Görmez'den Alevilik ve Yavuz açıklaması   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 07-07-2013 (09:47)   Son Mesaj: 07-07-2013 (09:47)    Cevap: 0    Gösterim: 315  

    07-07-2013

    Görmez'den Alevilik ve Yavuz açıklaması

    Görmez'den Alevilik ve Yavuz açıklaması
    Görmez'den Alevilik ve Yavuz açıklaması

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, Türkiye'deki Alevilikle ilgili çok farklı algılamalar olduğunu belirtirken Türkiye'deki yanlış bir algının ortadan kalmasının zamanı geldiğini söyledi.

    Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Mehmet Görmez, Türkiye'deki Alevilikle ilgili çok farklı algılamalar olduÄŸunu belirtirken Türkiye'deki yanlış bir algının ortadan kalmasının zamanı geldiÄŸini söyledi. VÄ°DEO İÇİN TIKLAYIN Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanıÂ* Mehmet Görmez, Habertürk'te gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularına cevap verirken Diyanet, Alevilik ve Sünnilik'le ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu:

    -BizÂ* Sayın BardakoÄŸlu görevde iken Diyanet olarak Alevilik algısıyla ilgili nereden baÅŸlamamız gerektiÄŸini ifade ettim, önce Sünni vatandaşın algılarında bir problem varsa o konuda yoÄŸunlaÅŸalım dedik.Â* Camide cemaatte bir algıda bir sonun varsa onun için çaba gösterdik. Sünni vatandaÅŸların zihninde kalbinde alevi vatandaÅŸlara yönelik algılarda asla bir yanlış algı kaldığını düşünmüyorum. Anadolu alaviliÄŸi SünniliÄŸin zıttı deÄŸil, Anadolu SünniliÄŸi de AleviliÄŸin zıttı deÄŸildir. Kerbela hüznü, dört kapı, ve tüm deÄŸerler ortaktır. Tek zıt nokta varsa o da emeviliktir o da tarihte kalmıştır.

    20 senedir tekrar eden bir sarmal var, herhangi bir vatandaÅŸ bir yerde cemevi yapmak ister, müracaat makamıÂ* İçiÅŸleri ve DiyaneteÂ* baÅŸvurular gelir. Diyanet de bu olayı hukuk müşavirliÄŸine ulaÅŸtırır orası daÂ* bunun Ä°slam hukukunda yeri olup olmadığına karar verir. Bu sarmaldan artık kurtulmamız gerekir.

    Aralarında Ä°zzettin DoÄŸan'ın da bulunduÄŸu 200 dolayında kiÅŸi AÄ°HM'e baÅŸvuruda bulundu. Cemevi yapımına iliÅŸkin AÄ°HM'e yapılan bir mürcaatta Diyanet'ten de bir görüş isteniyor. Biz de Din iÅŸleri yüksek kurulu olarak görüşümüzü gönderiyoruz. AÄ°HM'in ne dediÄŸini önemsemiyorum biz bu konunun öncelikle sorun olarak kalması yerine çözümünden yanayız. Kurumlar birbirine atarak sonra da Diyanet iÅŸleri şöyle cevap verdiÄŸi için bir ÅŸey yapamıyoruz mazeretinden kurtulmamız lazım. Devletin hukuk müşavirleri sadece diyanette deÄŸil her kurumda var.Â*

    Başvuru dilekçesindeki Alevilikle ilgili tanıma hiçbir din adamı karşı gelemez.

    Bana Benim paralarımla imama maaş veriyorsun haram olsun mesajları geliyor. Bir vatandaş böyle düşünüyorsa bunu hep birlikte düzeltmemiz lazım. Bu doğru değil. Cemevi mutlaka alevi kardeşimiz ve alevi gencimizin istiğfar yapabileceği bir yer varsa o da cemevidir.

    19. Yüzyılda avrupada alevilikle ilgili araÅŸtırmalar üniversitelerin incelemeleri olmuÅŸtur. Bu araÅŸtırmalarÂ* AleviliÄŸi Ä°slamiyetten uzaklaÅŸtırmak amacıyla yapıldığı ortaya çıkmıştır.

    Â*

    3. KÖPRÜYE YAVUZ SELİM ADI VERİLMESİ

    3. Köprü'ye Yavuz Selim isminin verilmesi konusuna deÄŸinenÂ* Görmez, Yezid'in iÅŸlediÄŸi suçun hesabını bugün hala soracakmıyız. Çaldıran'ın bir mezhep savaşı olmadığını, iktidar ve hakimiyet savaşı olduÄŸunu,Â* orada yaÅŸanan acıları bugün hesabının mı sorulması gereketiÄŸini belirterek "Tarihte yaÅŸanmış acıların hesabını birbirimize sormamız doÄŸru deÄŸildir.

    Bu ülkede isimleri masaya yatırdığımız zaman muhteşem bir kardeşliği inşa ettiğimiz görülür. Yüzbinlerce isim Hasan Hüseyin, Ömer, Ali, isimleri kondu, binlerce Yavuz ismi var. Anne çocuğuna Yavuz ismini verirken Yavuz bu kadar insanı katletti bu yüzden Yavuz ismi verelim dememiştir. Yavuz ismi bu kadar acı ise binlerce Yavuz ismi olan insanlar da düşmanımız mıdır?

    Haç ve Umre konusu

    1milyon 370 bin vatandaÅŸ kayıtlı olarak hacca gitmeyi bekliyor. Suudi Arabistan her ülkenin nüfusunun binde biri oranında kota koyuyor. Kabe'deki inÅŸaatlar dolayısıylaÂ* sıkıntı yaÅŸanıyor.Â* Her ülkenin hacılarının yüzde yirmisini kısma yoluna gitti. Büyük çabalar gösterildi ama bir netice alınamadı.Â* Bakanlıklar arası hac kurulu var. 14 bin 800 kardeÅŸimizin hac olamama durumu var.Â* belki tersine bir kura çekerek gidemeyen hacılarımızın geleceksene hacca gitmesini düzenleme durumundayız.

    Prof. Görmez'in Yavuz Selim ismi ve Hac'la ilgili açıklamalar ise şöyle



    Kaynak: Haber7





    Görmez'den Alevilik ve Yavuz açıklaması Yorumları