Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 06-06-2013 (09:24)   Son Mesaj: 06-06-2013 (09:24)    Cevap: 0    Gösterim: 364  

    06-06-2013

    Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı

    Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı
    Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı

    Ellerin Dua'ya açıldığı Miraç Gecesinde Türkiye'nin dört bir köşesinde vatandaşlar camilere akın etti.

    Ellerin Dua'ya açıldığı Miraç Gecesinde Türkiye'nin dört bir köşesinde vatandaşlar camilere akın etti. GALERİ İÇİN TIKLAYIN EDİRNE

    Edirne'de tarihi Selimiye Camii, Miraç Kandili'nde çevre illerden de gelenlerle doldu taştı.
    Yılın her günü birçok insanın ziyaret ettiği, Mimar Sinan'ın "ustalık" eserim dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nde kandili geçirmek isteyen vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başladı. Edirnelilerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelenler Selimiye Camii'nde dua ettiler. Edirne'ye sabahın erken saatlerinde gelen vatandaşlar, kentteki tüm camileri gezdikten sonra akşam namazını Selimiye Camii'nde kıldılar. Cami görevlileri tarafından okunan mevlid-i şerif ve yapılan dualara eşlik eden cemaat, yatsı namazını kıldıktan sonra dağıldı.

    ŞANLIURFA

    Şanlıurfa'da, Miraç Kandili nedeniyle vatandaşlar camilere akın etti. Kandil nedeniyle Balıklıgöl Platosu'nda bulunan Dergah Cami avlusunda dağıtılan ekmekten almak isteyen vatandaşlar izdihama neden oldu.

    Miraç Kandili nedeniyle vatandaşlar, akşam saatlerinde Hz. İbrahim'in doğduğuna inanılan mağaranın yer aldığı Dergah Camisi'ne akın etti. Camide kandil nedeniyle hutbe okuyan İl Müftüsü İhsan Açık, vatandaşlara gecenin önemini anlattı. Cami içerisinde yer bulamayan vatandaşlar ise avluya serdikleri halılar üzerinde namaz kıldı. Hutbe ve namazın ardından cami avlusunda Seyit Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından dağıtılan ekmekten almak isteyen vatandaşlar, izdihama neden oldu. Ekmek almak isteyen vatandaşların arasında kalan çocuklar ezilme tehlikesi geçirirken, dağıtılan bin ekmek 5 dakikada tükendi.

    İZMİR

    Mübarek Mirac Kandili tüm İslam aleminde olduğu gibi İzmir'de de huşu içinde idrak edildi.

    İzmir'de de kandili idrak etmek isteyen vatandaşlar akşam saatlerinden itibaren camilere akın etti. Müslümanların akın ettiği camilerden biri de Hisar Camii oldu.

    Akşam namazını camide kılan cemaat, bol bol Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Camiyi dolduran vatandaşlar, yatsı namazını kıldıktan sonra da Kur'an-ı Kerim okuyarak bol bol dua etti.

    KONYA

    Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın huzuruna çıktığı gece olan Miraç Kandili'nde Konya'da binlerce vatandaş Mevlana Türbesi'ne ve şehrin çeşitli camilerine akın etti.

    Konya'nın yanı sıra yurdun çeşitli illerinden Mevlana Türbesi'ne gelen çok sayıda vatandaş gece boyunca dualar etti. Miraç Kandili dolayısıyla gece boyunca açık olan Mevlana Müzesi'ne ailece gelen çok sayıda vatandaş Kur'an-ı Kerim okuyup Allah'tan af ve mağfiret diledi.

    Konya İl Müftülüğü, Miraç Kandili'nde Hacıveyiszade, Kapu ve Şerafettin Camileri'nde mevlit programı düzenledi. Miraç Kandili'ni cemaatle birlikte değerlendirmek istediğini söyleyen Eyüp Bozkır, ailesine, akrabalarına ve ülkemize Allah'tan huzur dilediğini ifade etti. Hacıveyiszade Cami'ndeki mevlit programına katılan Hamza Altun, bütün İslam aleminin Miraç Kandili'ni kutladığını ifade ederek geceyi en verimli şekilde değerlendirmek istediğini söyledi.

    İSTANBUL

    Uluslararası Türkçe Derneği tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında yapılan 11. Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'ye gelen müslüman ülke çocuklarından oluşan Naat Korsu, izleyenlerin gönüllerini fethetti.

    İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda Miraç Kandili'ne özel olarak hazırlanan 'Naat' programında 50 farklı ülkeden 200 öğrenci, Kuran'ı Kerim, ilahiler, kasideler, şiirler seslendirdi.

    Geceye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda davetli katıldı.

    BAĞIŞ: 140 ÜLKEDE TÜRKİYE'NİN DOSTLARI BU OKULLARDAN YETİŞİYOR

    Öte yandan geceye katılan Devlet Bakanı Egemen Bağış, sözlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirerek başladı. Bakan Bağış, "Ne mutlu bizlere ki Miraç Gecesi'ni dünyanın dört bir tarafından gelmiş çocuklarla beraber İstanbul'da anlamlı bir kutlamayla gerçekleştirebiliyoruz. Bu hizmet kervanına emek verenlerden Allah razı olsun. Buradan bu hizmetin manevi önderi M. Fethullah Gülen'e saygılarımı gönderiyorum. " dedi.

    Eskiden okullarda 'Türkiye'nin etrafı üç tarafı denizlerle çevrili, dört bir tarafı düşmanlarla dolu, Türk'ün Türk'ten başka dostu yok" diyerek öğretildiğini aktaran Bakan, Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkçe Olimpiyatları nedeniyle 140 ülkeden öğrenci burada bulunuyor. Türkiye'nin dostları bu Türk okullarında yetişiyor. Bu çocuklar kendi ülkelerinin en iyi doktorları, en iyi sanatçıları, en iyi siyasetçileri olmakla kalmıyor. Orada bizim temsilcilerimiz olacak. Barış mesajının iletilmesinde katkıları olacaktır. Bu çocukların yetişmesinde zor koşullarda çalışan ve görev yapan tüm öğretmenlerimizden Allah razı olsun."

    Öte yandan yurt dışında bulunduğu için geceye katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geceye telgraf gönderdi.

    VALİ MUTLU: TÜM DÜNYAYA EVRENSEL BARIŞ MESAJI VERİLİYOR

    Naat gecesine katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sponsorlara plaket verdi. Vali Mutlu, sonrasında yaptığı konuşmada, öncelikle herkesin Miraç Kandilini tebrik etti. Mutlu, "Miraç gecesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Böylesine bir müstesna gecede dünyada evrensel barış mesajı veren gecede dünyanın farklı köşelerinden İstanbul'a gelen çocuklarla beraberiz. Türkçe Olimpiyatları nedeniyle güzel bir geceyi geçiriyoruz. Bütün gönüllerin barışı bu gece tamam olsun. Bu vesile ile dua edelim. Rabbimize yalvaralım. Evrensel barışı ülkemizde barışı geleceğe dair beklentilerimizi bütün barış umutlarının yeşermesi için herkesin dua edelim. Dünyanın bu güzel çiçeklerimizin solmaması, yetişen güzel çiçeklerin kokularının dünyanın her köşesinde çiçek köşesine dönüşmesini artsın." diye konuştu.

    Öte yandan Lüblan asıllı İngiliz müziysen Maher Zaen ve Türk müzisyen Mesut Kurdiş'in düet yaptığı 'Newla Ya Salli' şarkı izleyicilerden büyük alkış aldı.

    HİCRET CANLANDIRILDI

    Naat programında sahnede Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret etmesi temsili olarak canlandırıldı. Sahneye kurulan temsili Kabe ise geceye katılanlardan tam not aldı.

    Bu arada Türk Okulları'ndan mezun olduktan sonra Türkiye'de entellüktüel kişilerin yazmış olduğu kitapları yorumlayarak başarı kazanan öğrencilere ödüller takdim edildi.

    BURSA

    Bursa'da Miraç Kandili dolayısıyla binlerce vatandaş camilere akın etti.
    Bursa'da vatandaşlar Miraç Kandili münasebetiyle Ulucamii'ye akın etti. Çevre illerden de gelenlerin olduğu Ulucami'de kandil coşkusu dualarla yaşandı. Her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği Ulucami, en yoğun gecelerinden birini yaşadı. Yapılan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti. Vatandaşlar, Miraç Kandili nedeniyle Ulucami'ye gelmeyi tercih ettiklerini söylediler.

    Kaynak: ajanslar





    Miraç Kandili'nde camiler doldu taştı Yorumları