Uludağ'da '4 bin ağaca kıymayın' eylemi   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 07-28-2013 (10:25)   Son Mesaj: 07-28-2013 (10:25)    Cevap: 0    Gösterim: 322  

    07-28-2013

    Uludağ'da '4 bin ağaca kıymayın' eylemi

    Uludağ'da '4 bin ağaca kıymayın' eylemi
    Uludağ'da '4 bin ağaca kıymayın' eylemi

    Uludağ'da oteller bölgesine kadar ulaşacak teleferik projesi için Milli Parklar sınırı içerisinde bulunan ağaçların kesilmesini engellemek isteyen Bursalı doğaseverler 'Ağacına Sahip Çık' eylemi yaptı.

    Uludağ'da oteller bölgesine kadar ulaşacak teleferik projesi için Milli Parklar sınırı içerisinde bulunan ağaçların kesilmesini engellemek isteyen Bursalı doğaseverler 'Ağacına Sahip Çık' eylemi yaptı. DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, "Hazırlanan ilk projenin dışına çıkıldı. Bursa halkı kandırıldı. Yasak olmasına rağmen Milli Parklar içerisinde bulunan 4 binde fazla ağaç kesilecek" dedi.

    Bursa'dan, Uludağ'a olan ulaşımı 22 dakikada gerçekleştirecek Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 8 bin 500 metre uzunluğundaki teleferik projesinde, Sarıalan Mevkii'ndeki dev direklerin, helikopterlerin desteği ile monte edilmesi ardından, Sarıalan ile Oteller Bölgesi'ndeki çalışmalar başladı. Yapılan çalışmalar sırasında bazı çam ağaçlarının kesilmesi, DOĞADER'in organize ettiği, ‘Ağacına Sahip Çık' eylemi ile protesto edildi. Sarıalan'dan itibaren yaklaşık 1 kilometre yürüyeN 150 doğaseverler, kesimlerin yapıldığı alanı inceledi. Arkadaşları adına konuşma yapan DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, Uludağ'da yaşanan ağaç katliamını durduracaklarını söyledi.

    Yaptıkları itiraz sonucu, kendilerine, teleferiğin ağaçların kesilmeden, dikilecek yüksek direklerin üzerinden götürüleceği sözü verildiğini açıklayan Gökbayrak, şöyle konuştu:

    "Milli Parklar, diğer ormanlık alanlardan farklı bir niteliktedir. Dünya'da yüzde altı olan milli park oranı, Türkiye'de ise yüzde birdir. Biz bunu dahi koruyamıyoruz. Milli Parklar kanunu bu tür kesimleri yasaklıyor. Teleferik çalışmaları devam ederken, Uludağ Milli Park'ta ağaçların kesilmeye başlandığını gördük. Biz itirazlarımızı yetkili kurumlara yaptık. Olumsuz yanıt aldık. Bursa halkı kandırıldı. Bu proje ağaç kesmeden yüksek direkler üzerinden geçecek şekilde planlandı. Ancak Bursa'da lodos olduğu gerekçesiyle bu planın dışına çıkıldığı söylendi. Yeni teleferik projesi her türlü hava şartlarında çalışabilecek diye tanıtıldı. Diğer istasyonlara gelene kadar her türlü rüzgarlı alandan geçecek teleferik, buradaki rüzgardan mı etkilenecek? Teleferik projesi Milli Parklar için en iyi ulaşım şeklidir. Fakat planlanan şekli ile yapılmalıydı."

    Yaptıkları itirazın, projenin kendilerine farklı anlatılarak önlendiğini açıklayan Caner Gökbayrak, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün açıklamasına göre proje kapsamında Uludağ'da tam 4 bin ağacın kesileceğini açıkladı.

    Ağaç kesimlerini engellemek için hukuksal mücadeleye ve eylemlere devam edeceklerini vurgulayan Gökbayrak, çalışmaların durdurulmaması halinden daha çok ağacın kesileceğine dikkat çekti.

    Kesilen ağaçların önünde yapılan açıklama ardından doğaseverler eylemlerini tulum ile horon teperek sürdürdü.

    Kaynak: DHA





    Uludağ'da '4 bin ağaca kıymayın' eylemi Yorumları