Ergenekon Mahkeme kararları için kim ne dedi?   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 08-06-2013 (09:28)   Son Mesaj: 08-06-2013 (09:28)    Cevap: 0    Gösterim: 560  

    08-06-2013

    Ergenekon Mahkeme kararları için kim ne dedi?

    Ergenekon Mahkeme kararları için kim ne dedi?
    Ergenekon Mahkeme kararları için kim ne dedi?

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 321. duruşmasında karar açıklanadı. Karar sonrası siyasi liderler ve ünlüler kararları böyle yurumladı...

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 321. duruşmasında karar açıklanadı. Karar sonrası siyasi liderler ve ünlüler kararları böyle yurumladı... KEMAL KILIÇDAROĞLU

    CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu, bugün verilen Ergenekon davası kararlarını deÄŸerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan KılıçdaroÄŸlu ÅŸu ifadeleri kullandı; "Demokrasilerde insanların, siyasi otoriteye bağımlı özel yetkili mahkemelerde deÄŸil, bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan normal mahkemelerde yargılanırlar. Bu nedenle özel yetkili mahkemelerin verdiÄŸi kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meÅŸru kararlar deÄŸildir. Bu mahkemelerin verdiÄŸi kararlar gayrimeÅŸrudur.Â*

    Bu mahkemeler adalet dağıtmaz. Çünkü bunlar adından da anlaşılacağı üzere "özel yetkili mahkeme"lerdir. Bu mahkemeler siyasal gücün emrinde olan ve onun buyruklarını yerine getiren mahkemelerdir. 'Hukukun üstünlüğü' kavramı bu mahkemeler için geçerli değildir. Bu mahkemelerin temel işlevi 'üstünlerin hukukunu' yani siyasal iktidarın buyruklarını egemen kılmaktır."

    EGEMEN BAÄžIÅž

    Egemen Bağış, Twitter hesabında "Ergenekon diye bir örgütün varlığı ve bu örgütün meşru hükümeti devirmek için darbe planladığı tescillendi. Şimdi savunanları görelim!" diye yazdı.

    Eski Bakan ve Başbakan Yardımcısı Bahattin Yücel ise Twitter'da kararı şöyle yorumladı: "Başbuğ silahlı terör örgütü yöneticiliği yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası aldıysa, TSK'nın terör örgütü olduğu tartışması başlar. Balyoz ve Ergenekon mahkumiyetleri, bugünden başlayarak, PKK ve Öcalan'ı da kapsayacak bir genel af tartışmasının yolunu açar."

    Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez"

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ergenekon Davası'nda verilen kararlar ilgili "Milli irade ile sandığın hak ve hukukuna, demokrasiye kimse planlar yaparak müdahale etmemeli, edememeli, demokrasilerde bu tür davalar esasında olmaz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez" dedi.

    Bakan Müezzinoğlu, partisinin Kırıkkale İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeği çıkışında bir gazetecinin, bugün karara bağlanan Ergenekon davası ile ilgili sorusu üzerine, kararın, mahkeme tarafından verilen ilk karar olduğunu, temyiz süreci ve bir üst mahkeme ve bu mahkemenin sonuçlarını beklemek gerektiğini söyledi.

    Hukuk devleti, demokrasi olacaksa, milli iradenin hak ve hukukunun korunduğu yapı olması gerektiğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

    "Milli irade ile sandığın hak ve hukukuna, demokrasiye kimse planlar yaparak müdahale etmemeli, edememeli, demokrasilerde bu tür davalar esasında olmaz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez. Demokrasinin, hukukun yerleştiği bir ülke olmayı da başarırız. Ülkemizin ve milletimizin bu süreçleri de yaşamış olmasından üzüntü duyuyorum. Ne 1950, 1960, 1980 darbesi, ne 28 Şubat darbesi olsaydı, ne de Ayışığı, Sarıkız, balyoz gibi hadiseleri bu millet konuşsaydı. Sandık, milli irade, demokrasi, hukuk bunları konuşsaydık. Ümit ederim ki bu tür süreçler, ülkemizde artık demokrasinin, hukukun yerleşmesine vesile olur."

    "Türkiye sağlıkta önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktaları yakalayacak"

    Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin son 2 yıldır dünyada sağlıkta dönüşüm projesiyle örnek gösterilen bir ülke olduğunu, gelecek yıllarda da örnek olma özelliklerini devam ettirmesi gerektiğine inandıklarını bildirdi.

    Özellikle şehir hastaneleri, kampüslerin, bütün tıbbi donanımlarıyla, teknolojik alt yapısıyla, araştırma, geliştirme alanlarıyla hem sağlığın bilimsel gelişmesine katkı sağlayacağını, hem de sağlık hizmetlerinin alımında vatandaşlara çok daha modern, çağdaş hizmetler sunacağını anlatan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

    "Türkiye sağlıkta önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktaları yakalayacak. Biz bu şekilde yaklaşık 45-50 bin civarında hasta yatağımızı da nitelikli hasta yatağı şekline dönüştürmüş olacağız. Koğuş sistemi daha modern, teknolojik alt yapısı olan, depreme dayanıklı, çevre duyarlılığı olan hastaneler şekline dönüşüyor. O şehre katma değer de katacak, hastanelerimiz olacak. Ben önümüzdeki süreçte sağlık sektöründeki, sağlık alanındaki dinameklerimizin dünyanın örnek aldığı bir süreci güçlendirerek devam ettireceğine inanıyorum."

    Â*DEVLET BAHÇELÄ°

    Bahçeli'nin açıklaması şöyle: " İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Darbe Davası'yla ilgili karar bugün itibariyle açıklanmıştır. Böylelikle 12 Haziran 2007 tarihinde başlayan söz konusu dava süreci ciddi sayılabilecek bir rötar, uzun ve sancılı bir seyirden sonra sonuca ulaşmıştır. Ergenekon Davası'nda 66'sı tutuklu olmak üzere 275 sanık yargılanmıştır. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezalar hiç şüphesiz milli vicdanları kanatmış, adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmamıştır. Elbette hukuka saygı ve bağlılık herkes için, özellikle de hukuk insanları için esas olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi hukukun üstünlüğüne her zaman riayet göstermiş ve bu tavrından da hiçbir şart altında ödün vermemiştir. Ancak İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin yağmur gibi yağdırdığı cezaları sırf hukuka saygı adına hoş görmek, makul bulmak ve adaletle ilişkilendirmek nafile çaba olmanın ötesinde ahlaken de doğru sayılamayacaktır. Nitekim adalet bugün bir kez daha hançerlenmiş, tarafgir, sübjektif, önyargılı bakış bir kez daha kazanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri açıklanan mahkeme kararlarıyla çok tehlikeli şekilde hırpalanmış, suçlanmış, aşağılanmış ve daha da kötüsü saygınlığıyla oynanmıştır.

    SÃœLEYMAN DEMÄ°REL

    Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ergenekon davası kararlarıyla ilgili, "Hakkın hakim olması, adaletin hakim olması Türkiye'nin şerefidir. Önümüzdeki zaman içinde bu çok konuşulacak" dedi.

    HALUK KOÇ

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, Ergenekon Davası kararlarıyla ilgili "Sonuçlar hukuk kararları değil, ağırlı olarak siyasi kararlardır. Siyasi yönlendirme ve telkinlerle alınmış kararlardır" dedi.

    OKTAY VURAL

    MHP Grup BaÅŸkanvekili Oktay Vural, Ergenekon davası ile ilgili,Â*"BizimÂ*aradığımızÂ*nedir? Yargının siyasallaÅŸmadan hak ve hakikati, gerçeÄŸi bulması, adaletin tecelli etmesidir. Bu süreç içinde bu kararları milletin de vicdanına sığmalı, adaletin de vicdanına sığmalı."Â*dedi.

    Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak: "Eski genel başkanımızın, sağlık durumundan dolayı, adli kontrol altında tutuksuz yargılanmasını olumlu karşılıyoruz"

    Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, "Eski genel başkanımızın, sağlık durumundan dolayı adli kontrol altında, tutuksuz yargılanmasını olumlu karşılıyoruz" dedi.

    Kavlak, Çerkezköy'deki bir restorantta, sendikasının verdiği iftar yemeğinde, bölgedeki basın ve medya temsilcileriyle biraraya geldi. Burada, kendisine sorulan soruları da yanıtlayan Kavlak, "Ergenekon Davası"nda açıklanan kararlar kapsamında eski genel başkanları ve onursal başkanları olan Mustafa Özbek'in, sağlık sorunları dolayısıyla, adli kontrollü olarak tutuksuz yargılanmasına karar verildiğini söyledi.

    Kavlak, mahkemenin kararını bütün Türkiye'nin merakla beklediğini ifade ederek, "Bugün verilen karar, uzun yıllar Türkiye'nin gündemini meşgul eden önemli bir karardı. Sendika olarak, bunu yakından takip etmemizin sebeplerininden biri, eski genel başkanımızın bu davadan yargılanıyor olması. Kendisinin sağlık sorunları olduğunu biz de biliyoruz. Sanırım mahkeme de bunları dikkate alarak, adli kontrollü olarak tutuksuz yargılanmasına karar vermiş. Eski genel başkanımızın sağlık durumundan dolayı adli kontrol altında tutuksuz yargılanmasını olumlu karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

    Siyasi istikrar olduğu takdirde, Türkiye'nin ekonomik anlamda çok ciddi bir sıkıntı yaşayacağını düşünmediğini belirten Kavlak, herkesle barışık, herkesi kucaklayan ve kimseyi ötekileştirmeyen bir siyasi yapıya, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini ifade etti.

    Kavlak şunları kaydetti:

    "Çalışma yaşamında 115 bin kişiyi ilgilendiren, Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) arasındaki grup sözleşmesini bitirmenin verdiği keyifle, bugün Çerkezköy'de çalışanlarımız ve basınla biraraya geldik. Ülkemizin çalışma yaşamında çok sıkıntılı bir süreç geçirmesine rağmen, bizim bu toplu sözleşme sürecini arkadaşlarımızın isteği doğrultusunda, masa başında bitirerek hem çalışma yaşamına katkı sağlamış olduk, hem de çalışanlarımızın enflasyonun karşısında ezilmemesi çabalarımızın sonucu aldık."

    Â*

    SERMÄ°YAN MÄ°DYAT

    Darbe yapacağından şüphe edilen deÄŸil; darbeyi bizzat yapan ve gençleri asan Kenan Evren kaç yıl hapis yedi? Yemedi mi? Yemezler!Â*

    AYLÄ°N KOTÄ°L

    Bunun neden yapıldığı ile ilgili sanırım hepimizin aklına aynı şey geliyor... kararlara sevinenlere birgün aynı adalet uygulanır.

    Kaynak: ajanslar





    Ergenekon Mahkeme kararları için kim ne dedi? Yorumları