'Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiÄŸinin ilanıdır'   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 03-22-2013 (09:14)   Son Mesaj: 03-22-2013 (09:14)    Cevap: 0    Gösterim: 374  

    03-22-2013

    'Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiğinin ilanıdır'

    'Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiğinin ilanıdır'
    'Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiğinin ilanıdır'

    Prof Dr. Doğu Ergil, Öcalan'ın mesajıyla ilgili olarak, "ilk defa Kürdistan'ın Türkiye'den ayrı bir toprak olarak kurulması fikrinin sona erdiği ilan edilmiştir. Kürdistan adını en azından kültürel düzeyde yaşatmalarına izin vermelerine razı olunmalıdır" dedi.

    Prof Dr. Doğu Ergil, Öcalan'ın mesajıyla ilgili olarak, "ilk defa Kürdistan'ın Türkiye'den ayrı bir toprak olarak kurulması fikrinin sona erdiği ilan edilmiştir. Kürdistan adını en azından kültürel düzeyde yaşatmalarına izin vermelerine razı olunmalıdır" dedi. 1995 yılında ülkenin ilk 'Doğu Raporu'nu hazırlayan Prof. Dr. Doğu Ergil, katıldığı bir televizyon programında Öcalan'ın mesajını değerlendirdi.

    Öcalan'ın mesajını "Â*Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiÄŸinin ilanıdır" ÅŸeklinde yorumlayan Ergil, "Kürdistan adını en azından kültürel düzeyde yaÅŸatmalarına izin vermelerine razı olunmalıdır" dedi.

    Ergil, Öcalan'ın mesajındaki din kardeşliğine vurgu yapılmasıyla ilgili soruya, "PKK, kurulduğunda mücadelesinde iki şeye vurgu yaptı: 1- Sömürgeciliğe 2- Aşiret düzenine. Sömürgecilik karşıtlığı Marksizm'den ilham alarak gösterilen bir tavırdı. İşte bu Marksizm tarafı uzun zaman önce terkedildi çünkü bunu uygulayacak bir taban yoktu. Ama milliyetçi damar hala var. Öcalan'ın mesajıyla artık Ortadoğu'da söz sahibi olmak için Müslümanlık çatısı altında birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgulanıyor" diye yanıt verdi.

    PKK'nın silahla elde edemediği kurucu ortak olamama durumunu siyasetle elde etmeyi teklif ettiğini söyleyen Ergil, "Bu daha önce hükümetle anlaşıldığı belli. Silahlı unsur olarak ülke dışına çıktığında oradaki etki alanından sıyrılacağından taviz veren bir anlayış görmüyorum. Örgüt, Suriye, Irak, İran bölgesinde başat aktör olmayı sürdürecektir" şeklinde konuştu.

    OrtadoÄŸu'da artık Kürtlerin tarih sahnesine çıktığını vurgulayan Ergil, "Eskiden okyanus ötesinden yazılan senaryolarda rol almayan Kürtler, artık Türkiye ile birleÅŸerek bu filmde aktif rol alacak" dedi.Â*

    Ergil, Cumhuriyet devriminin sonra ortaya çıkanÂ*Kürt sorununu çözümünü, sadece silah bırakmak olarak deÄŸil sisteme itirazları olmayacak ÅŸekilde ele almak gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

    CHP'li Aygün'den Öcalan'a 'Alevi' tepkisi Cumhuriyet Halk Partisi, resmi olarak, Abdullah Öcalan'ın Nevruz'daki mesajına yorum yapmadı ama CHP'li Hüseyin Aygün'ün Öcalan'a eleştirisi var. Aygün, Öcalan'ı eleştirirken Başbakan Erdoğan'ı da suçlamaktan vazgeçmedi.

    Kaynak: Haber7





    'Bu, Kürdistan fikrinin sona erdiğinin ilanıdır' Yorumları