Emine Erdoğan: Yeşilay'ın projesi 81 ile yayılmalı   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-24-2013 (09:14)   Son Mesaj: 03-24-2013 (09:14)    Cevap: 0    Gösterim: 366  

    03-24-2013

    Emine Erdoğan: Yeşilay'ın projesi 81 ile yayılmalı

    Emine Erdoğan: Yeşilay'ın projesi 81 ile yayılmalı
    Emine Erdoğan: Yeşilay'ın projesi 81 ile yayılmalı

    ‘Yeşilay Gençlik Liderleri' projesinin ilk ayağı tamamlandı. Projenin tanıtımı için gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Emine Erdoğan, gençlerin bağımlılıklar konusunda herkesten çok kendi yaşıtlarını dinleyeceğini ifade etti.

    ‘Yeşilay Gençlik Liderleri' projesinin ilk ayağı tamamlandı. Projenin tanıtımı için gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Emine Erdoğan, gençlerin bağımlılıklar konusunda herkesten çok kendi yaşıtlarını dinleyeceğini ifade etti. Erdoğan, akran eğitimini hedefleyen projeyi sonuna kadar takip edeceğini ve destekleyeceğini söyledi.
    Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), İstanbul İl Milli Eğitim ve 39 ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen projenin değerlendirme sonuçları Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Emine Erdoğan'ın bir katıldığı toplantı ile paylaşıldı. Proje kapsamında bağımlılıklarla ilgili konuların yanı sıra liderlik ve motivasyon konusunda da seminerler düzenlendi. Akran eğitimi ile devam etmesi planlanan projede; seminerlere katılan öğrencilerin kendi okullarında, bilgilerini diğer öğrencilere aktarması hedefleniyor.

    İstanbul'un 39 ilçesinde gerçekleşen, ‘Yeşilay Gençlik Liderlerini arıyor' sloganı ile yola çıkan ‘İstanbul'daki Resmi İlköğretim Okullarının Yeşilay Kulüpleri Aracılığıyla Madde Bağımlılığı Mücadelesi' projesinin ilk ayağı tamamlandı. Yeşilay Gençlik Liderleri projesine ait değerlendirme sonuçları, 23 Mart 2013 tarihinde Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen toplantı ile basın ve davetlilerle paylaşıldı.

    Toplantının açılış Konuşmasını yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman; ?Günümüzde bağımlılık konusu özellikle teknoloji odaklı olmak üzere çocuk ve gençleri tehdit etmekte. Hem yapılan araştırmalar hem de hepimizin güncel yaşamında bu sonuçları elde etmiş olmamız tesadüf değil, konuyla ilgili bir seferberlik gerektirecek düzeyde çeşitli bağımlılıklardan etkileniyoruz.

    Bu bakış açısıyla okullarda akran eğitimi aracılığıyla bir çalışma başlatmak ve Yeşilay Öğrenci Kulüplerinin faaliyetlerini aktif hale getirmek istedik. Projemiz kapsamında düzenlenen seminerlere katılan lider öğrenciler, okullarına döndüklerinde Yeşilay Kulübü çalışmalarını planlayarak, yürütecek gençlerdir. Birer akran eğitimcisi olarak misyonu kendi yaşıtlarına taşıyacak bu genç liderler, sadece bu yıl 20.000 arkadaşıyla temas edecek, Yeşilay çalışma alanı ve bağımlılık konularında dinamik birer saha gönüllüsü olarak görev alacaklardır? dedi.

    Toplantıda Konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Yeşilay'ın kendi çocukluk ve gençlik yıllarındaki nostaljisinden sıyrılıp yeniden etkili bir kurum haline gelmesinden dolayı guru duyduklarını ifade etti. Ruh, fizik ve aklen sağlıklı bir toplum için tüm sivil toplum örgütlerinin devletten düzenleme talep eder hale gelmesinin gerekliliğini vurguladı. Müezzinoğlu'nun ardından konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise bakanlık olarak bağımlılıklarda Sivil toplum örgütleri ile beraber koruyucu - önleyici görev üslendiklerini ifade etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler de son dönemde geliştirdikleri ?Güvenli Okul, Güvenli Eğitim? projesi ile öğrencileri bağımlılıkların pençesine düşmekten korumaya çalıştıklarını söyledi.
    Toplantının kapanış konuşmasını yapan Emine Erdoğan; ?Toplum ve medeniyetleri içerden çökerten sorunlar vardır. Madde bağımlılığı da bunlardan biridir. Aileler ve toplum yeterince hassas davranmazsa bu problem toplumu bir felakete sürükleyebilir. Aileler, çocuklarını ruhen, bedenen beslemelidir. Aileler çocuklarına her istediklerini sunarken onları manevi anlamda da doyurmakla yükümlüdürler. Manevi anlamda tatmin olmayan çocuklar her türlü bağımlılığa açık hale gelmektedirler. Bir ülkenin istikbalinin madde bağımlılıkları ile karartılmasına izin vermemeliyiz. Arka sokaklarında koluna zehir zerkeden gençlerin bulunduğu bir toplum zengin olabilir ama mutlu ve umutlu olamaz. Bu proje ile çocuklarımız bağımlılıklar konusunda bilgi sahibi olacaklardır. Çocuklarımız, kendi yaşıtlarını uyarmada ve eğitmede herkesten çok daha etkilidir. Bu kampanyayı iyi izlemeliyiz. Ben akran eğitimini hedefleyen projeyi sonuna kadar takip edeceğim ve projenin 81 ilde yaygınlaşması için de kendilerini destekleyeceğim? dedi.

    Toplantıda ayrıca toplumsal farkındalığın artırılarak bağımlılıklar ile etkin mücadeleyi amaçlayan projenin detayları anlatıldı.

    11-14 Yaşları arasında öğrenci gruplarının sigara ve internet bağımlılığıyla ilgili farkındalık ve bilgi düzeyinde artışı ölçmeye yönelik yapılan bu çalışmalara 967 okuldan 4915 öğrenci ve 967 öğretmen katıldı. 3166 öğrenciye öntest ve sontest uygulandı, 2947 öğrenciden alınan veri, istatistiki çözümlemeye alındı. İlk veriler doğrultusunda; eğitim öncesinde ve sonrasında öğrencilerin, bağımlılık alanındaki bilgi düzeyinde %20, demokratik katılım ve liderlik alanındaki bilgi düzeyinde ise %10 artış görüldü.

    Farklı yaş grup ve cinsiyetteki ve farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki çocuklarla gerçekleştirilen eğitim, belirtilen tüm göstergeler içindeki çocuklarda olumlu bir etki gösterdi.

    Eğitime katılan öğrencilerin yaklaşık %80'i eğitimde edindikleri bilgileri arkadaşları ile paylaşacaklarını ifade etti. Eğitime katılan öğrencilerin yaklaşık %80'i benzer içerikteki eğitimlere katılmak istediklerini belirtti.
    ‘Yeşilay Gençlik Liderleri' projesi kapsamında öğrenciler, bağımlılıklarla ilgili konuların yanı sıra liderlik ve motivasyon konusunda da eğitim aldı. Akran eğitimi ile devam etmesi planlanan projede; seminerlere katılan öğrencilerin kendi okullarında, bilgilerini diğer öğrencilere aktarması hedefleniyor.

    Bir yıl sürecek ‘Yeşilay Gençlik Liderlerini Arıyor' projesi kapsamında; okullarda Yeşilay Kulüpleri aktif hale getirilerek ‘Genç Liderler' yetiştirilmesi, Yeşilay Öğrenci Kulüpleri kurularak ve aktif hale getirilerek yapılan eğitimlerin hayatın içindeki örneklerle bütünleştirilmesi ve bu sayede il genelinde öğrenimine devam eden 2,5 milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Gençleri en çok etkileyen sigara ve teknoloji bağımlılığının konu alacağı eğitimler çerçevesinde gençlerin bağımlılıkları tanımaları ve bağımlılıklara karşı mücadele hakkında bilinçlendirilmeleri amaçlanıyor.





    Emine Erdoğan: Yeşilay'ın projesi 81 ile yayılmalı Yorumları