Çözümde ikinci aÅŸama için 3 kritik baÅŸlık   Konuyu açan: Gündemci   Ä°lk Mesaj: 04-28-2013 (09:19)   Son Mesaj: 04-28-2013 (09:19)    Cevap: 0    Gösterim: 278  

    04-28-2013

    Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık

    Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık
    Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık

    Çözüm sürecinin ikinci aşaması için hükümet şimdiden kolları sıvadı. İkinci aşamada yapılacak bir dizi düzenlemeyle, boşaltılan köylere geri dönüşün yanı sıra köy korucularının durumu gözden geçirilecek.

    Çözüm sürecinin ikinci aÅŸaması için hükümet ÅŸimdiden kolları sıvadı. Ä°kinci aÅŸamada yapılacak bir dizi düzenlemeyle, boÅŸaltılan köylere geri dönüşün yanı sıra köy korucularının durumu gözden geçirilecek. Terör örgütü PKK, 8 Mayıs'ta Türkiye topraklarından çekilmeye baÅŸlamasıyla birlikte süreçte ikinci aÅŸamaya geçilecek.Â*Ä°kinci aÅŸama, 3 önemli baÅŸlıktan oluÅŸacak. Köye geri dönüş saÄŸlanacak, korucular yeni döneme ayak uyduracak ve Türkiye'ye dönen suça bulaÅŸmamış PKK'lıların rehabilitasyonu saÄŸlanacak.

    AK Parti'nin "rehabilitasyon" olarak adlandırdığı ikinci aşamada daha çok sosyal projeler yer alacak.

    İlk olarak, terörle mücadele döneminde boşaltılan yaklaşık 4 bin köye geri dönüş sağlanacak.

    Köylerini terketmek zorunda kalan yaklaşık 500 bin kişinin dönüşü için sosyal yardımlaşma fonu devreye sokulacak. Evlerin onarımı ile tarım ve hayvancılık kredileri verilecek.

    KORUCULARA YENÄ° DÃœZEN

    PKK'nın geri çekilmesinin ardından merak edilen bir başka konu ise yaklaşık 46 bin köy korucusunun durumu.

    Hükümet bu konuda da son aşamaya geldi. Maliye, İçişleri ve Çalışma bakanlıklarının ortak yürüttüğü çalışma ile koruculara erken emeklilik hakkı, tazminat ve yeni iş olanakları yaratılması sağlanacak. Ayrıca köy korucuları jandarma eliyle silahsızlandırılacak.

    EVE DÖNEN PKK'LILAR

    İkinci aşamanın en önemli ayağı ise suça karışmamış PKK'lıların Türkiye'ye dönüşleri.

    Söz konusu PKK'lıların, normal hayata karışabilmeleri ve uyum sağlayabilmeleri için bir dizi düzenleme yapılacak.

    Bu düzenlemeler ilk aşamada eğitim, vatandaşlık, askerlik, iş ve meslek edinme ile seçme ve seçilme hakları gibi konularda yapılacak.

    Bu düzenlemelerin, hükümetin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacağı İnsan Hakları Eylem Planı ve hazırlanacak 5. Yargı Paketi'yle yapılması bekleniyor.

    MİT SON PKK'LI ÇEKİLENE KADAR İZLEYECEK


    Sabah'tan Yahya Bostan'ın haberine göre; MİT çekilmeyi son gününe kadar izleyecek. Bazı noktalarda yönlendirecek. Son PKK'lı Türkiye sınırını terk ettiğinde MİT "çekilme tamamlandı" diyecek. Önümüzdeki süreçte sınır kontrolleri tam olarak sağlanmaya devam edilecek.

    SINIRDAN T.C. NO Ä°LE GÄ°RÄ°LECEK

    Suça karışmamış PKK'lıların "eve dönüşü" meşru yollardan olacak. Böylece kaçakçılık çalışmalarının da önüne geçilecek. Kaynaklar, suça karışmamış ve Türkiye'ye dönmek isteyen örgüt üyelerinin Kuzey Irak'ta bir süre kaldıktan sonra sınır kapılarını kullanarak evlerine döneceğini belirtiyor. Bu çerçevede sınır kapısında "Pasaportumu kaybettim" diyenlere "T.C. kimlik numarası" ile geçici belge düzenlenecek.

    Kaynak: NTV





    Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık Yorumları