İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 05-27-2013 (09:13)   Son Mesaj: 05-27-2013 (09:13)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    05-27-2013

    İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü

    İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü
    İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü

    Semerkand Vakfı tarafından, fethin yıl dönümü dolayısıyla "Fetih ve Muhabbet Gecesi" düzenlendi.

    Semerkand Vakfı tarafından, fethin yıl dönümü dolayısıyla "Fetih ve Muhabbet Gecesi" düzenlendi. Semerkand Vakfı tarafından Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlik, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

    Semerkand Medya Grubu Başkanı Mustafa Bahadıroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Semerkant denince Özbekistan'da bir şehrin akla geldiğini ifade ederek, Semerkant'ın bütün medeniyetlerin, kültürlerin, özellikle İslam kültür ve medeniyetinin simgesi olduğunu söyledi.

    Semerkant'ın bir ruh ve maneviyat olduğunu dile getiren Bahadıroğlu, "Semerkand bir köprüdür. Maveraünnehir'den Mostar'a kadar bir medeniyetin köprüsüdür. Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin kumaşları burada dokundu. Semerkand'da büyük ilim adamları yetişti. Semerkand, Yeseviye ve Hacegan tarikatlarının beşiğidir. Semerkand, bir düşünce tarzı, bir anlayıştır. Bu düşünceyi çok sevdiğimiz için vakfımızın adını Semerkand koyduk" diye konuştu.

    İstanbul'un fethi ile Semerkant arasında bağlantı olduğunu belirterek, Hz. Muhammed'in İstanbul'un fethi hakkındaki hadisini okuyan Bahadıroğlu, şunları kaydetti:

    "Binlerce mücahit, bunların içinde sahabeler de var, uzaklardan kopup İstanbul'un surlarının dibine düştüler. İstanbul, tarihinde 29 kez kuşatıldı. Eyüp el-Ensari 80 yaşında İstanbul'un kuşatmasına katıldı ve burada ruhunu teslim etti. Fetih, Fatih'in ordusuna nasip oldu. Fetih ruhu bambaşka bir ruhtur. Semerkand'la Fatih ve fetih arasında çok güçlü bağlar vardır."

    Konuşmaların ardından, Dursun Ali Erzincanlı'nın "Naat-ı Şerif"lerini seslendirdiği etkinlikte, Servet Tekin ilahi söyledi. Etkinlikte, meddah, mehteran ve Kafkas halk oyunları gösterisi yapıldı.

    Geceye, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

    Kaynak: AA





    İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü Yorumları