Madencilerin eylemi sona erdi!   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 03-12-2013 (10:10)   Son Mesaj: 03-12-2013 (10:10)    Cevap: 0    Gösterim: 315  

    03-12-2013

    Madencilerin eylemi sona erdi!

    Madencilerin eylemi sona erdi!
    Madencilerin eylemi sona erdi!

    Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi'nde çalıştıkları maden ocağından çıkmayarak eylem yapan madenciler, yapılan görüşmeler neticesinde mesai bitiminden 3 saat sonra dışarı çıktı.

    Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi'nde çalıştıkları maden ocağından çıkmayarak eylem yapan madenciler, yapılan görüşmeler neticesinde mesai bitiminden 3 saat sonra dışarı çıktı. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve TTK Genel Müdür Yardımcıları, Karadon Müessese Müdürlüğü'ne geldi. Yapılan toplantı neticesinde, 12 saattir maden ocağından bulunan işçiler eyleme son vererek yer üstüne çıktı.

    Eylem sırasında maden ocağına girmeyerek içerideki arkadaşlarına destek veren Ertan Uçar ve Okan Aksoy, "10 saattir hala aşağıdalar, bizim sebebimiz sadece insana saygı bekliyoruz. Kapıları kilitlenmesi, kart sorunları, demir kapılar kapandı işçilerin üzerine 10 saattir içeride ıslak bekliyorlar" dedi.

    13 yıllık maden işçisi Recep Püren de, "İşçi ıslak geliyor terli geliyor. Ayak başından kuyu başına geliyor, cereyana maruz kalıyor. İşçi kaçıyor diye her tarafı kilitliyorlar. İşçi nereye kaçıyor. Biz verilen tertibi biz zaten yapıyoruz dedi.

    Madenciler ocaktan yukarı çıkacak olan arkadaşlarını beklerken sloganlar attılar.

    TTK Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik ile görüşen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş daha sonra kuyu başına geldi. Burada bir açıklama yapan Alabaş, "Müessese Müdürü ve yardımcılarıyla yapmış olduğumuz müzakere sonucu, belli noktalarda kendileriyle anlaşıldı. Arkadaşlarımız şuan itibari ile ocaktan çıkıyorlar. Ben arkadaşlarımıza kazasız belasız bu eylemi bitirdikleri için teşekkür ediyorum. Zaten kart sistemiyle bunlar takip ediliyor. Arkadaşlarımız toplu sözleşmedeki kurallara riayet etmemelerine rağmen kilidin psikolojik bir baskısı var. Sanki kendilerini hapisteymiş, üzerlerine kilit vurulmuş gibi hissediyorlar. Yer altında en ağır şartlarda madencilik yapan arkadaşlarımız, kendilerine bu konunun psikolojik taciz olarak uygulandığını ifade ediyorlar" dedi.

    Maden işçileri kafesten inerken dışarıda bekleyen arkadaşları alkış ve sloganlarla destek verdi. 12 saat sonra maden ocağından çıkan işçi Sedat Demirtaş, "Kapılar yüzümüze kilitleniyor. Erken çıkış yok. 3-3 buçukta çıkabiliyoruz. Yıkanma derdimiz var. Giriş ve çıkışlar hep sıkıntılı oluyor. 7 buçukta girdik. Saatinde kaç olduğunu bilmiyorum. 3 buçukta kuyu dibine geldik o saatten beri bekledik. Sorun çözüldü diyorlar ama bilmiyoruz. Hala haber bekliyoruz. Çalışmada üretimde her şeye yansıyor" dedi.

    Öte yandan; aynı maden ocağında 17 Mayıs 2010 günü yaşanan grizu faciasında 30 taşeron firma işçisi hayatını kaybetmişti.

    Maden işçileri kendini ocağa kapattı Zonguldak'ta eylem başlatan maden işçileri, 11 saatten bu yana ocaktan çıkmadı.

    Kaynak: İHA





    Madencilerin eylemi sona erdi! Yorumları