Çözüm sürecinde kimsenin aklına gelmeyen soru   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 04-01-2013 (09:14)   Son Mesaj: 04-01-2013 (09:14)    Cevap: 0    Gösterim: 469  

    04-01-2013

    Çözüm sürecinde kimsenin aklına gelmeyen soru

    Çözüm sürecinde kimsenin aklına gelmeyen soru
    Çözüm sürecinde kimsenin aklına gelmeyen soru

    Türkiye'nin çözüm süreci, devletin istediği gibi sonuçlanacak mı? Herkes bu sorunun cevabını merak ederken AK Partili eski bir vekil kimsenin aklına gelmeyen soruyu sordu: PKK biterse, ülkemizdeki uyuşturucu ticareti de bitecek mi? PKK kanalıyla Avrupa'ya taşınan uyuşturucunun oluşturduğu pazar kimin eline geçecek?

    Türkiye'nin çözüm süreci, devletin istediği gibi sonuçlanacak mı? Herkes bu sorunun cevabını merak ederken AK Partili eski bir vekil kimsenin aklına gelmeyen soruyu sordu: PKK biterse, ülkemizdeki uyuşturucu ticareti de bitecek mi? PKK kanalıyla Avrupa'ya taşınan uyuşturucunun oluşturduğu pazar kimin eline geçecek? VİDEO İÇİN TIKLAYIN Samet Tunçer ve Ömer Süt'ün haberi?

    AK Parti Aydın eski milletvekili Ahmet Ertürk, çözüm süreciyle ilgili olarak Haber7'nin sorularını yanıtlarken kimsenin değinmediği bir noktaya değindi. AK Partili Ertürk, terörle beraber uyuşturucu belası da sona erecek mi, sorusunu sordu ve ekledi: Bu mesele AK Parti'nin olduğu kadar CHP, BDP ve MHP'nin de meselesi olmalı... Silahla artık hiçbir yere varılmıyor, çözümün adresi artık parlamentodur.

    ADNAN MENDERES'İN MEMLEKETİ AYDIN, ÇÖZÜM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR?

    Türkiye'nin hem doğusu hem de batısı ülkemizde artık kavganın değil, barış ve huzurun egemen kılınmasını istiyor. Farklı dinlere inanan, farklı dilleri konuşan, farklı kültürleri olan insanlar aynı duyguyu paylaşıyor: Artık insanlar ölmesin!

    Haber7.com çözüm süreciyle ilgili olarak Türkiye'nin nabzını tutmaya devam ediyor. GeçtiÄŸimiz hafta gittiÄŸimiz Diyarbakır, Siirt, Batman ve Mardin ÅŸehirlerimizde orada yaÅŸayanların, çözüm süreciyle ilgili olarak görüşlerine yer vermiÅŸtik. Bu hafta da Türkiye'nin Batısı'nda yer alan ‘Efeler Diyarı' Aydın'da varlığını devam ettiren siyasi parti, STK ve vatandaÅŸlarımızın çözüm sürecine dair görüşlerine yer verdik.

    Türkiye'nin mozaiÄŸine ve birlikte yaÅŸama kültürüne en güzel örnek teÅŸkil edecek olan ve eski BaÅŸbakanlardan rahmetli Adnan Menderes'in memleketi, orada yaÅŸayanların tabiriyle ‘Demokrasinin BeÅŸiÄŸi Aydın'da halk çözümün geleceÄŸine inanıyor mu? Bu süreçte Batı'nın ve ÅŸehitlerimizin hassasiyetleri göz önünde bulunduruluyor mu? Süreçte aktif olarak yer alan aktörler, Aydınlıların samimiyet testinden geçebilecek mi? Ve en önemlisi burada yaÅŸayanlar Türkiye'ye barışın hakim olacağının umudunu taşıyor mu?

    AYDINLILAR, ÖCALAN'I SİNDİREMİYOR

    Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt'ten yükselen tek çığlık ‘Barış'tı... Gerek Kürt gerek Arap gerek Alevi gerekse Süryaniler aynı düşünceyi paylaşıyor ve şöyle haykırıyordu: Yeter! Artık analar aÄŸlamasın ve barış gelsin! Evet, Türkiye'nin en batısı da bu güzel ülkemize ‘barış gelsin, kimse ölmesin' istiyor ama bu temennilerini dile getirirken de sürecin aktörlerine bir serzeniÅŸte bulunuyorlar: Terörist başının muhatap alınmasını içimize sindiremiyoruz?


    İŞTE O GÖRÜŞLER:

    TERÖRLE BERABER UYUŞTURUCU BELASI DA SON BULACAK MI?

    AK Parti Aydın Eski Milletvekili AHMET ERTÜRK: Çözüm noktası silah ve mermi olmayacak, parlamento ve siyaset kurumu olacak. Bu mesele sadece AK Parti'nin meselesi değil? Özellikle CHP ve MHP'lilerin ürettiği "Recep Tayyip Erdoğan memleketi satıyor", "Büyük Ortadoğu Projesi ile beraber ülke bölünecek" söylemlerinin ne kadar boş olduğunu zaman bize gösterecektir. Devlet, Kürtlerle değil PKK terör örgütü ve bu doğrultusunda uyuşturucu ile savaşmaktadır. Asıl burada kritik olan sorular şunlar: Türkiye bu terör belasından kurtulduktan sonra PKK'nın kaynağı olan uyuşturucu ticareti de sona erecek mi? Bu ticaretin tekeli kimin eline geçecek? PKK'nın beslendiği uyuşturucu ticaretinin Avrupa ayağı ne olacak? Son zamanlarda güvenlik güçlerimiz yaptıkları operasyonlarla uyuşturucu baronları tarihinin en büyük darbesini vurdu, bu operasyonların bütün hızıyla devam etmeli diye düşünüyorum.

    "ORDU NAMUSUMUZSA, NAMUSUMUZU ZEDELETTÄ°K"

    Aydın CHP Ä°l BaÅŸkanı BARKAN KALINOMUZ: Çözüm süreci teröristle pazarlık yapılarak olmaz. Bu süreç, terörizmi ortadan kaldırma projesi deÄŸil, GeniÅŸletilmiÅŸ Büyük OrtadoÄŸu Projesi'nin sonucudur. ABD BaÅŸkanı Obama aracılığıyla Ä°srail'in Türkiye'den özür dilemesi çok tesadüfi olaylar deÄŸil. Türkiye çok ciddi bir ÅŸekilde kan kaybetmiÅŸtir. Ä°lk önce orduyu itibarsızlaÅŸtırdılar, askerleri suçladılar, içeri alıp mahkum ettiler, sonra da teröristi çıkartıyorlar. Militarist düşünmek istemiyorum ama eÄŸer ki bu ordu bizim namusumuzsa, namusumuzu zedelettik. [/B]Bu acı tablonun faturası büyük olacaktır. Sonucunda da BaÅŸbakan ErdoÄŸan aÄŸzındaki baklayı çıkardı ve Federal devletten bahsetti. Ä°ÅŸte Türkiye'deki üniter devlet yapısının bitirilmeye çalışılmasının en büyük balyozu da kafalara indirilmiÅŸtir. KurtuluÅŸÂ* Savaşı'nda emperyalist güçlere karşı savaÅŸarak bu vatan topraklarını kaybetmeyen, ulusalcı refleksleri güçlü olan Aydınlı dedelerin torunları olarak bu söylemler burada yaÅŸayanları incitmektedir. GüneydoÄŸu'da ekonomiyi oturtursanız, oradaki insana insan olduÄŸunu hissettirirseniz, sevgiyi hakim kılarsanız bu iÅŸi çözersiniz. Teröristbaşı ile pazarlık etmeden, halktan bir ÅŸey gizlemeden ve TBMM'yi debu sürece dahil ederek bu süreci yönetmelisiniz.[/B]



    "YENİ ANAYASA SORUNLARI ÇÖZECEKTİR"

    Alevi Kültür Dernekleri 4. Bölge Merkez Åžube BaÅŸkanı ERDAL DEMÄ°R: Halk, Türk ve Kürt ayrımınaÂ*girmeden süreci bugüne kadar taşıdı bugün de süreci barış süreci olarak kucaklıyor. Åžimdi bir barış süreci kucaklanıyorsa, bizim barış sürecini kucaklamamak gibi bir lüksümüz olamaz. Biz Alevi topluluÄŸu olarak barış sürecini kucaklıyoruz. [/B]Katılımcı ve çoÄŸulcu anlayışın içinde olduÄŸu barış çok önemli. Bir tarafta bir toplumu temsil edenlerle Türkiye'yi temsil eden liderin barış sürecini baÅŸlatması bence çok akıllıca bir iÅŸ. Yeni anayasa da demokratik ve barışçıl bir Türkiye'yi getirecek. Zaten demokratik bir Türkiye gelirse Türkiye'de sorun kalmaz. Biz kurtuluÅŸ savaşında tüm kesimleriyle birlikte deÄŸil miydik? Barış sürecinin baÅŸlaması Alevi toplumunun da içinde bulunduÄŸu tüm toplumun özlem duyduÄŸu bir baÅŸlangıçtır. Ancak nereden baÅŸlamalı, nereden bitmeli? Bu çok önemli ama bir belirsizlik var.

    "TERÖRİST BAŞI BİZİM MUHATABIMIZ OLMAZ"

    Aydın Åžehit Aileleri Ve Gaziler Dayanışma DerneÄŸi BaÅŸkanı SEVÄ°L ESÄ°N: EÅŸimi ÅŸehit verdiÄŸim 1985'ten beri iktidar olan hiçbir hükümeti affetmiyorum. Bu topraklar bizim, hepimizin. Biz memleketi kolay kazanmadık, kolay da vermeyeceÄŸiz. Ä°ktidar bir ÅŸeylere karar verirken babasız büyüyen yüzlerce çocuÄŸa da sorması gerekiyor. Benim canımı alan birisine ben soru sorma lütfünde deÄŸilim. Terörist başı bizim muhatabımız olamaz. Kürt vatandaÅŸlarımızla diyalog sorunumuz yok. DerneÄŸimizde her memleketten insan var. Çanakkale'de her memleketten ÅŸehit var. Åžehitlerimizin vebali kolay ödenmez. Benim canımı alan bir insanla barışmam mümkün olamaz. Masanın bir başında terörist başının olmasını içimize sindiremiyoruz. 30 bin kiÅŸinin canını alan birisiyle ne derece saÄŸlıklı görüşülebilir. Gerek teröristbaşının gerek terör örgütünün gerekse BDP'lilerin Â*açıklamalarına ve samimiyetine inanmıyoruz. BaÅŸka canlar gitmesin istiyoruz. Kürt halkı bilinçli olmalı. Kendilerini eÄŸitmeli ve kullandırmamalı. Biz Türkiye'de hep beraber yaÅŸadık. Kan durmalı ama taviz verilmeden durmalı. Teröristbaşı muhatap alınmadan da bu barış saÄŸlanabilir.

    "Ä°YÄ° KÄ° DÄ°YARBAKIR'DA TÃœRK BAYRAÄžI YOKTU"

    Aydınlık Gazetesi Köşe Yazarı-Avukat EROL ERTUĞRUL: Öncelikle bu ülkede yaşayan hiç kimse 'barış olmasın, insanlar ölsün' demez, hepimiz barış olsun istiyoruz. Ama neyin karşılığında barış gelecek sorusunu sormadan edemiyoruz. Hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı 'PKK ile anlaştık, barış geliyor' diyor ancak bunun karşılığında neyi verdiğimizi kimse çıkıp da açık yüreklilikle söylemiyor. 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılanlar bir barış tablosu değil, bir ihanet gösterisiydi. İyi ki, o gün orada Türk Bayrağı yoktu. Neden mi? Türk Bayrağı şehit kanıyla oluşmuş, cumhuriyet, laik ve demokratik yapının simgesidir, orada olsaydı bayrağımız kirlenirdi.

    "ÖCALAN KORKAK VE YALANCIDIR"

    Kürtçülük yapanlar, bakın Kürtler demiyorum, ülkenin bölünmesini istiyor. Kürtler elbette dillerini öğrenip, konuşsunlar ve Kürtçe şarkı ve türküler dinlesinler ama Kürtçüler, Kürtçe eğitim istemesin... Üniter yapıda olan hiç bir ülkede iki dil yoktur. Mesela Fransa'da 28 dil konuşulur ama ana dil Fransızca'dır. Bölücübaşı ve Kürtçü parti BDP'nin birçok üyesi Kürtçe bilmiyor, yazışmaları Kürtçe değil Türkçe yapıyor. İmralı'da yatan bölücübaşı korkak ve yalancı biridir. Neden mi? 21 Mart'taki mesajında bir ateist olarak İslam bayrağından bahsediyor, halkımızı aldatmaya çalışıyor. Terör tehdidiyle Türk ulusu diz çöktürülmeye çalışılıyor. Ama kimse unutmasın bu Türk ulusu diz çökmez. Barışı bozan biz değil, silahlı örgüttür, silahlı örgütle de görüşme olmaz. Geçmişte Kürt ayaklanmaları nasıl bastırıldıysa bu da öyle bastırılacaktır. Ödün vererek ayaklanmaları bastıramazsınız.

    "BÄ°Z KÃœRTLERLE ETLE KEMÄ°K GÄ°BÄ°YÄ°Z... "

    Türk SaÄŸlık Sendikası BaÅŸkanı AHMET BOZKURT: Hem BaÅŸbakan'ın hem de diÄŸer siyasi liderlerin dediÄŸiÂ*gibi 'Tek devlet tek millet tek bayrak' düşüncesinin hakim olması halinde elbette barışın gelmesini isteriz. Son görüşmelerde neler konuÅŸuluyor, nelerle ilgili pazarlık konusu var ciddi kaygılarımız var. [/B]Bir pazarlık var mı? Bu pazarlığın arkasında verilen tavizler var mı? Barış sürecinden önce BDP'lilerin sık sık dile getirdiÄŸi 'özerklik' ve 'federasyon' söylemlerinin süreçle beraber bıçak gibi kesilmesinden endiÅŸe duyuyoruz. Türkiye'de Irak, Ä°ran ya da Suriye'deki gibi Kürtler bir yere hapsedilmemiÅŸ, bu ülkenin her tarafına dağılıp her platformda söz sahibi olmuÅŸlar... Herkesin elini vicdanına koyup buna göre hareket etmesi gerekiyor. Biz Kürtlerle etle tırnak gibi deÄŸiliz, etle kemik gibiyiz. Çünkü tırnağı söküp atabilirsiniz ama etle kemiÄŸi birbirinden ayıramazsınız, ayırırsanız o insanın ölümüne sebep olursunuz.[/B]

    "ÖCALAN CAHİL VE KAFASI ÇALIŞMAYAN BİRİDİR"

    Emekli baş komiser İLHAMİ ÇİMENDAĞ:
    Terörle 33 sene mücadele eden bir baş komiser olarak şunu söylüyorum: Diyelim ki, bağımsız bir Kürt devleti kuruldu, o zaman batıda yaşayan milyonlarca Kürt vatandaşımız İzmir'de, Manisa'da, Aydın'da ya da Muğla'da nasıl barınacak? Bunun çok büyük çatışmalara sebep olacağını hiç düşündünüz mü?

    Abdullah Öcalan çok cahil ve kafası çalışmayan biridir. Yazdığı kitaplar ve cezaevinden son olarak yolladığı mektuplardaki ifadeler kendisine ait değildir, birileri tarafından yazdırılıyor. Çünkü bu terörist başı o kadar bilgili değil. Asıl burada kritik olan soru şu; Öcalan'a bu aklı kim veriyor, onu kim ya da kimler yönlendiriliyor?

    "TERÖRİST BAŞININ İÇERİSİNDE OLDUĞU BİR BARIŞI HAYAL EDEMİYORUZ"

    Kıbrıs Gazisi Ä°SMAÄ°L ECE: Petrolden sonra kıymetli olan kaya petrolünün en çok olduÄŸu illerimiz Mardin ve Şırnak'ta... Bunu Avrupa, Ä°srail ya da Amerika bilmiyor mu? Cihan imparatorluÄŸundan gelmiÅŸ Osmanlı'nın torunları, açılım adı altında terörist başının muhatap olarak alınmasını hazmedemiyor, içimize sindiremiyoruz. Kendi vatandaşını ve ırkdaşını öldüren terörist başının içerisinde olduÄŸu bir barışı tahayyül edemiyoruz. Türkiye'nin çok güzel bir mozaiÄŸi olduÄŸunu düşünüyor ve böyle kalmasını istiyoruz. Entrikalarla barışın olacağına inanmıyoruz.Â*

    "BİRLİĞİMİZİ BOZMAYACAK ADIMLAR ATILMALI"

    Aydın Baro Başkanı SÜMER GERMEN: Bugünkü iktidar daha temkinli ve titiz bir çalışma yapıyor. Çözüm süreci projesinin Türkiye'nin bir projesi olmadığını Amerika'nın Büyük Ortadoğu Projesinin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Atatürk bu ülkeyi kurarken Türk milletini bir şemsiye vazifesi olarak görmüştür. Kürtlere karşı bugüne kadar devlet içerisinde çok ciddi yanlışlıklar yapılmıştır. Ama bugün Türk milleti sözünü kaldırıp, Türkiye milleti noktasına getirilmesi vicdanları sıkıntıya sokan bir anlayıştır. Terör bitirilirken bütün toplumu kucaklayacak, ülkenin birlik bütünlüğünü ve dil birliğini bozmayacak adımlar atılmalı. Daha öncelerde Kürtçe konuşmaya yasaklar getirildi ve çok ciddi travmalar yaşandı. Ama ben bugün hiçbir ödün verilmeden bu iş çözülecek sözlerine inanmıyorum. Türk milletini kimse saf yerine koymasın. Bu süreci, inşallah olmaz ama Türkiye'yi bölünmeye kadar götürecek bir projenin başlangıcı olarak görüyorum. Türk milleti bölünmeden bu süreç inşallah başarıya ulaşır.

    "GÜÇLÜ İKTİDAR BU SORUNU ÇÖZECEKTİR"

    Eğitim-Bir Sendikası Aydın Şube Başkanı SÜLEYMAN ALKOÇ: Terör belası Türkiye'nin ekonomik ve manevi değerlerini yıllardır tüketti. Bugün bu belanın bitmesi için ciddi adımlar atılıyor. Biz bu çözüm sürecini çok olumlu buluyor ve barışı istiyoruz. Türkiye'nin ivme kazanması ve tavan yapması buna bağlı. Biz bu süreci başarıya ulaştırırsak Türkiye'yi kimse tutamaz. Birlik ve beraberliğimizi ayırmanın da sonradan ve suni olarak üretildiğine inanıyorum. Türkiye bu ayrılıkçı söylemlerle çok zaman kaybetti. Artık zaman kenetlenme zamanıdır. Bu konuda da istikrarlı ve güçlü kardeşlik hukukunu geliştirecek bir iktidar görüyoruz. Yıllardır kavga ile bir yere varamadık. Türkiye'nin yumuşak karnı terör oldu. Artık bu yumuşak karnı sertleştirmeliyiz. İnancın bu barışa çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

    "AKAN KANIN DURMASINI Ä°STÄ°YORUZ ANCAK?"

    Şehit Babası Süleyman Kocagöz: 1990 yılında oğlum Metin Karagöz şehit oldu. Biz Türkiye'de akan kanın durmasını istiyoruz. Ancak Televizyondan izlediğimiz, gazeteden okuduğumuz kadarıyla yaşananların oyun olduğuna inanıyoruz. Görüşmeler kapalı kapılar ardında olduğu, açık açık bunlar olacak denilmediği için biz yöneticilere inanmıyoruz. Bize ne olacağını anlatsalar biz destekleriz bu süreci.

    Â*

    samet.tuncer@haber7.com

    omer.sut@haber7.com

    Haber 7

    Kaynak: Haber7





    Çözüm sürecinde kimsenin aklına gelmeyen soru Yorumları