Alkolsüz yollar için son dönemeç   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 05-04-2013 (09:13)   Son Mesaj: 05-04-2013 (09:13)    Cevap: 0    Gösterim: 340  

    05-04-2013

    Alkolsüz yollar için son dönemeç

    Alkolsüz yollar için son dönemeç
    Alkolsüz yollar için son dönemeç

    Sigara yasağının mimarı Erdöl, alkol kullanımı kriterleri için kolları sıvadı: Şehirlerarası karayollarında yol üzerinde alkol satışı olmamalı.

    Sigara yasağının mimarı Erdöl, alkol kullanımı kriterleri için kolları sıvadı: Şehirlerarası karayollarında yol üzerinde alkol satışı olmamalı. Kapalı mekanlarda sigara yasağı getiren düzenlemenin mimarı ve Başbakan'ın özel doktoru AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, alkol kullanımına yeni kriterler getirmek üzere çalışmalara başladı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, "Bu konuda gerekli teklifi Sayın Erdöl hazırlayacak" dediği Erdöl sigara yasağına uymayan işletmelere kapatma cezası geleceği sinyalini verdi.

    Çalışmanızda sigara yasağının kapsamını da genişleteceğiniz söyleniyor, doğru mu?

    Maksat, ceza ile vatandaşları bezdirmek, işyerini zora sokmak değil, mevcut yasalara uyulmasını sağlamak. Küçük esnaf hariç, onlar her türlü cezadan çekiniyor. Ama birçok büyük işletme ki bunların nereleri olduğunu çok iyi biliyoruz, para cezasından korkmuyor. Akşam saatlerinden sonra sigara yasağına uymuyor. Kesilen cezalar caydırıcı olmuyor. O yerin mahalli mülki amirine, yetki vererek, bir işletmenin üçüncü para cezasının kesilmesinin ardından da ısrarla sigara yasağına uymaması halinde kapatma cezası vermesi sağlanmalıdır. Yani kanunu işler hale getirmek için kapatma cezasını devreye sokmak gerekir.

    Alkolle ilgili ne tür düzenlemeleri savunuyorsunuz?

    Alkolün çocuklar üzerinde, gençler üzerinde özendirici olmaması için her türlü reklamı, tabelalar dahil yasaklanmalıdır. İsrail Parlamentosu, 29 Nisan'da kabul ettiği yasayla büyük kalabalık caddelerde alkol satılmasını ve akşam saat 23.00 ile sabah 06.00 arasında bazı ruhsat verilmiş yerler hariç tüm İsrail'de alkol satılmasını yasakladı. Biz de kendi ülkemizin çocuklarını, gençlerini, onların sağlığını korumak istiyoruz.

    Alkolü dikkate alan uygulama yok

    Tüm dünyada yapılan bir uygulama var. Alkol şişelerinin üzerine uyarı yazısı konuyor. "Gebeler için zararlıdır, karnınızdaki çocuğa zararlıdır" uyarısı için gebe resmi üzerine çarpı işareti konuyor. Trafikteki araba işaretinin üzerine çarpı işareti konularak, trafikte kullanımının insan yaşamını tehlikeye sokacağı uyarısı yapılıyor. Bu uyarı yazısının olmadığı bizim gibi çok az ülke var. İnsan sağlığına en fazla önem veren ülkeyiz ama alkole gelince bunu dikkate alan uygulamamız yok.
    Sağlık uyarılarını şimdiye kadar koymamamız bir eksiklik.

    Şişede durduğu gibi olmuyor

    Alkol kullanımının disipline edilmesini söylüyorsunuz. Önerileriniz nedir?

    ŞehirlerarasI karayollarında, şehir içinden geçiyorsa bile yol üzerinde alkol satışı olmamalı. Çünkü kişi yol üzerinde alkol alıyor, sonra bir yere tosluyor, can ve mal kaybı oluyor. Dinlenme tesislerinde alkol satılmamalı. İnsanlar yemeğini yesin, kahvesini içsin, meşrubatını içsin. Ama alkol aldığı zaman, şişede durduğu gibi olmuyor.

    Çok ağır ceza arzuluyorum

    Alkol kullanıp kaza yapanlara yeni cezalar gelebilir mi?

    Yasama sırasında böyle teklif verirse düşünülür, uygunsa yapılır. Birçok hukukçu ve bilim adamı, "Belli bir promilin üzerinde alkol kullanarak kazaya sebebiyet veren kişiye 'adam öldürmeye teşebbüsten' ceza verilmeli". Bunlara çok ciddi ceza kesmek lazım. Ben çok ağır ceza kesilmesini arzu ediyorum.





    Alkolsüz yollar için son dönemeç Yorumları