Diyanet onayladı! 'Kul hakkı' cami kapattırdı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 07-09-2013 (10:22)   Son Mesaj: 07-09-2013 (10:22)    Cevap: 0    Gösterim: 402  

    07-09-2013

    Diyanet onayladı! 'Kul hakkı' cami kapattırdı

    Diyanet onayladı! 'Kul hakkı' cami kapattırdı
    Diyanet onayladı! 'Kul hakkı' cami kapattırdı

    Diyarbakır'da 23 yıl önce bir apartmanın sığınağı camiye dönüştürüldü. Aradan geçen süreçte bina sakinleri değişti. "Sığınakta kul hakkı var, kapatılsın" dedi. Diyanet haklı buldu.

    Diyarbakır'da 23 yıl önce bir apartmanın sığınağı camiye dönüştürüldü. Aradan geçen süreçte bina sakinleri değişti. "Sığınakta kul hakkı var, kapatılsın" dedi. Diyanet haklı buldu. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 23 yıl önce yapılan Güneydoğu Kooperatif evleri sakinleri, ramazan ayı geldiğinden ve yakınlarında cami olmadığı için, apartman girişindeki sığınığı mescide dönüştürdü. Ramazan ayı sonrası kapatılmak istendi, ancak çevredekilerin de isteğiyle kapısına kilit vurulmadı. Çevrede oturan vatandaş ve esnaflar da orada namaz kılmaya başlayınca kooperatifi yapan Celal Çetin ve Şadi Eren, sığınağı Diyarbakır Müftülüğü'ne tapu devir işlemi yapmadan 1990'da tahsis etti.

    Müftülük mescide cami beratı verip, kadrolu imam atadı ve Güneydoğu Camisi adı verildi. Aradan geçen süreçte 12 dairenin 8'i el değiştirdi. Cami imamı Şahin Elhaman, caminin çevreden su alması üzerine cemaatin desteği ile 2 ay önce inşaat çalışması başlattı. Öğretmen olan bina yöneticisi İbrahim Alp ve 11 bina sakini ise kendi rızaları olmadığı için buna karşı çıktı.

    Sığınağın bina malı olduğunu söyleyen ev sahipleri, 'kul hakkı yeniliyor' diyerek caminin kapatılması için Bağlar İlçe Müftülüğü'ne başvurdu. Bina sakinlerinin şikayeti üzerine müftülük, bilirkişi olarak din heyeti oluşturdu. Üç kişiden oluşan heyet, cami olarak kullanılan sığınağın müftülüğe satılmasını istedi. Ancak, bina sakinleri satmaya yanaşmadı. Bina sakinleri, caminin kapatılması ve geçmişe dönük elektrik, su ve emlak paralarının yatırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliği'ne noter aracılığıyla ihtarname çekti. Konuyu dini ve hukuki açıdan detaylı inceleyen Diyanet, 12 mülk sahibini haklı bularak caminin tahliyesine verdi.

    Caminin kapısına kilit vurulduktan sonra imam ise, başka bir camiye gönderildi. Apartman sakinlerinden Hasan Özer, "Ben buraya sonradan taşındım. Namaz kılacaktım ancak bina sakinleri bana 'Komşu burada kul hakkı yeniyor namaz kabul olmaz" dediler. Bunun üzerine 5 vakit namazımı evde veya başka camide kılmaya başladım" dedi.

    Kaynak: Sabah





    Diyanet onayladı! 'Kul hakkı' cami kapattırdı Yorumları