Başörtüsü kalıcı çözüme kavuşuyor   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 08-13-2013 (09:26)   Son Mesaj: 08-13-2013 (09:26)    Cevap: 0    Gösterim: 343  

    08-13-2013

    Başörtüsü kalıcı çözüme kavuşuyor

    Başörtüsü kalıcı çözüme kavuşuyor
    Başörtüsü kalıcı çözüme kavuşuyor

    Başörtüsü sorununun kalıcı çözüme kavuşturulacağını belirten AKP'li Mustafa Şentop, ?Bunun bir süreç sorunu olduğunu unutmamak lazım? dedi

    Başörtüsü sorununun kalıcı çözüme kavuşturulacağını belirten AKP'li Mustafa Şentop, ?Bunun bir süreç sorunu olduğunu unutmamak lazım? dedi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, başörtüsü sorununun kalıcı çözüme kavuşturulacağını söyledi. Şentop, bu sorunun bir günde ortaya çıkmadığını, çözümünün de çarçabuk gerçekleştirilebilecek türde olmadığını belirtti. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından olan Mustafa Şentop, Taraf'ın gündeme dair sorularını yanıtladı:

    Başörtüsü ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması için nasıl bir yol izlenecek?

    Bahsettiğiniz iki konu da, darbe dönemlerini takip eden süreçlerin ürünüdür. Ruhban Okulu, 1971'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı bir kararla kapatıldı. Başörtüsü yasağı ise 12 Eylül darbesinden sonra Bülent Ulusu hükümetinin yayımladığı ?Kılık Kıyafet Yönetmeliği?ne dayandırılıyor. Türkiye'de bugünkü atmosfer şu an özgürlükten yanadır. Başörtüsüne yönelik mevcut kısıtlayıcı düzenleme, kamuda çalışmakla ilgilidir. Bu da kalıcı çözüme kavuşturulacaktır. Azınlıklarla ilgili hususta ise, AK Parti iktidarı kalıcı ve demokratik adımlar atmıştır. Azınlık vakıflarının mallarının iadesiyle ilgili düzenlemeler bizim dönemimizde yapıldı. Siyasi tarihimizin geneli göz önüne alındığında bu önemli bir adımdır. Biz Türkiye'de gerçek manada din hürriyetinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Din hürriyeti, inanma ve ibadetle beraber din eğitim ve öğretimini de içerir. Bir dine mensup olanlar inanç esaslarını sonraki kuşaklara aktarabilme hakkına da sahip olmalı. Mesela Aleviler... Her din ve inancın eğitim ve öğretim kurumlarının bulunması gerekir.

    Başörtüsü, Kürt sorunu ve Alevi sorununun çözümü önünde engel nedir?

    Bütün bu sorunların çözümünün bir anda olmayacağını, zaman alacağını unutmamamız lazım. Saydığınız sorunlar, bir günde ortaya çıkmış ve çözümü de çarçabuk gerçekleştirilebilecek türde değil. Sorumluluk gerektirmeyen konumlardan nasihatlerde bulunmak, yol göstermek nisbeten kolay. Fakat iktidarsanız ve aldığınız kararlar toplumun bütününe hitap ediyorsa, bir sosyal bilimci rahatlığıyla hareket etmekten ziyade, sürdürülebilir ve halkın her kesimince benimsenebilir adımlar atmak zorundasınızdır.

    TOPLUM İKNA EDİLMELİ[/B]

    Taraf 'ın Ankara muhabiri Hüseyin Özkaya'ya konuşan Mustafa Şentop, çözüm süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu: ?Çatışma sona erdirilirken Türkiye'nin bütün kesimlerini ve hassasiyetlerini dikkate almak zorundayız. Bazıları bu hassasiyeti, ‘ayak sürümek' olarak görebilir. Bilakis, çözümün kalıcı ve sürdürülebilir olması için böyle davranılması zorunludur. Bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Atılacak her adımda toplumun her kesimini ikna edecek bir üslup tercih edilmelidir.?

    Nusra'ya destek yok

    Son zamanlarda Ankara'da çok sayıda zirvenin yapılmasına neden olan Suriye konusunda ve Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gerginlikler hakkında Ankara ne düşünüyor, bu konuda ne öngörülüyor?

    Türkiye'nin Suriye politikası nettir. Biz bölgede kalıcı barışın, serbest seçimlerin yanında; sistemli baskıların ve cinayetlerin karşısındayız. Türkiye, Suriye'de çatışan güçlerin herhangi birisinin aktif destekçisi değildir. Fakat bu duruşumuz, Suriye üzerinden Türkiye'ye yönelecek tehditlere karşı hazırlıksız olduğumuz anlamına gelmesin. Türkiye'nin Nusra tipi yapılanmalara destek verdiği yönündeki propaganda, dengeleri Türkiye aleyhine çevirmek isteyen odakların manevrasıdır. Maalesef bugün Suriye'de onbinlerce yabancı savaşçı vardır. Bunların bir kısmı, Esad karşıtı koalisyon içinde yer alırken, bir kısmı da Esad rejimine destek vermek için ülkeye gelmiştir. Karmaşık, kanlı ve bir an evvel çözüme kavuşturulması gereken bu savaşta Türkiye, insani gerekçelerle hareket etmektedir.





    Başörtüsü kalıcı çözüme kavuşuyor Yorumları