Köprü yıkımında bir ilk deneniyor   Konuyu açan: Takipci   Ä°lk Mesaj: 03-03-2013 (10:12)   Son Mesaj: 03-03-2013 (10:12)    Cevap: 0    Gösterim: 310  

    03-03-2013

    Köprü yıkımında bir ilk deneniyor

    Köprü yıkımında bir ilk deneniyor
    Köprü yıkımında bir ilk deneniyor

    E-5 Karayolu Çağlayan'dan sonra gelen Talatpaşa Köprüsü'nün, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistemle yan tarafa çekilerek, trafiği aksatmadan yıkılması çalışmalarına başlandı.

    E-5 Karayolu ÇaÄŸlayan'dan sonra gelen TalatpaÅŸa Köprüsü'nün, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistemle yan tarafa çekilerek, trafiÄŸi aksatmadan yıkılması çalışmalarına baÅŸlandı. E-5 Karayolu Okmeydanı mevkisinde bulunan TalatpaÅŸa Köprüsü ile ilgili olarak, Â*karayolunu daralttığı gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Köprünün, E-5 Karayolu üzerinde olması sebebiyle yerinde yıkımının trafiÄŸi büyük ölçüde aksatacağı düşünüldü.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistemle köprünün yan tarafa çekilip, yıkımın trafiği aksatmadan gerçekleştirilmesini planladı.

    Bugün hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte çekilmeye başlanan köprünün tamamının 5 günde çekilmesi planlanıyor.

    Çalışmalar başladığı sırada gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Uçak, bu köprünün E-5'te daralma oluşturduğunu ve bu nedenle trafik yoğunluğu yaşandığını söyledi.

    Bu sebeple köprüyü yıkmaya karar verdiklerini kaydeden Uçak, şöyle devam etti:

    ''Bunu yaparken de araç ve metrobüs trafiğini aksatmamak adına Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemle bu köprüyü yan tarafa çekip, sonra da bunu parçalar halinde alarak bir yıkım yapmayı planlıyoruz. Bin 200 tonluk köprünün beton kütlesini çelik kirişler ve teflonlar üzerinde pistonlar yardımıyla yan tarafa çekip, her 7 metrede bir bloğu keserek parçaları alacağız. Teflonlar vasıtasıyla sürtünmeyi neredeyse yüzde 0'a düşürdüğümüz sistemde bin 200 tonluk kütleyi 100 tona harcanacak bir kuvvetle yan tarafa çekeceğiz. Köprüyü tam olarak yan tarafa 5 günde taşımayı planlıyoruz.''

    Uçak, yeni köprünün yapımında da yine trafiği aksatmayacaklarını, alta yerleştirdikleri çelik kirişleri kalıp olarak kullanıp, yeni köprüyü inşa edeceklerini söyledi.

    Kaynak: AA





    Köprü yıkımında bir ilk deneniyor Yorumları