Prof. Dr. Görmez: Allah'tan son niyazım   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-16-2013 (10:13)   Son Mesaj: 04-16-2013 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 342  

    04-16-2013

    Prof. Dr. Görmez: Allah'tan son niyazım

    Prof. Dr. Görmez: Allah'tan son niyazım
    Prof. Dr. Görmez: Allah'tan son niyazım

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün hala bütün dünyada insanlık onuru rencide ediliyor. Allah'tan son niyazım, bu topraklarda onuru kırılan, onuru ayaklar altına alınan hiçbir insanımızın kalmamasıdır" dedi.

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün hala bütün dünyada insanlık onuru rencide ediliyor. Allah'tan son niyazım, bu topraklarda onuru kırılan, onuru ayaklar altına alınan hiçbir insanımızın kalmamasıdır" dedi. Görmez, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Batman 16 Mayıs Şehir Stadı'nda düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katıldı.

    Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyarbakır Müftülüğü İlahi Korosu'nun Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Türkçe ilahiler seslendirdiği etkinlikte konuşan Görmez, davetlilere Kürtçe "Allah gecenizi hayırlı etsin" dedi.

    Görmez, insanlığın bilimde, teknolojide, iletişimde çok büyük ilerlemeler kaydetmesine rağmen insana değer vermede, korumada, değerini yüceltmede ve onurunu muhafaza etmede başarılı olmadığını söyledi.

    21. yüzyılda insan onurunun ayaklar altına alınmaya devam edildiğini belirten Görmez, "Bugün hala bütün dünyada insanlık onuru rencide ediliyor. Afrika'da, Şam'da, Halep'te, Bağdat'ta, Mali'de, Myanmar'da ve dünyanın nice yerlerinde insan onuru ayaklar altına alınmaya devam ediliyor. Zannetmeyin sadece savaşların ve büyük problemlerin olduğu yerlerde insan onuru çiğnenmiyor, aslında sessizce büyük kainatı, insanların bütün hayatını göz önünde bulundurursanız, göreceksiniz ki sessizce dünyanın her tarafında insanın onuru kırılıyor. İnsanın onuru rencide ediliyor" diye konuştu.

    "Hala insanlar ırkından, dilinden, renginden, soyundan, sopundan dolayı eğer kor görülüyorsa, hakir görülüyorsa o zaman dünyada hala insan onuru sorunu var demektir" diyen Görmez, şunları söyledi:

    "Sadece insan onuru çiğneniyor denildiğinde bakışlarınızı uzağa dikmeyiniz. Sadece dünyanın ömür ucuna bakmayın. İslam dünyası, hepimiz bir öz eleştiri yapmak zorundayız. Bugün bizim dindarlığımız bizi onurlandırmıyor. Bugün bizim dindarlığımız ötekinin onuruna saygıyı öğretmiyor. Bugün bizim Müslümanlığımız onurumuzu yüceltmiyor. Öyleyse dindarlığımızı ve Müslümanlığımızı da yeniden gözden geçirerek, efendimiz Muhammed Mustafa'nın bütün insanlığa öğrettiği, insan onuruna değer vermeye, insan onurunu yüceltme konusunda hassas olmaya, sevgili peygamberimizden dersler alarak ihtiyacımız var. Kur'an-ı Kerim ayet ayet, sure sure bir onur kitabıdır. Kur'an kerim kitaptır.''

    Müslüman olmasa bile herhangi bir insanın ölüsüne dahi hakaret etmenin, öldükten sonra herhangi bir organına işkence yapıp, kötü muamelede bulunmanın, hayattayken kötü muamelede bulunmak gibi olduğunu kaydeden Görmez, şöyle devam etti:

    ''Kerim elçinin Müslümanlara öğrettiği bütün bu hakikatler ortadayken nedir bu ırkçılık, soy, sop meselesi. Müslümanlara yakışır mı böyle bir şey. Biz Müslümanlara bugün düşen en büyük vazife, düşüncelerimizin içine yerleştirdiğimiz cahiliyet tortularını söküp attığımız zaman yürekleri kenetleyip, kardeş olduğumuz zaman, kardeşlik ahlakı, hukukunu aramızda geçerli kıldığımız zaman bütün sorunlarımız ortadan kalkar. İnsan onuru dediğimiz zaman sadece bir tek insandan bahsetmiyorum. Öncelikle dinimiz, bize öğrettiği bir ilkenin altını çiziyor. Bir insanı yaşatmak, bütün insanlığı yaşatmaktır. Bir insanı öldürmek, bütün insanlığı öldürmektir. Bir insanın onuru bütün insanlığın onurudur. Onun için etrafımıza bakalım. Çöpten ekmek toplayarak karnını doyuran çocuğun onuru hepimizin onurudur. Ayazda mendil satarak geçimini sağlamaya çalışan bir kadının onuru hepimizin onurudur. Fuhuşa ve kötü yola zorlanan herhangi bir kızımızın, herhangi bir kadının onuru bütün insanlığın onurudur.''

    Görmez, bir tek insanın onurunun bütün insanlığın onuru olduğun dile getirerek, ''Dünyanın herhangi bir yerinde kalbi kırılan, hor görülen, renginden dolayı aşağılanan, ırkından dolayı ötekilenen, dininden dolayı aşağılanan herhangi birinin onuru kırılıyorsa, bütün insanlığın onuru rencide ediliyor demektir. Bu yüce dinimizin bize öğrettiği bir ilkedir. Bir tek insanın onuru bütün insanlığın onurudur. Hiçbir insanı hor ve hakir görme hakkına sahip değiliz'' değerlendirmesinde bulundu.

    -"Hırkamızı yere serelim, üzerine bütün onurlarımızı koyalım"-

    Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılanlara bir çağrısı ve duası olduğunu ifade eden Görmez, şöyle konuştu:

    ''Gelip hepimiz hırkamızı yere serelim, içine elimizde kırılmış Hacerül Esved parçaları yok ama kırılmış onurlar ve kalpler var. O hırkalarımızın üzerine bütün onurlarımızı koyalım. Rencide edilmiş tüm onurları koyalım. O hırkalarımızın üzerine bütün kırık kalpleri koyalım. Bütün annelerin gözyaşlarını koyalım. Yavrusunu şehit vermiş her annenin gözyaşını koyalım ve her birimiz bir ucundan tutalım. Edirne'deki kardeşimiz bir ucundan tutsun, Hakkari'deki kardeşimiz bir ucundan tutsun, Bursa'daki kardeşimiz bur ucundan, Karadeniz'deki kardeşimiz bir ucundan tutsun ve hep birlikte kaldıralım. Kırılan onurları, kalpleri, yürekleri insanlığın kalbine yeniden izzetle, onurla, şerefle, hassasiyetle hep birlikte yerleştirelim. Gelin hep birlikte ülkemizi eman yurdu yapalım, öyle bir eman yurdu olsun ki sizin oluşturduğunuz güven Bağdat'a, Şam'a, Halep'e, Arakan'a, Myanmar'a emniyet versin, güven taşısın. Gelin ülkemizi selam yurdu, barış yurdu yapalım. O selam, Bağdat'a, Şam'a, Halep'e, Arakan'a, Afrika'ya da ulaşsın. Ülkemizi adalet yurdu yapalım, fazilet yurdu yapalım. Allah'tan son niyazım, bu topraklarda onuru kırılan, onuru rencide edilen, onuru ayaklar altına alınan hiçbir insanımızın kalmamasıdır.''

    -Maliye Bakanı Şimşek-

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de İslam'ın kardeşlik dini olduğunu belirterek, ''Bugün ülkemizde yaşanan en farklı etnik ve anlayıştaki nice insanı bir araya getirecek kuvvet ve kudret elbette ilham kaynağını nebevi unsur ve düsturlardan almak zorundadır'' dedi.

    Hazreti Peygamber'in akarsuda abdest alırken bile suyu israflı kullandığını anlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

    ''Bir taraftan çılgınca aşırı tüketimin, israfın, hazzın ve duyarsızlığın yaşandığı mutlu azınlığın oluşturduğu bir dünya, diğer tarafta açlık sınırının, sokağa terk edilmişliğin, zulmün karşısında yurtlarını terk edenlerin ve gelecek endişesi taşıyan ve bütünüyle çaresizliği yaşayan kimsesiz ve sessiz çoğunluğun oluşturduğu bir dünya. Dünyadaki kaynakları herkes Avrupa kadar tüketse 3, Amerika kadar tüketse 5 dünya daha gerekiyor. Ama peygamberimiz, akarsuda abdest alırken bile suyu israflı kullanmıştır.''

    Bakan Şimşek, peygamber efendimizin veda hutbesinin evrensel bir insan onuru bildirgesi olduğunu dile getirerek, ''O yıllara dayalı kabileler arası kavgaları ortadan kaldırmış, hakka, hukuka ve dayanışmaya dayalı kardeşliğin temelini oluşturacak bütün insanları bir ümmet yapmıştır. O insanları aynı mefkurede, aynı gaye için birleştirdiği gibi, Medine'de başkaca dinlere mensup topluluklarla bir ve beraber yaşamanın hukukunu oluşturarak, insanlığa en önemli ortak yaşamın belgesi olan Medine Vesikası'nı armağan etmiştir'' dedi.

    Konuşmaların ardından Görmez, programa katılan Maliye Bakanı Şimşek, Vali Yılmaz Arslan, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve diğer protokol üyelerine gül verdi.

    Kaynak: AA





    Prof. Dr. Görmez: Allah'tan son niyazım Yorumları