"Kesinlikle orta gelirli ülke olarak kalamayız"   Konuyu açan: Gündemci   Ä°lk Mesaj: 05-18-2013 (09:28)   Son Mesaj: 05-18-2013 (09:28)    Cevap: 0    Gösterim: 321  

    05-18-2013

    "Kesinlikle orta gelirli ülke olarak kalamayız"

    "Kesinlikle orta gelirli ülke olarak kalamayız"

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen "Üniversiteler Şehri Kayseri" konulu toplantıda konuştu. Gül "Biz, kesinlikle orta gelirli bir ülke olarak kalamayız" dedi.

    CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Abdullah Gül Ãœniversitesi (AGÃœ) Sümer YerleÅŸkesi'nde gerçekleÅŸtirilen "Ãœniversiteler Åžehri Kayseri" konulu toplantıda konuÅŸtu. Gül "Biz, kesinlikle orta gelirli bir ülke olarak kalamayız" dedi. GöreceksinizÂ*Türkiye'de 5-10 sene sonra bilim dünyasında araÅŸtırma,Â*geliÅŸtirme, patent ve buluÅŸlarda çok büyük patlama olacaktır" dedi.

    Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen "Üniversiteler Şehri Kayseri" konulu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bilim adamları ve üniversitelerin gerçekleşmesinde isimleri olan iş adamları ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Kayseri'nin üniversiteler şehri olduğunu ve bunun daha da pekişerek, şehrin, eğitim ve bilim yuvası haline geleceğine dikkati çeken Gül, şunları söyledi:

    "Dünyada bunun örnekleri var. Amerika'da, başka yerlerde var. Kayseri'de böyle bir yolda. Bunun tam oluşabilmesi için tabi ki şehrin de en iyi şekilde hazırlanması gerekiyor. Burada bir şeyin altını özellikle çizmek isterim, Kayseri'nin yöneticileri için. Kentin üniversiteler şehri olması için başka alanlarda da güçlü olması gerekir. Sosyal, kültürel alandaki zenginlikleri bulunmalı. Taşra havası olmaması gerekir. Kayseri bunu aşmıştır. Metropol olma yolundadır. Bunların daha çok pekişmesi gerekir. Dışarıdan gelenlerin gidenlerin çok olması gerekir ki bir canlılık olsun."

    "Türkiye herkesin taktirle izlediği ülke haline geldi"

    Türkiye'nin önünün çok açık olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

    "Bugün çok şükür Türkiye çok farklı noktalarda. Herkesin taktirle izlediği, bizim de gurur duyduğumuz ülke haline geldi. Ama bu hal kesinlikle yetmez. Biz kesinlikle orta gelirli bir ülke olarak kalamayız. Nüfusumuz, coğrafyamız büyük. Türkiye'nin bulunduğu yer önemli, çok daha anlamlı bir siyasi geçmişimiz, tarihimiz var.

    Zaman olmuÅŸ ki dünyanın en önemli milletlerinden birisi olmuÅŸuz, dünyanın en öndeki devletlerinden birisi olmuÅŸuz. Dolayısıyla bilim, sanat dünyasına çok büyük hediyeler sunmuÅŸuz. Bundan sonra da böyle olmamız gerekir. Bunun yolu da yine eÄŸitim ve nitelikli insandan geçiyor.Â*

    Ekonomi ile ilgili uzmanlar, sayın bakanlar konuşurken, ekonominin yumuşak karnından bahsederken, sonunda getiriyorlar yine eğitime bağlıyorlar. Çünkü katma değeri yüksek yapacağınız işlerin hepsi nitelikli insanla ilgilidir. Yoksa çok işler yaparız ameliliğe benzer, çok işler yaparız, çok ter dökeriz, kol gücüyle. Kazanırız da, halimize de şükrederiz ama yarışta geri kalırız. Onun için kesinlikle üniversite eğitiminin çok kaliteli olması gerekiyor."

    "Eğitim alanında yoğunlaşmamız gerekiyor"

    Türkiye'de genel anlamda birçok alanda ciddi reformlar, köklü değişiklikler yapıldığını ancak eğitimde bunların çok fazla gerçekleştirilemediğini ifade eden Gül, "Onun için bundan sonra yoğunlaşmamız gereken alanın kesinlikle eğitim alanı olması lazım.

    Birey olarak da tek tek düşündüğümüzde hepimiz eğitimin ne olduğunun farkındayız. Anne baba ikisi de gece gündüz sadece çocuklarını iyi bir üniversiteye sokmak için çalışır. Her türlü imkanı, her türlü harcamayı ona yapar. Devlet olarak da böyle olmamız lazım" diye konuştu.

    "Üniversiteler kendi sorumluluklarının bilincine vardı"

    "Üniversiteler uzun yıllardan sonra kendi görevlerinin ve kendi sorumluluklarının bilincine vardı" diyen Gül, şunları kaydetti:

    "Bu heyecanı Türkiye'deki bütün üniversitelerimiz yaşıyor. Göreceksiniz Türkiye'de 5-10 sene sonra bilim dünyasında araştırma geliştirme, patent ve buluşlarda çok büyük bir patlama olacaktır. Kesinlikle buna inanıyorum. Kullanılan fonlara baktığımızda, yapılan araştırma geliştirme projelerine baktığımızda bunları görüyorum.

    Bunlar 1-2 senede netice vermez. Bunlar belli bir zaman periyotundan sonra ortaya çıkar. Onun için 5-10 sene dedim. Bir zamanlar üniversiteler birbirleriyle konuşamaz, üniversitelerle TÜBİTAK yan yana gelemezdi. TÜBİTAK'tan üniversitelere yazı giderdi. YÖK'ten üniversitelere TÜBİTAK'la 'konuşmayın yasal değil' diye yazı giderdi. Bir ara Türkiye'de bu garip haller vardı."

    Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Melikşah Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney ve Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu üniversite faaliyetleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Gül'e sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.





    "Kesinlikle orta gelirli ülke olarak kalamayız" Yorumları