Bu ülkelerde 21 saat oruç tutulacak   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 07-04-2013 (10:23)   Son Mesaj: 07-04-2013 (10:23)    Cevap: 0    Gösterim: 276  

    07-04-2013

    Bu ülkelerde 21 saat oruç tutulacak

    Bu ülkelerde 21 saat oruç tutulacak
    Bu ülkelerde 21 saat oruç tutulacak

    Bu yıl en uzun orucu geçen sene olduğu gibi beyaz gecelerin yaşandığı İskandinavya ülkelerinde bulunan Müslümanlar tutacak.

    Bu yıl en uzun orucu geçen sene olduğu gibi beyaz gecelerin yaşandığı İskandinavya ülkelerinde bulunan Müslümanlar tutacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre İzlanda'nın kuzeyinde bulunan Rekjavik, İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde Ramazan'ın ilk günü 22 saate yakın oruç tutulacak. Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de ise Müslümanlar 21 saate yakın oruç tutacak.

    Oruç tutma süresi Türkiye'ye göre daha uzun olsa da, serin havadan dolayı, Müslümanların oruçlarını rahat ve zorlanmadan tutması bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Ramazan ayı boyunca İzlanda ve Norveç'te hava sıcaklığı 15 derece civarında olacak. İsveç, Danimarka ve Finlandiya'da ise sıcaklığın 18 civarında olacağı ve sık sık yağmur yağacağı kaydedildi.

    GURBETÇİLER TERCİHİ TÜRKİYE OLUYOR

    Özellikle İsveç, Norveç ve Danimarka'da emekli olduktan sonra yaşamaya devam eden gurbetçiler Ramazan ayını Türkiye'de geçirirken, diğer gurbetçilerin büyük bir bölümü de tatilini Ramazan ayına göre ayarlayarak Türkiye'de geçirmeye çalışıyor.

    Türkiye'ye gitme imkanı bulamayan İskandinavyalı gurbetçilerin en büyük sıkıntısı, iftar geç saatlere denk geldiği için davetlere icabet edememek. İftarla imsak arasının sadece 2-3 saat olması sebebiyle Müslümanlar iftarı genelde evlerinde yapmayı tercih ediyor. 1980'lerde haziran-temmuz döneminde oruç tutanlar, o günleri, "İftarı yapıp acele teravihe yetişmeye çalışıyorduk. Teravih namazı bitince de birkaç dakika içinde cami boşalıyordu. Acele eve giderek imsak olmadan birkaç bardak çay ve su içmek için 'deta yarışıyorduk." diye anlatıyor.

    İskandinavya'da yazın 20-21 saat oruç tutan Müslümanlar kışın ise 6-7 saati oruçlu geçirerek ibadetlerini eda etmiş oluyor.





    Bu ülkelerde 21 saat oruç tutulacak Yorumları