Mersin'de deniz ineği fosili bulundu   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 03-26-2013 (09:13)   Son Mesaj: 03-26-2013 (09:13)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    03-26-2013

    Mersin'de deniz ineği fosili bulundu

    Mersin'de deniz ineği fosili bulundu
    Mersin'de deniz ineği fosili bulundu

    Mersin'de istinat duvarı yapımı sırasında, deniz ineklerine ait fosil bulundu.

    Mersin'de istinat duvarı yapımı sırasında, deniz ineklerine ait fosil bulundu. Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan yaptığı yazılı açıklamada, taş ustası Remzi Şimşek'in, Gözne yolu Sarnıç mevkiinde, istinat duvarı çalışması sırasında kırdığı taşın içinden çıkan uzun yapıları dişe benzeterek ayırdığını ve incelenmek üzere kendilerine haber verdiğini kaydetti. Yapılan arazi çalışmasıyla, materyalin alındığı lokalitenin jeolojik zamanda 'Orta-Geç Miyosen' olarak isimlenen ve 16-5 milyon yıl önceye yaşlandırılan killi-kumlu kireçtaşı kayaları olduğunun tespit edildiğini aktaran İnan, "Buradaki kireçtaşı kayaları; balta ayaklılar, deniz kestaneleri ve mercanlar gibi omurgasız hayvanlara ait fosilleri bollukla bulundurur ve sığ-sıcak bir denizel ortamı temsil eder. Materyalin, deniz ineklerinin 'Metaxytherium medium Desmarest', 1822 türüne ait farklı uzunlukta kaburga kemikleri olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen kaburga kemikleri, ortalama 4 santimetre eninde ve 3,5 santimetre kalınlığındadır" ifadelerini kullandı.

    Ülkemizdeki ilk deniz ineği fosilinin 2010 yılında yine Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunduğunu hatırlatan İnan, şöyle devam etti:

    "Deniz inekleri, sadece tropikal ve yarı tropikal bölgelerin kıyı denizlerinde yaşayan, çok yavaş hareket edip, deniz tabanındaki çimenlerle beslenen otçul hayvanlardır. Bunlar, geniş ve yassı gövdeli, palet şekilli kuyruğu olan çok iri, sucul memelilerdir. Üç-dört tırnak taşıyan iki tane ön yüzgeçleri vardır. Günümüzde yaşayan 5 türü vardır. Fosili bulunan Metaxytherium medium, Geç Miyosen (11-5 milyon yıl önce), Geç Pliyosen (5-3,5 milyon yıl önce) aralığında yaşamış ve yok olmuştur."

    Bölgede bulunan bu fosillerin, Mersin civarının 'Geç Miyosen' adı verilen jeolojik dönemde, tropikal iklim koşullarının egemenliğinde, sığ bir kıyı denizi ile kaplı olduğuna işaret ettiğini belirten İnan, "'Metaxytherium medium'un diğer fosil örnekleri sadece Fransa ve İtalya-Toscana'da bulunmuştur. Ülkemizde sadece Mersin yöresinde sınırlı alanlarda görülmesi nedeniyle önemli bir bulgu olup, buluntu, Mersin Deniz Müzesi'nin Jeolojik Zaman Denizlerinden Fosiller bölümünde sergilenmektedir" dedi.

    Kaynak: İHA





    Mersin'de deniz ineği fosili bulundu Yorumları