Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 08-08-2013 (09:17)   Son Mesaj: 08-08-2013 (09:17)    Cevap: 0    Gösterim: 364  

    08-08-2013

    Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı

    Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı
    Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılının ilk 6 ayında hazır ambalajlı ürünlere yönelik yapılan denetimlerde 282 adet üründe ambalaj bilgisi ile aykırılık tespit edildiğini söyledi.

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılının ilk 6 ayında hazır ambalajlı ürünlere yönelik yapılan denetimlerde 282 adet üründe ambalaj bilgisi ile aykırılık tespit edildiğini söyledi. Nihat Ergün, en çok aykırılığın çikolata, şekerleme ve süt ürünlerinde tespit edildiğini, ambalajda yazılı gramaj bilgisiyle denetimlerde ortaya çıkan ölçüm sonuçları arasında farklılık bulunduğunu ifade etti.Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2013 yılının ilk 6 ayında hazır ambalajlanmış ürünlere yönelik gerçekleştirilen denetim sonuçlarını açıkladı. Ergün, Bakanlık tarafından hazır ambalajlanmış gıda ve gıda dışı ürünlere yönelik ''odaklanmış denetim'' faaliyetleri kapsamında 2013 yılının ilk 6 ayında bin 658'i hazır ambalajlı gıda mamulleri, 124'ü hazır ambalajlı gıda dışı mamuller olmak üzere toplam bin 782 ürünün denetlendiğini bildirdi. Denetimler neticesinde 282 üründe aykırılık tespit edildiğini açıklayan Ergün, ambalaj bilgisi ile aykırılık tespit edilen 282 üründen 29 ürüne miktar eksikliğinden toplam 98 bin 242 lira para cezası uygulandığını, 253 ürüne de insan sağlığı, can ve mal güvenliği bakamından risk oluşturmayan etiket bilgilerinin düzeltilmesi için süre verildiğini ifade etti. Ceza uygulanan ürünlere bakıldığında en çok çikolata, bisküvi, kek ve şekerleme ürünleri ile süt ve süt ürünlerine ceza uygulandığını belirten Bakan Ergün, iki gıda grubundan da 7'şer ürüne ceza kesildiğini söyledi. Ergün, peynir, süt ve yoğurt gibi süt ve süt ürünlerine 14 bin 225 lira, çikolata, bisküvi, kek ve şekerleme ürünlerine de 11 bin 682 lira ceza uygulandığını açıkladı. Ergün, "Motor yağı ve antifriz ürünlerinde 4 ürüne, toz şeker ve küp şeker grubunda 3 ürüne, unlu mamullerde 2 ürüne, boya grubunda 2 ürüne, sıvıyağı grubunda 1 ürüne, kuruyemiş grubunda 1 ürüne, baharat grubunda 1 ürüne, baklagiller grubunda 1 ürüne ceza kesildi" dedi.
    Ergün, denetimlerde toplam 29 ürün grubuna 98 bin 242 lira para cezası uygulandığını bildirdi.

    GÜNLÜK HAYATTA TÜKETİLEN HER ÜRÜN DENETLENİYOR

    Ergün, hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi amacıyla denetim faaliyetleri yürüttüklerini vurgulayarak, bu denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ve ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgilerinin kontrol edildiğini kaydetti. Denetimlerin dolum işletmecisinin veya ithalatçının tesislerinden numune alınarak yapıldığını anlatan Ergün, şunları kaydetti:

    ''Tüketicilerin günlük hayatta tükettiği hazır ambalajlı ürünlerin çeşitliliği fazla. Kontrol edilen ambalajlanmış ürünler örnek vermek gerekirse, yoğurttan küp veya toz şekere, sıvı yağdan su ve süte kadar, kahveden tereyağı, kaşar peyniri, ayran, çay, un, çikolata, boya, deterjan, alkollü ve alkolsüz içeceklere kadar çeşitli gıda ürünlerini kapsamaktadır. Ayrıca gıda dışı, bilhassa temizlik ürünleri, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, çamaşır suyu ve şampuan gibi hazır ambalajlı ürünler de yer almaktadır.''

    Hazır ambalajlı mamullerle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu dile getiren Bakan Ergün, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

    ''Hazır ambalajlı mamullerin etiketi üzerindeki bilgilerin iyi görünebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek bir şekilde olup olmadığı incelenmeli. Ambalajı üzerinde belirtilen ürünün net miktar bilgisi ile firma adres bilgilerinin açık bir şekilde gösterildiğinden emin olunmalı. Üzerinde miktarı belirtilmeyen ambalajlı ürünlerin alınmamasına dikkat edilmeli."

    Kaynak: İHA





    Sanayi Bakanlığı en aykırı ürünleri açıkladı Yorumları