Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 07-28-2013 (10:24)   Son Mesaj: 07-28-2013 (10:24)    Cevap: 0    Gösterim: 369  

    07-28-2013

    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama

    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama
    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama

    Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin ölümü ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan Mısır güvenlik güçlerinin silahlı saldırısı, yurdun birçok yerinde protesto edildi.

    Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin ölümü ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan Mısır güvenlik güçlerinin silahlı saldırısı, yurdun birçok yerinde protesto edildi. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Saldırıya, İstanbul, Ankara, Antalya, Kırıkkale, Sivas, Şanlıurfa, Eskişehir, Kayseri, Diyarbakır, Adana, Mardin, Konya, Samsun, Zonguldak, Erzurum, Bursa, Sakarya ve Çanakkale'den tepkiler geldi.

    İstanbul'da İHH ve Özgür-Der'in öncülüğünde Fatih Camisi avlusunda bir araya gelen vatandaşlar, Mısır güvenlik güçlerinin saldırısını protesto etti.

    Fatih Camisi avlusunu dolduran kalabalığa seslenen İHH Başkanı Bülent Yıldırım, dünyanın her tarafında Müslüman kanı çok ucuzmuş gibi katliamlar yapıldığını ifade ederek, "Bu katliamların bir kısmını direkt emperyalistler bir kısmını da maliyeti daha ucuz olduğu için içimizdeki işbirlikçiler gerçekleştiriyor" dedi.

    GRUP AKŞAM SARAÇHANE PARKI'NDA OLACAK

    Cennete, haksızlığa karşı söz söyleyenlerin talip olacağını vurgulayan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Buradan şunu haykırıyoruz: Amerika senden korkmuyoruz, İsrail senden korkmuyoruz, Avrupa senden korkmuyoruz. Biz Allah'tan korkuyoruz. Biz kurşun yedikten sonra yere düşen ve gözüne bir damla yaş akıtan mazlum çocukların bedduasından korkuyoruz. Evladını paramparça kucağına alan, hiçbir hastaneye götürecek durumu olmayan, hiçbir ilaca ulaşamayan annenin feryadından korkuyoruz. 'Kimse yok mu bize yardım edecek' diye haykıran, gözyaşı döken babaların feryatlarından korkuyoruz. Biz de korkuyoruz ama bu korkumuz Allah için.

    Mısır'da kadınların kafasına keskin nişancılar ateş ettiğinde, Baltacılar kadınları doğradığında neden sessiz kalıyorsunuz? Neden sadece 'hacca ve umreye gitme hakkımız elimizden alınmasın' diye Suudi Arabistan'ın Sisi'ye gönderdiği paralara karşı çıkmıyorsunuz? Son olarak şunu söylüyorum: Bütün arkadaşlarınızı arayın, haber verin gelsinler, namazdan sonra yürüyüş yapacağız. Allah hepimizden razı olsun, bu akşam Saraçhane Parkı'nda 'Kardeşlik Parkı' kurulacak. Hepinizi oraya devam ediyoruz. Duruma göre katliam devam ederse de nöbet halinde olacağız. Hatta Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğunun önünde toplanıp, sizleri de davet edeceğiz. Sizleri davet ettiğimizde hepinizi kısa sürelerde buralarda görmek isteriz."

    Yazar Abdurrahman Dilipak da bir insana yapılan haksızlığın, bütün bir topluma yöneltilmiş tehdit olduğuna dikkati çekerek, "Mısır'da yaşananlar sadece Mısır halkını telaşlandıran felaket değil, aynı zamanda bütün İslam ümmetine yöneltilmiş bir tehdittir. Bu nedenle burada Mısır için değil, kendi geleceğimiz için toplandık" ifadesini kullandı.

    Açıklamaların ardından Fatih Camisi'nde öğle namazı kılan grup, Saraçhane Parkı'na yürüdü.

    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama

    MISIR VE ABDE BÜYÜKELÇİLİKLERİ ÖNÜNDE PROTESTO

    Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, Mısır'da güvenlik güçlerince, demokrasi yanlısı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki 200 kişinin öldürülmesini ve 4 binden fazla kişinin yaralanmasını protesto etti.

    Silahlı güçlerce görevden uzaklaştırılan, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammmed Mursi'nin fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Zulme karşı direneceğiz", "Ankara'dan İhvan'a, direnişe bin selam" sloganları attı.

    Eyleme destek veren sivil toplum kuruluşları adına konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Metin Memiş, emparyalist güçlerin yüzyıllardır Müslüman ülkelerde fütursuzca ameliyatlar yaptığını, inanılmaz oyunlar oynadığını" ifade ederek, "Sisi bir piyondur, maşadır. Artık, İslam aleminin topyekun ayağa kalkma zamanıdır" dedi.

    Daha sonra Kur'an-ı Kerim okundu, Mısır'da askerlerin ateşiyle hayatını kaybedenler için dua edildi.

    Antalya

    Antalya'da, Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu öncülüğünde Muratpaşa Camisi'nde toplanan vatandaşlar, önce açılan ateş sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından caminin bahçesinde basın açıklaması yapıldı.

    Ellerinde "İslami hareket engellenemez", "Mursi, yalnız değilsin", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak" yazılı dövizler taşıyan grup, olaya tepki gösteren sloganlar attı.

    Grup adına basın açıklamasını okuyan Gültekin Sincer, böyle bir katliam karşısında sessiz kalamayacaklarını söyledi. Sincer, "Halkın iradesi diyenlerin, Mısır'ın son seçimlerinde halkın büyük kesiminin oyunu almış İslami hareketlere ve halka karşı darbe yapmaktan çekinmediklerini ve bundan büyük bir sevinç duyduklarını izledik, izlemeye de devam ediyoruz. Bu katliamın hesabını hiç kimse haklı bir gerekçe göstererek veremez. Hiçbir insaf sahibi, insanlığı kaybetmemiş kimse bu katliama sessiz kalamaz" dedi.

    Kırıkkale

    Kırıkkale'de, Vuslat Derneği Şubesi öncülüğünde Çarşı Camisi önünde toplanan grup, saldırıyı kınadı. Derneğin Kırıkkale Şube Başkanı Hamza Yalçın, grup adına yaptığı konuşmada, yaklaşık bir aydır direnen Müslüman Mısırlılara ateş açan darbecilerin şimdiye kadar yüzlerce cana kıyıp binlerce kişiyi yaraladığını söyledi.

    Bu ülkede, asker ve yargı bürokrasisinin, bir darbeyle halkın çoğunluğunun desteğiyle iktidar olan cumhurbaşkanını görevden uzaklaştırdığını dile getiren Yalçın, şöyle konuştu:

    "Müslüman Kardeşler, haftalardır gece gündüz direndi ve haklı taleplerini almadan meydanlarda çoğalarak direnişlerini sürdürdü. İhvanın öncü kadrosundan yüzlerce kişinin tutuklandığı, asker kurşunlarıyla yüzlerce kişinin öldürüldüğü, binlercesinin yaralı olduğu haberleri geliyor. Türkiye Müslümanları olarak ibadet bilinci, bir sorumluluğumuzu yerine getirme azmi, Allah'a yakaran dualarımız ve çok boyutlu yardımlarımızla Mısırlı Müslüman kardeşlerimizin yanında yer almalıyız."

    Sivas

    Sivas'ta bazı sivil toplum örgütleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Grup adına konuşan İHH Sivas Gönüllüsü Özcan Duman, Rabiatül Adeviyye Meydanı'ndaki milyonlarca sivil insana Mısır güvenlik güçleri tarafından gerçek mermi kullanılarak ateş açıldığını belirterek, "Saldırının akabinde verilen bilgilere göre, 200'ün üzerinde ölü, 4 bin 500'ün üzerinde yaralı bulunmaktadır. Yaralılar için yeterli tıbbi müdahale sağlanamamaktadır. Ölü sayısı her geçen saat daha da artmaktadır" diye konuştu.

    Adeviyye Meydanı'nın yanı sıra diğer meydanlarda da katliam gerçekleştirileceği korkusunu yaşadıklarını dile getiren Duman, "Başta temel uluslararası anlaşmalar olmak üzere, tüm hukuki normlar, insan hakları ve özgürlükleri, tüm dünyanın gözü önünde General Sisi ve askeri rejim yetkilileri tarafından ihlal edilmiş, insanlığa karşı suç işlenmiş ve işlenmeye de devam etmektedir" dedi. Grup, ellerinde Mursi'nin fotoğrafları ve darbe karşıtı pankartlar taşıdı.

    Şanlıurfa

    Şanlıurfa'da 60 sivil toplum kuruluşu, saldırıyı ortak basın açıklamasıyla kınadı. İnsani Yardım Platformu ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Şubesi öncülüğünde Balıklıgöl Yerleşkesi'nde bir araya gelen kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş, Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve saldırıyı kınayan döviz taşıyarak, darbeciler aleyhine slogan attı.

    Grup adına basın açıklaması yapan Kalem Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Abdullah Göçmez, Mısır halkı tarafından seçilen ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı darbe yapıldığını söyledi.

    Müslümanların artık uyanması gerektiğini belirten Göçmez, "En büyük sitemimiz, başını kuma gömmüş ve olayları görmezden gelen diğer Müslüman ülkelerin insanlarınadır. Bu bölünmüşlük ve tefrika nereye kadar devam edecek? İslam birliği olmadan, Müslümanlar aynı değerlerin etrafında toplanmadan bu zulümler devam edecektir" diye konuştu.

    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama

    Eskişehir

    Eskişehir'de, İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Saatli Park'ta toplanan grup, darbeciler aleyhine slogan attı. Vakfın Eskişehir İl Koordinatörü Muammer Karaman, grup adına yaptığı konuşmada, Mısır'da güvenlik güçlerinin, meydandaki demokrasi yanlılarına gerçek mermilerle ateş açarak saldırdığını belirtti.

    Batı ülkelerinin, Muhammed Mursi'ye yapılan darbeyi görmezden geldiğini ifade eden Karaman, şöyle konuştu:

    "Darbe karşıtı Mısır halkı, hiçbir şekilde şiddete başvurmadan, Mısır'ın beraberliği için şiddeti asla tasvip etmediklerini öldürülürken bile açıklamaya devam etti. Yapılan tehdit sadece Mısır'a yönelik değil, tüm İslam aleminin geleceğine yönelik bir tehdittir. Bizler bugün sadece Mısır'a değil, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bedeli her ne olursa olsun ülkemize, topraklarımıza, geleceğimize sahip çıkacağımızı bir kez daha buradan ilan ediyoruz."

    Grup, Hakka Hizmet Vakfı Başkanı Ali Rıza Öztürk tarafından dua ettirilmesinin ardından dağıldı.

    Kayseri

    Kayseri'de bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu "Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları" üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. "Diren İhvan, Kayseri seninle", "Müslümanlar uyumayın" yazılı pankartlar ile Mursi fotoğrafları taşıyan grup, ABD ve İsrail aleyhine de sloganlar attı. Kadın ve çocukların da yer aldığı grup, tekbirler getirerek, Mısır'da yaşamını yitirenler için dua etti.

    Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları adına konuşan Ahmet Taş, askeri darbeyi kınayarak, "Kendi halkını katlederek yüzlerce insanın ölümüne binlercesinin yaralanmasına sebep olan katliamı yapanları lanetliyoruz" dedi. Taş, Mısır'da ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Açıklamanın ardından Kur'an-ı Kerim okundu, Mısır halkı için dua edildi.

    Diyarbakır ve Adana, Mardin, Konya, Samsun'da gıyabi cenaze namazı

    Diyarbakır'da, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Şube Başkanlığının organizasyonuyla Diyarbakır Ofis Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

    Özgür-Der Şube Başkanı Murat Koç, yaptığı açıklamada, ramazanın rahmet, mağfiret ve kardeşlik ayı olduğunu belirterek, Mısır'da bu kutsal ayda dahi katliamın sürdüğünü söyledi. "Mısır'da askeri darbe, bu mübarek zamanları bir kez daha hüzün zamanlarına dönüştürdü. Bu gece Mısır halkının sahuruna zalimlerin akıttığı kan karıştı" diyen Koç, yüzlerce vatandaşın hunharca katledildiğini, binlercesinin ise yaralandığını dile getirdi.

    Koç, bunun Müslümanlara karşı yapılan çirkin bir savaş olduğunu vurgulayarak, "Diyarbakırlı Müslümanlar olarak ihvana karşı gerçekleştirilen bu alçakça katliamları şiddetle kınıyor, Mısır'da askeri cuntanın karşısında kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Aynı zamanda bu son katliamın, Müslümanlara karşı başlatılan sürek avının daha nelere varabileceğini göstermesi açısından da kaygı verici olduğuna inanıyoruz" dedi.

    Adana Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, 5 Ocak Meydanı'nda toplanarak, saldırıyı protesto etti. Gruptan biri kalabalığın önüne geçerek, Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

    Namazın ardından platform adına basın açıklaması yapan Ali Aygün, "Özgür iradenin, seçme ve seçilme hakkının, insan haklarını pervasızca ihlal edildiği bu gelişmeleri derin bir endişe içinde izlemekte ve tüm dünyanın yaşananlara karşı harekete geçmesi çağrısında bulunmaktayız" diye konuştu.

    Mardin'de hayatını kaybedenler için Mardin Fuat Yağçı Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. İHH Mardin Temsilcisi Mehmet Timur Ağaoğlu, Mardin halkı ve sivil toplum kuruluşları adına okuduğu bildiride, Adeviyye katliamının sorumlusunun sadece darbeci çeteler olmadığını aynı zamanda darbeye darbe diyemeyen ve ses çıkaramayan herkesin bu katliamın sorumlusu ve ortağı olduğunu bildirdi.

    Ağaoğlu, Mısır halkının yanında olduklarını, katliamı ve katliamcıları lanetlediklerini belirterek, zalimin karşısında mazlumların da mutlaka seslerini yükseltmesi gerektiğini kaydetti.

    Konya'da İHH-AYDER öncülüğünde Şerafettin Camisi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, öğle namazından sonra cami önünde saf tuttu. Ardından Mısır'da dün gece güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

    İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Nortçu, burada yaptığı konuşmada, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki protesto eylemi gerçekleştiren ve sadece dua ederek tepkilerini dile getiren Mısır halkına tüm dünyanın gözleri önünde katliam yapıldığı ifade etti.

    Özellikle son birkaç aydır Türkiye, Suriye ve Mısırbaşta olmak üzere dünya genelinde Müslümanlara yönelik şiddet ve baskının artarak devam ettiğini belirten Nortçu, şöyle dedi:

    "Dünyadaki bütün Müslümanları katliam, baskı ve zulümlere karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz. İHH-AYDER olarak bütün dünyaya ilan ediyoruz ki Müslüman kardeşlerimizi her ortamda ne pahasına olursa olsun destekleyeceğiz. Direnişlerine sahip çıkacağız. Mısır, Suriye, Arakan, Çeçenistan ve diğer coğrafyalarımızdaki mazlum Müslüman kardeşlerimize her türlü insani yardımı ulaştıracağız. Yeni kampanyalarla yardımlarımızı devam ettireceğiz."

    Samsun'da, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto gösterisi düzenlendi. Öğlen namazı sonrasında Merkez Site Cami önünde toplanan gurup, Mısır'da darbe karşıtlarına açılan ateşi kınayan sloganlar attı.

    Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Dostder Başkanı Hüseyin Mutlu, zorbalık ve katliama uluslararası toplumun suskun kaldığını belirtti. Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin öldüğünü, binlerce kişinin yaralandığını hatırlatan Mutlu, şunları söyledi:

    "Başta Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda olmak üzereMısır'ın tüm meydanlarında direnen Mısırlı kardeşlerimizi Samsun sivil toplum kuruluşları olarak selamlıyoruz. Katliamı lanetlemek ve direnen kardeşlerimizle dayanışmak için bugün düzenlenen eylemlerde sorumluluk bilincine sahip ve duyarlı herkes meydanlardadır. Mısırlı kardeşlerimiz hak ve hürriyetlerine kavuşana kadar, firavun anlayışının darbecileri hesap verene kadar, darbecileri lanetleyip hak ile direnenlerin yanında olacağımızı tüm halkımıza ilan ediyoruz."

    Öte yandan 19 Mayıs ilçesinde kaymakamlık önünde toplanan bir grup, sloganlarla Mısır'daki darbeye tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Abdullah Kadıoğlu, "Mısır'da her geçen dakika şehit haberleri artıyor. Bu sadece Mısır'ın meselesi değil bu Türkiye'nin bu ümmetin meselesidir. Hükümetimizden bu zalimlere karşı bütün himmetini ortaya koymasını ve Mısır'a yaralılar için acil uçak göndermesini istiyoruz" dedi.

    Konuşmanın ardından Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

    Zonguldak'ta, Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, saldırıyı protesto etti. Madenci Anıtı önünde bir araya gelen, Mursi'nin fotoğraflarını ve darbe karşıtı çeşitli pankartlar taşıyan grup, slogan atarak Mısır'da yaşananlara tepki gösterdi.

    Platform sözcüsü Kamuran Aşkar, grup adına yaptığı açıklamada, halkın yüzde 52'sinin oyunu alarak Mısır Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'nin ve ona bağlı sivil yönetimin Mısır ordusu tarafından görevden uzaklaştırılmasının halka yapılan en büyük ihanet olduğunu söyledi.

    Erzurum'da dualar okundu

    Erzurum'da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılmasını protesto ederek, hayatını kaybedenler için dua okudu.

    Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Derneği (ESP-DER) üyeleri, öğle namazının ardından Lala Paşa Camisi önünde toplanarak, "Mısır'da darbenin karşısında, Müslüman kardeşlerimizin yanındayız", "İslami hareket engellenemez", "Bütün ümmet, tek yürek", "Diren Mursi, diren Mısır" yazılı dövizler açıp, sloganlar atarak, saldırıya tepki gösterdi.

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Abdurrahman Gazi Vakfı, Vuslat Derneği, Nida Derneği, Çağrı Derneği, İHH, Deniz Feneri ve Ebu İshak Derneği üyelerinin katıldığı gösteride, Mısır'da demokrasi yanlılarına ateş açılması sonucu hayatını kaybedenler için dua edildi. Yoldan geçen ve camiden çıkan vatandaşlar da gruba destek verdi.

    ESP-DER Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Demirbüken, yaptığı açıklamada, Mısır'da yapılan katliamın bütün insanları üzdüğünü belirterek, Erzurum'dan duyarlı Müslümanlar olarak bu katliamların durdurulmasını istedi.

    Bursa

    Bursa'da İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Merinos Parkı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlar, saldırıyı kınadı. İHH İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesi öncülüğünde bir araya gelen ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarıyla dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı.

    Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, grup adına yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerinin, meydandaki demokrasi yanlılarına gerçek mermilerle ateş açarak saldırdığını söyledi. Çok sayıda sivilin toplandığı diğer meydanlarda da katliamlar yapılabileceğine dikkati çeken Kaptan, "Başta temel uluslararası anlaşmalar olmak üzere tüm hukuki normlar, insan hak ve özgürlükleri, tüm dünyanın gözü önünde General Sisi ve askeri rejim yetkilileri tarafından ihlal edilmiş, insanlığa karşı suç işlenmiştir" dedi.

    Grup, İHH İnsani Yardım Vakfı organizasyonuyla Bursa'dan Suriye'ye gönderilen yardım malzemelerini taşıyan 32, 33, 34 ve 35'inci tırların uğurlanmasının ardından dağıldı.

    Çanakkale

    Çanakkale Lapseki'de bir grup vatandaş, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etti.

    Lapseki İmam Hatipliler Lisesi ve Mezunları Derneği Başkanı Metin Acar, grup adına yaptığı konuşmada, amaçlarının Mısır halkının yanında durduklarını göstermek olduğunu söyledi. Mısır ordusunun birçok kişi katlettiğini belirten Acar, "Bunlar, Mısır'ı Hüsnü Mübarek dönemine döndürmek istiyor. Oradaki Müslüman kardeşler, 80 yıldır zaten ellerine hiç silah almamış bir grup. Yine silahsız şekilde bunu dile getirdiler ve hala direniyorlar. Biz deMısır halkının yanında olduğumuzu söylüyoruz" diye konuştu.

    Sakarya

    Sakarya'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Sakarya Şubesi öncülüğünde toplanan grup, protesto gösterisi yaptı. İkindi namazı sonrası Orhan Camisi önünde bir araya gelen ve "Ben Müslümanım, darbeye karşıyım", "Sessizlik öldürür, zulme sessiz kalmayın", "Müslüman kardeşlerimin yanındayım" yazılı dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı.

    Gaziantep

    Gaziantep'te sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, saldırıyı kınadı. Mazlumder Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da onlarca kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan saldırıları kınadıklarını belirtti.

    Gaziantep'te yarın düzenleyecekleri etkinlikle Mısır'daki saldırıları protesto edeceklerini belirten Çelik, "Yarın Yeşil Cami'de ikindi namazından sonra toplanıp, Kırkayak Parkı'na kadar yürüyeceğiz. Basın açıklaması yaptıktan sonra hep birlikte dua edeceğiz" dedi.

    Adıyaman

    Adıyaman'da faaliyet gösteren 77 sivil toplum kuruluşlarının üyeleriyle vatandaşlardan oluşan grup, saldırıyı protesto etti. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Adıyaman Şubesi öncülüğünde Demokrasi Parkı'nda bir araya gelen ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarıyla dövizler taşıyan grup, darbeciler aleyhine slogan attı.

    Şube Başkanı Abdurrahman Gürbüzcan, grup adına yaptığı açıklamada, askerlerin meydandaki demokrasi yanlılarına ateş açmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

    Kahramanmaraş

    Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren 50'ye yakın sivil toplum kuruluşunun üyeleri ile vatandaşlar, Atatürk Meydanı'nda bir araya gelip dövizler ve sloganlarla darbecilere tepki gösterdi. Kahramanmaraş Platformu adına açıklama yapan Yusuf Bülbül, Mısır'da bir insanlık suçu işlendiğini, uluslararası anlaşmalar, tüm hukuki normlar, insan hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini söyledi. Grup, Kur'an-ı Kerim'den ayetler okunması ve dua edilmesinin ardından dağıldı.

    Malatya'da bazı sivil toplum örgütleri, Soykan Parkı'nda toplandı

    Mazlumder, Anadolu Gençlik Derneği, Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Meşale Derneği üyeleri adına basın açıklaması yapan Necip Cengil, Mısır'da darbecilerin dün sahurdan itibaren katliam yapmaya başladığını söyledi.

    Zalimleri lanetleyen Cengil, Kahire ve Malatya'nın birbirinden ayrı olmadığını, nerede bir zulüm varsa lanetlenmesi gerektiğini belirtti. Basın açıklamasında, bazı göstericilerin temsili kefen giydiği görüldü.

    Erzincan

    Erzincan'da bazı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu "Erzincan Mısır Direnişi ile Dayanışma Platformu" öncülüğünde Camii Kebir Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda askerlerce açılan ateş sonucu yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Gıyabi canaze namazına, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Belediye Başkanı Yüksel Çakır ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Camii Kebir Camisi imamı Hüseyin Demir'in kıldırdığı gıyabi cenaze namazı öncesinde ve sonrasında Mısır'da ölenler için dua edildi. Namazın ardından yaklaşık 700 kişi, Ordu Caddesi güzergahını takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na kadar tekbirler ve sloganlar eşliğinde yürüdü.

    Kaynak: AA





    Türkiye'nin dört bir yanından Mısır'a kınama Yorumları