İstanbul-Ankara YHT'de en büyük engel aşıldı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 04-27-2013 (09:10)   Son Mesaj: 04-27-2013 (09:10)    Cevap: 0    Gösterim: 365  

    04-27-2013

    İstanbul-Ankara YHT'de en büyük engel aşıldı

    İstanbul-Ankara YHT'de en büyük engel aşıldı
    İstanbul-Ankara YHT'de en büyük engel aşıldı

    İstanbul ve Ankara'yı birbirine yakınlaştıracak olan Yüksek Hızlı Tren(YHT) hattındaki en 'uzun' engel de aşıldı.

    İstanbul ve Ankara'yı birbirine yakınlaştıracak olan Yüksek Hızlı Tren(YHT) hattındaki en 'uzun' engel de aşıldı. VİDEO İÇİN TIKLAYIN İstanbul ve Ankara'yı birbirine yakınlaştıracak olan Yüksek Hızlı Tren(YHT) hattındaki en 'uzun' engel de aşıldı. Hattın İstanbul ve Eskişehir arasında bulunan 26 tünel arasında 4 bin 100 metre ile en uzunu olan Bozüyük/Akpınar-İçköy tünelinde ışık göründü.

    Tünelin açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı ve açılan tünel sayesinde İstanbul ve Ankara arasındaki YHT hattındaki en uzun fiziki engel de aşılmış oldu. YHT Marmaray ile birlikte 2013 sonbaharında hizmete açılması planlanıyor. Böylece Ankara-İstanbul arası 3 saate inecek.

    OSMANLI VE CUMHURİYETİN BAŞKENTLERİ BİRLEŞECEK

    Bakan Yıldırım, açılışı için helikopterle tünelin Ankara istikametine açılan yönüne geldi. Burada bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldırım, "Bu hat üerinde bulunan 25 adet türenlden en uzun olanın gün ışığı ile buluşturuyoruz. Diğer taraflar biraz sonra beraber açacağız ve tünelin iki ucundan da ışığı göreceğiz. 4 bin 100 metre uzunluğunda oldukça uzun bir tünel. Bu tüneli yaptığımız zaman zor bir işi dar bir boğazı tamamlamış olacağız. Amacımız 29 Ekim'e kadar hattı Eskişehir'den İstanbul'a kadar tamamlamak. Böylece Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul nihayet İstanbul'la Ankara'yı bu şehirlerden geçerek birleştirmek, 3 saatlik bir seyehatle Osmanlı'nın başkenti ile Cumhuriyetin başkentini birleştirmiş olacağız." dedi.

    Demiryolunun bu güzergahta seyahat eden vatandaşların demiryolarıyla gittikleri oranın çok yükseleceğini söyleyen Binali Yıldırım, "Yani yüzde 78'e çıkacak." bilgisini verdi.

    150 MENFEZ 42 ALTGEÇİT 13 ÜSTGEÇİT

    Bu hatta çok fazla tünel ve viyadük olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Bozüyük, Bilecik deresine indiğimiz zaman Pamukova'ya kadar her yer tünel ve viyadük. Hattın 110 kilometrenin yarısından fazlası tünel ve viyadük olarak gidiyor, yolu çok az görebiliyorsunuz. 35 bin metre tünel 10 bin metre viyadük şu ana kadar bitirildi. 6 milyon metre küp dolgu gerçekleştirildi. 150 tane menfez var, 42 tane altgeçit var, 13 tane üstgeçit var ve dolayısıyla her taraf gördüğünüz gibi sanat yapılarıyla çok ciddi bir işçilik var." ifadelerini kullandı.

    Hatta bin 700 civarında elektirik direği dikildiğini belirten Bakan Yıldırım, "Hat boyunca şu anda bu hatta çalışan şayısı mühendis işçi nakliyeci hepsi 2 bin 550 kişi." bilgisni verdi.

    26 TÜNELDEN EN UZUNU

    Ankara-İstanbul arası, hattı iki büyük YHT hattından oluşuyor. Bunlardan ilki olan Ankara-Eskişehir YHT, 13 Mart 2009'da açılmıştı. İkinci hat olan Eskişehir-İstanbul YHT'si için de geri sayım başladı. Türkiye'nin dördüncü dördüncü yüksek hattı olan Eskişehir-İstanbul hat, 250 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektirikli, sinyalli ve yüksek düzeyli teknoloji ile inşa edildi. Hattın neredeyse dörtte biri; tünel, viyadük ve köprülerden oluşuyor. Hat üzerinde toplam 38 kilometre uzunluğunda 26 adet tünel bulunuyor. Bozüyük/Akpınar-İçköy tüneli de bunlar arasında 4100 kilometre ile en uzunuydu.

    Bakan Yıldırım basın toplantısının ardından gazetecilerle birlikte tünele girdi. Ardından iş makinesine binen Bakan Yıldırım, Demiryolları Genel Müdürü Süleyman'dan "Araç çalışmıyor" diyerek 200 lira aldı ve araç şoförüne verdi. Ardından Bakan Yıldırım, delici aletle duvarı deldi ve tünelin arkasındaki ışık göründü. Bakan Yıldırım, araçtan inişinde ise "Çok zor bir iş göründüğü kadar kolay değil." dedi. Bakan Yıldırım ayrıca "Türkiye ışığı gördü." dedi. Ardından hatıra fotoğrafları çektirildi.





    İstanbul-Ankara YHT'de en büyük engel aşıldı Yorumları