Türkiye'de bir ilk olan özgürlük davası   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 07-19-2013 (10:54)   Son Mesaj: 07-19-2013 (10:54)    Cevap: 0    Gösterim: 318  

    07-19-2013

    Türkiye'de bir ilk olan özgürlük davası

    Türkiye'de bir ilk olan özgürlük davası
    Türkiye'de bir ilk olan özgürlük davası

    LYS'de dereceye giren öğrenci üniversite tercihlerine müdahale eden annesini savcılığa şikâyet etti. Savcılık soruşturma başlattı

    LYS'de dereceye giren öğrenci üniversite tercihlerine müdahale eden annesini savcılığa şikâyet etti. Savcılık soruşturma başlattı Türkiye'de bir ilk olan şikayet geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yapıldı. Saint Pulcherie Fransız Lisesi'ni bu yıl bitiren eski mankenlerden Cem Oba'nın oğlu olan Yesugay Oba, LYS sınavında yüzde birlik dilime girdi. Elde ettiği başarı ile Türkiye'de birçok okulu kazanabilen Yesugay Oba endüstri mühendisi olmak istiyordu. Yesugay Oba'nın tercihleri aile arasında krize dönüştü. Annesi Nurdan Oba ile tercih edeceği okul konusunda ters düşen Yesugay Oba, ODTÜ'yü istediğini söyledi fakat annesi Boğaziçi diye ısrar etti.

    Anne oğul arasında yaşanan tercih tartışması savcılığa kadar uzandı. 18 yaşındaki Yesugay Oba İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na giderek annesi Nurdan Oba'dan hürriyetini tahdit ettiği gerekçesiyle şikayetçi oldu. Kendisinin ODTÜ'de okumak istediğini ama annesinin bunu engellediğini Boğaziçi'ni yazmaya zorladığını kaydetti. Savcılık bu ilginç dilekçeyi işleme koyarak soruşturma başlattı. Taraflar ilerleyen günlerde soruşturma çerçevesinde ifadeye çağrılacak. Soruşturma sonucu ise ailelerin gençlerin tercihlerine müdahale hakları olup olmadığı konusunda Türkiye'de emsal olarak kabul edilebilecek.

    "BOĞAZİÇİ OLSUN"

    Anne Nurdan Oba, Sabah'a "Etiler'de oturuyoruz. Evimize yakın diye Boğaziçi'nde okusun istiyorum ama ayrı yaşadığımız babası kafasını çelip onu ODTÜ'de okutmak istiyor. Oğlum da ODTÜ diye tutturdu. Ne yapacağımızı bilmiyorum" dedi.

    'HÜRRİYETTEN YOKSUN BIRAKMA' SAYILABİLİR

    Yürütülen soruşturma sonucu anne Nurdan Oba'nın oğlunun hürriyetini tehdit ettiği tespit edilirse 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilir. TCK'nın 109. Maddesinde şu ifade yer alıyor: Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

    Kaynak: Sabah





    Türkiye'de bir ilk olan özgürlük davası Yorumları