Cem Vakfı baÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu'na fena yüklendi   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 03-31-2013 (09:26)   Son Mesaj: 03-31-2013 (09:26)    Cevap: 0    Gösterim: 341  

    03-31-2013

    Cem Vakfı başkanı Kılıçdaroğlu'na fena yüklendi

    Cem Vakfı başkanı Kılıçdaroğlu'na fena yüklendi
    Cem Vakfı başkanı Kılıçdaroğlu'na fena yüklendi

    Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklendi. Doğan 'Aleviliğinden onur duymayan biri CHP Genel Başkanı olamaz' dedi.

    Cem Vakfı Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°zzettin DoÄŸan'dan Kemal KılıçdaroÄŸlu'na sert sözlerle yüklendi. DoÄŸan 'AleviliÄŸinden onur duymayan biri CHP Genel BaÅŸkanı olamaz' dedi. Cem Vakfı'nın 19. OlaÄŸan Genel Kurulu Cem Vakfı Genel Merkezi'nin Yenibosna Merkez binasında yapıldı. Genel Kurulun açılış konuÅŸmasını yapanÂ*Cem Vakfı Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°zzettin DoÄŸan bir çok konuda önemli açıklamalar yaparken CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'na sert sözlerle yüklendi.

    Prof. Dr Doğan; 'CHP en çok Aleviler'den oy alıyor ama partinin genel başkanı Alevi olduğunu söyleyemiyor. Alevi kanalı olarak bilindiği için bir gün gelip Cem TV'de bir programa konuk olmadı. Aleviliğinden onur duymayan biri CHP Genel Başkanı olamaz, Türkiye'de olamaz' diyerek KıIılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

    Prof. Dr. DoÄŸan yeni anayasa çalışması sürecine de tepki gösterek '25-30 milyonu görmezden gelenleri, yok sayanları, halk deyimiyle adam yerine koymayanları, Â*Aleviler adam yerine koymaz. Bu anayasa Alevilerin Anayasası olmaz' dedi.

    İşte Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın Cem Vakfı 19. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın satır başları:

    AleviliÄŸin Ä°slam anlayışının tüm dünyaca bilinmesi gerektiÄŸini düşünerek 18 yıl önce Cem Vakfı'nı kurduk. Â*Alevilik bir suçtu, Alevi olmak da suçlu olmak demekti. Aleviyim demek cesaret isteyen bir ÅŸeydi. Kamuda bir Alevi olarak bulunmanız çok zordu. Karar merciinde bulunamazdı. Emniyet müdürü, vali müşavir olamazdınız.

    İstanbul'da bir zamanlar ona yakın vali muavini vardı bir tanesi bile vali olamadı. Bu 18-19 yıl zaman zarfı içinde şiddete başvurmadan kanunların dışına çıkmadan barış içinde kalarak yurttaşların önce Alevileri tanımasını sağladık. Anadolu'da binlece sempozyum düzenledik. Sünni ulemayı da yanımıza alarak bu toplantıları gerçekleştirdik. E

    ski Diyanet Ä°ÅŸleri Prof. YaÅŸar Nuri Öztürk, Prof. Â*Mehmet Ali Kılıçbay bizlere çok destek oldu onlara çok teÅŸekkür ederim. Â*AleviliÄŸin Ä°slam anlayışını halka anlatarak halkı bilgilendirmeye çalıştılar. Tanrıya ancak sevgiyle varılacağını, insanın en deÄŸerli varlık olduÄŸunu, insana zulüm yapılamayacağını anlatmaya çalıştık. Â*19 yıl sonra AlevliÄŸin bir suç deÄŸil ÅŸans olduÄŸunu anlattık. AleviliÄŸi dünyadaki inançların arasında köprü kuracak, ayrımı reddederek kardeşçe ve birlikte yaÅŸama anlayışını hayata geçiren bu anlayışı tüm dünyaya yayarak uygarlıklar arasında köprü rolünün AleviliÄŸin özünde sahip olduÄŸunu görebiliyoruz.

    18-19 yıllık süre zarfında tüm Anadolu Balkan haklarıyla birlikte tüm sorunların üzerine gitmeye karar verdik. Â*Artık Alevilik Sünni vatandaÅŸlarımız tarafından öğrenilmeye çalışılan bir vaka haline gelmiÅŸtir. Åžekilcilik anlayışna kapılmış bir din anlayaşının yaÅŸama ÅŸansı yoktur. Oysa Alevi olmak için Alevi Ä°slam anlayışını ve Kuran yorumunu kabul ederek herkesin Alevi olma ÅŸansı vardır.

    ALEVÄ°LER YAPILAN ZULÃœM GÄ°BÄ° BÄ°R UYGULAMADIR

    'İşte Aleviler bu iktidar döneminde rahata kavuştular bak cemevelerini yapıyorlar' söylemleei doğru değildir. 17 Ağustos 1997 yılında ilk defa bir hükümet toplantısını Nevşehir'de yapmaya karar verdi. Tüm dünyaya 'cami de bizimdir cemevi de bizmidir sözü verildi'. Din hizmetleri için bütçeden pay ayrılacaksa bu tüm yurttaşlar arasında eşitlikle paylaşacaktır dendi.

    Artık Yavuz Selim'le Åžah Ä°smail'in barıştırılması gerekir dendi. Cem Vakfı'na tahsis edilmiÅŸ arsa üzerinde o günün BaÅŸbakan Yardımcısı tarafından cemevinin temeli atıldı. Böylece cemevlerinin yapımının temeli koalisyon hükümetleri tarafından atılmış oldu. Bugün inÅŸa edilen cemevlerinin sayısı ikibini bulmuÅŸtur. Sadece Ä°stanbul'da sadece 63 cemevi vardır. Bu geliÅŸme bu iktidar döneminde devam etti. Alevi vatandaÅŸalara genel bütçeden pay verilmesi sözü bu hükümet döneminde de yerine getirilmemiÅŸtir. En ufak bir geliÅŸme olmamıştır. Genel bütçeden Alevilere tek bir kuruÅŸ pay ayrılmamıştır. Â*

    Bu kabul edilcek bir olay deÄŸildir. Hukukta Â*bunu engelleyen herhangi br gerekçe yoktur. Bugün Devrim Kanunları gerekçe gösteriliyor. Fakat bu gerekçe doÄŸru deÄŸildir. Bu zulüm gibi bir uygulamadır. Â*Biz halkın sokaÄŸa dökülmesini engellemeye çalıştık. Â*

    Alevi Ä°slam anlayışında cebir ve ÅŸiddet yoktur dedik. Siyasi iktidarların bu iÅŸkenceye dayanan uygulamalarına raÄŸmen ÅŸiddete baÅŸvuracak bir uygulama içine girmedik. Â*Dolmabahçe'de Babbakan'la yaptığım görüşmede Alevi yurttaÅŸlara haklarını bir barÅŸ içinde vermeyi kabul etmezseniz Alevilerin barış içindeki bu talepleri bir yerden sonra bitebilir diye uyardım.

    Hukuk içinde kalarak barış içinde davalar yoluyla barÅŸcıl sonucu elde etmeye çalıştık, Ä°lla yok dediniz. Alevilerin taleplerine karşı direndiniz. Bir Kürt meselesinin maliyeti 400 milyar doları buldu 40 bine yakın ölü verildi diyorsunuz Cem Vakfı'nın yürütüğü politika Sayesinde Alevi Ä°slam anlayışını bu ülkede yaÅŸayan herkese anlatmaya bu inancımızın güzeliklerini anlatmaya gayret ediyoruz. Â*

    Bu dönem nereye kadar devam edecek. Ben 22 yılı aÅŸan bu süreçte yavaÅŸ yavaÅŸ yorulduÄŸumu hissediyorum dedim. BaÅŸbakan'a artık bu iÅŸlerle uÄŸraÅŸmak istemiyorum dedim. Barış içinde bir meselseyi halletmeye çalışanlarla aranız iyi deÄŸil dedim. Â*BaÅŸbakan bana çıkıp 'Alevilere ÅŸu hakkı versem benim için BaÅŸbakan Alevilere Â*BaÅŸbakan Alevilere seçim rüşveti veriyor diye sonraya bırakalım' dedi. Â*

    Seçimler geldi geçti Alevi açılımları oldu. Bu açılım süreci 3 yıl sürdü fakat net bir sonuç alınamadı. Kürt sorununda yapılan görüşmeler kısa sürede sonuçlanırken bu üç yıllık toplantıların sonunda güya Alevilerin sorunların tesbit etmişler vardıkları sonuç buydu. Ama eller tutulur somut bir adım atılmadı.

    ALEVÄ°LERÄ° KAPSAMAYAN ANAYASAYI HAZIRLAYANLARI ALEVÄ°LER ADAM YERÄ°NE KOYMAZ

    Åžimdi vardığımız sonuç ÅŸudur bu yeni hazırlanmakta olan anayasayla 32 made üzerinde mutabık kalınmış. Â*Herkes kendi anayasasını getirecek. Â*Bizlerin yeni anayasa da yani Alevi yurttaÅŸların din ve inanç özgürlükleri güvence altına alınmıyorsa bütçende kendiler pay verilmesi güvence altına alınmacaycaksa bu hazırlancak olan anayasa kimden gelirse gelsin Alevilerin anayasası olmaycaktır ve Aleviler bu anayasayı benimsemeyecektir.

    25-30 milyonu bulan Alevi kitleyi önemsemiyorsa, görmezlikten geliyorsa halk deyimiyle adam yerine koymuyorsa bizimde o anayasayı hazırlayanları adam yerine koymak gibi bir mecburiyetimiz yoktur. Bugün Avusturya devleti 80 bin Alevi nüfus için Â*3 milyon euro ayırmayı kabul etti.

    Okullara destek vermeyi ve Alevi öğrencilere Alevilik dersi verecek öğretmenlerin maaşının karşılanması için bu parayı veriyor. Â*Almaya'da hemen hemen tüm eyaletlerde din derslerinde Alevi öğrencilerin ailesi çocuklarının Alevi Ä°slam anlayışını öğrenmesi için kararlar alındı. Aynı ÅŸekilde Fransa ve Ä°sviçre'de 5 eyalette Alevi yurttaÅŸların kendi inançlarını rahatça öğrenmesi yolunda çalışmalar var.

    DIŞ POLİTİKADA ALEVİLİĞİN GÜCÜ KULLANILMALI

    Başbakan kin nefret sözlerinde vazgeçip Suriye'de demokratik bir geçişin mümkün olması yolunu arayabilirse Alevilerin bu yönde olumlu katkıları olabilir. Aleviliğin gücü dış politikada daha etkin olarak kullanabilir. Cem Vakfı'na ait cemevlerini Alevilerin elinden almaya çalıştılar. Bir dernek kurup Cem Vakfı'ndan alıp bu derneğe verelim bakalım ne olacak dediler.

    Burada belediye baÅŸkanlarını kullanmaya çalıştılar. Cem Vakfı'nı kimse parçlayıp bölemez. Ä°zzettin DoÄŸan'ı yıpratmaya çalışıyorlar. Halk hala Cem Vakfı'nın yürüttüğü politikayı benimseyip destek veriyor. Â*15 gün içinde dernek kurdurup yönetimini verdikleri Ä°kitelli'deki cemevi Belediye meclisinin aldığı karara raÄŸman bize geri verildi mahkeme kararı iptal etti. Demekki Türkiye'de yargının gücünün koruma sahip hakimlerimiz var bu fevkalede güzel bir haber. Cem Vakfı gerekli düzenlemeyi yapıp insanlarımız ibadetini yapmaya devam edecektir.

    ALEVİ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEN BİRİ TÜRKİYE'DE BULUNAMAZ CHP GENEL BAŞKAN OLAMAZ

    Muhalet bizim belki eleÅŸtirimizin hedefine maÄŸdur kalmadı ama eleÅŸtirmeyEceÄŸimiz anlamına gelmez. Â*Anaysanın 10 . madddesi var ama uygulama geçince yapılmıyor. Alevilere en çok yakın Â*kabul edilen Alevilerin en çok oy verdiÄŸi parti olArak bilinen CHP benimde oy verdiÄŸim siyasi parti inanç ve din özgürlüğü için Cem Vakfı'na bir tek soru sormamıştır. Bilimsel olarak büyük bir hatadır.

    Eskiden askerler anayasayı yapıyordu ÅŸimdi anayasayı sözde sivil siyasi kurum yapıyor. Â*Anayasanın hazırlanması sırada bize yani Alevilere bir ÅŸey sorulmamamıştır. Din ve vicdan özgürlüğünün savunucusu bir kurum olarak gelip kimse bize bir ÅŸey sormadı. Â*

    Bu siyasi akıma en çok desteÄŸi veren grup Aleviler'dir. En çok destek veren kurumda Cem TV'dir. 35- Â*40 milyona yakın insanın izlediÄŸi bir kanal. Ama bir tek gün Ana Muhalefet partisinin genel baÅŸkanı gelip o kanalın bir programında konuÅŸmamıştır. Â*

    Neden Çünki Cem TV Alevilerin kanalı olarak biliniyor. Böyle bir ÅŸeyi kabul etmeyiz. AleviliÄŸi olduÄŸunu söylemeyen biri hangi parti başında olursa olsun Türkiye'de olamaz. AleviliÄŸi'nden onur duymayan biri CHP Genel BaÅŸkanı olamaz. Aynı ilkeri savunuyorsak aynı safta yer almalıyız. Ben Aleviyim siz nasıl olsa biliyorsunuz demek olmaz. Demokrasiler açıklık ÅŸeffalık rejimidir. Â*

    Oy veren verir vermeyen vermez. Cumhuriyet Halk Partisi kendinden gözden geçirilmeli. Alevilerle ilgili konuları yüksek sesle konuÅŸmalı. 25-30 insanın hakları söz edilirken onun herkes tarfından bilinmesi görülmesi gerekir. Yol açılmıştır Â*inÅŸalah 19 senemizde daha iyi olacak.

    Kaynak: habercem.com





    Cem Vakfı başkanı Kılıçdaroğlu'na fena yüklendi Yorumları