Topbaş: New York'tan daha iyiyiz!   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 02-25-2013 (10:14)   Son Mesaj: 02-25-2013 (10:14)    Cevap: 0    Gösterim: 312  

    02-25-2013

    Topbaş: New York'tan daha iyiyiz!

    Topbaş: New York'tan daha iyiyiz!
    Topbaş: New York'tan daha iyiyiz!

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Bilişim teknolojisini dünyada en iyi kullanan belediyelerin başındayız. Şu anda New York'tan daha iyiyiz'' dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Bilişim teknolojisini dünyada en iyi kullanan belediyelerin başındayız. Şu anda New York'tan daha iyiyiz'' dedi. Kadir Topbaş'ın ''onur konuğu'' olduğu İstanbul Suriçi Grubu Derneği'nin düzenlediği ''İstanbul Toplantıları''nın Şubat ayı etkinliği, Topkapı Eresin Otel'de yapıldı.

    Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Anayasa Mahkemesi'nin eski üyesi ve Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Adalı'nın da aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

    Topbaş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, ülkenin geldiği noktanın dünyada hayranlıkla karşılandığını söyledi.

    İstanbul'un geçmişte plansız bir gelişme gösterdiğini ifade eden Topbaş, özellikle planlama konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Paris'te, İstanbul'daki planlama merkezinin benzerinin yeni kurulmaya başlandığını ve Paris Belediyesi yetkililerinin, ''İstanbul metrobüsünü Paris'te yapacağız'' dediğini kaydeden Topbaş, ''Biz geldiğimizde 44 küsur kilometre raylı sistem, tramvaylar dahil bir sistem vardı. İstanbul'da bugüne kadar 24.6 milyar lira yatırım yapmışız, sadece ulaşıma. Bunda 10 milyarın üzeri metrolarla ilgili yatırım. Dünyada metrosunu belediyenin yaptığı kentler yok. Biz belediye olarak yapıyoruz ve Cumhuriyet tarihinin en uzun metrosunu İstanbul'a kazandırdık'' diye konuştu.

    Hedeflerinin 2016 yılında İstanbul'da 7 milyon kişinin metro ve raylı sistemleri kullanır hale gelmesi olduğunu belirten Topbaş, metrobüs hattında yeni düzenlemeler yapılacağını, deniz ulaşımı konusunda yeni çalışmalar gerçekleştireceklerini bildirdi.

    Teleferik çalışmalarına da değinen Topbaş, eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu yerden Altunizade'ye, Altunizade'den de Küçükçamlıca ve Büyükçamlıca'ya çıkacak şekilde, 6 bin kişi/saat kapasiteli bir sistem kuracaklarını ifade etti. Topbaş, Boğaziçi Üniversitesi'nden sahile giden finiküler benzeri bir sistem kuracaklarını da söyledi.

    Engellilere yeni kolaylık

    Topbaş, İstanbul'un yerel yönetim anlayışının yalnızca Türkiye için değil dünyada da model alındığını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Bilişim teknolojisini dünyada en iyi kullanan belediyelerin başındayız. Şu anda New York'tan daha iyiyiz. Birçoğu yazılımı bize ait programı kendimiz yapıyoruz.

    Yeni yaptığımız bir yazılımla, bir otobüs, duraktaki engelliyi ya da dezavantajlı birisini, 100 metre kala hissedebilecek, 'Durakta bir engelli var' diyerek, ona göre durağa yanaşabilecek. Kavşaklarda, toplu taşıma araçlarına göre yaklaşan araca göre yeşil yanacak, toplu taşıma aracını bekletmeyecek. Saygılı bir vatandaş, kavşağa geldiğinde hiç kimsenin olmadığı gece geç saatlerinde, kırmızının yeşile dönmesini beklemeyecek. Her yönden gelen araçların yoğunluğuna göre zaman ayarlamasını yaparak yolu açacak. Bu düzenekler daha dünyada uygulanmıyor. Cep telefonlarında zaten trafiği görmektesiniz.''

    ''Kuzeyde kurulacak havaalanının yakınında kongre kampüsü...''

    İstanbul'a 2003 yılı itibariyle 2 milyon 800 bin turist gelirken bugün turist sayısının 10 milyona ulaştığını aktaran Topbaş, Roma'nın 54, Paris'in 32 milyon turist aldığı dünyada bunun da yeterli olmadığını ifade etti.

    İstanbul'un özellikle kongre turizmi konusunda önemli bir noktaya geldiğini anlatan Topbaş, ''2011 yılı itibariyle, dünyada 44. sıradan 1. sıraya çıktık. Şu anda otellerimizin doluluk oranları yüzde 80'lerde, 90'larda. Yer bulmak için bizden destek isteniyor. Daha da gelişecek, daha da artacak. Dün, Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da görüştüm, kuzeyde kurulacak havaalanının yakınında bir kongre kampüsü... Kongreye gelen kişi ailesiyle gelsin, orada vakit geçirebilsin, kent merkezine gidip alışveriş yapabilsin'' dedi.

    Topbaş, çiçekçiliğin geliştirilmesi için de çalışmalar yapacaklarını söyledi.

    ''İstanbul New York'tan daha temiz''

    Topbaş, geçen yıl İstanbul'da çok sıcak bir yaz yaşandığını ancak hiçbir bölgede su problemi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

    ''Çok şükür. Daha da iyi çalışıyoruz. Her türlü tedbirleri aldık, bir lütuftur, yağmur oldukça sıkıntı yaşanmayacak. Şu anda doluluk oranları yüzde 85'leri geçti. Bir zamanlar maaş ödeyemeyen İSKİ, yılda 1.5 milyar lira yatırım yapar hale geldi. Nasıl oluyor? İstanbul'da su problemi yaşanmadığı gibi çevresiyle, her yeriyle mükemmel hale geldi. Şu anda İstanbul'un kullandığı su günde 2.5 milyon metre küp civarında. Tamamında ileri biyolojik arıtma tesisine doğru götürüyoruz. Sayın Başbakanımızla birlikte Ataköy'deki arıtma tesisini açtık. Ambarlı Arıtma Tesisi bitmek üzere. Aynı şekilde Selimpaşa'da büyük çapta atık suları alan bir sistem kuruyoruz, orayı da tamamlayacağız.''

    Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda yaptıkları çalışmalarla birçok noktadan denize girilebildiğini ifade etti.

    İstanbul'da günde 15 bin ton çöp toplandığını bunun Avusturya'nın çöpünden daha fazla olduğuna dikkati çeken Topbaş, ''Ancak İstanbul New York'tan daha temiz. Bizim katı atık yönetimindeki başarımız, Pakistan'ın Pencap Eyaleti Lahor kentinde uygulandı. Oraya gittik teknik destek verdik. Müteahhit firmaların kontrolleri biz yapıyoruz. Lahor, Pakistan'ın en temiz kenti haline geldi. 5 şehri daha kattılar sisteme. Kahire'ye inşallah gireceğiz aynı şekilde. Yemen'in Aden ve Sana kentlerinde da bir çalışmamız olacak. Mekke'de inşallah başlıyoruz. Medine'nin ulaşım sistemlerinin yönetimi de bize kalmış. Dünyanın her tarafında modeliz. Hollanda'da Amsterdam ve Rotherdam belediye başkanları bizden bazı konularda destek istediler'' diye konuştu.

    ''Hepsine 5 çeker''

    İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nın en güçlü adayı olduğunu kaydeden Topbaş, ''Olimpiyatları alabileceğimize inanıyoruz. Çünkü çok hazırız'' dedi.

    Topbaş, 2004 yılında ''Öyle bir İstanbul yapalım ki, 'Niye İstanbul'a Olimpiyatları vermiyoruz?' diye düşünsünler'' dediğini anlatarak, ''Çok şükür bugün o noktaya geldik. Her yönüyle. Maddi imkan, gelişmişlik yönüyle, değer artışları yönüyle, farklılıklarıyla artık bugün hepsine 5 çeker. Dünyada 1 numara'' ifadelerini kullandı.

    ''Rapor ulaşmadı''

    Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AA muhabirinin sorusu üzerine, Galatasaray Üniversitesi yangınına ilişkin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın raporunun henüz kendisine ulaşmadığını, rapor ulaştıktan sonra bu konuda açıklama yapabileceğini bildirdi.

    Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kadir Topbaş'ın ekibiyle birlikte heyecan içinde hizmet etmeye çalışan bir belediye başkanı olduğunu anlattı.

    Suriçi Grubu Derneği'nin her ay değerli konukları ağırladığına işaret ederek yönetimi faaliyetleri dolayısıyla tebrik eden Mutlu, derneğin bugün de önemli bir isim olan Kadir Topbaş'ı ağırladıklarını belirtti. Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a, ''Güzel hizmetleriniz, bitmek tükenmez heyecanınız için biz de buradan sevgilerimizi iletiyoruz'' dedi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da Suriçi Grubu Derneği'ni çalışmaları nedeniyle tebrik etti.

    Kaynak: AA





    Topbaş: New York'tan daha iyiyiz! Yorumları