Çocuklar bu işlerde çalışamaz   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 02-21-2013 (11:13)   Son Mesaj: 02-21-2013 (11:13)    Cevap: 0    Gösterim: 315  

    02-21-2013

    Çocuklar bu işlerde çalışamaz

    Çocuklar bu işlerde çalışamaz
    Çocuklar bu işlerde çalışamaz

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçilerin çalıştırılamayacağı iş alanları ile ilgili düzenlemeye giderek, çocuk işçilerin para ve tahsilat işleri ile birlikte patlayıcı, sigar, alkol, aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda çalıştırılmasını yasakladı.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçilerin çalıştırılamayacağı iş alanları ile ilgili düzenlemeye giderek, çocuk işçilerin para ve tahsilat işleri ile birlikte patlayıcı, sigar, alkol, aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda çalıştırılmasını yasakladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte" değişiklik yaptı. Buna göre, 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler yeniden düzenlenirken, çocuk işçilerinde çalıştırılamayacağı iş alanları yeniden belirlendi.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaş kayıtlarına bağlı olarak müsaade edilen işlerden olsalar dahi hazırlama, tamamlama ve temizleme işlerinde, alkol, sigara ve bağımlılığa yol açan maddelerin üretimi ve toptan satış işlerinde, parlayıcı, patlayıcı, zararlı ve tehlikeli maddelerin toptan ve perakende satış işleri ile bu gibi maddelerin imali, işlenmesi, depolanması işleri ve bu maddelere maruz kalma ihtimali bulunan her türlü işlerde çocuk işçilerin çalıştırılamayacağını belirledi.

    Yeni düzenlemeye göre, çocuk işçilerin çalıştırılamayacağı diğer iş alanları şu şekilde aktarıldı, "Gürültü ve/veya vibrasyonun yüksek olduğu ortamlarda yapılan işlerde, aşırı sıcak ve soğuk ortamda çalışma gerektiren işlerde, sağlığa zararlı ve meslek hastalığına yol açan maddeler ile yapılan işlerde, radyoaktif maddelere ve zararlı ışınlara maruz kalınması ihtimali olan işlerde, fazla dikkat isteyen ve aralıksız ayakta durmayı gerektiren işlerde, parça başı ve prim sistemi ile ücret ödenen işlerde, eğitim amaçlı işler hariç iş bitiminde evine veya ailesinin yanına dönmesine imkan sağlamayan işlerde, işyeri hekimi raporu ile fiziki ve psikolojik yeterliliklerinin üzerinde olan işlerde, eğitim, deney eksikliği, güvenlik konusunda dikkat eksikliği getirme ihtimali olan işlerde, para taşıma ve tahsilat işleri ile 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen gece dönemine rastlayan sürelerde yapılan işlerde 18 yaşını doldurmayan işçiler çalıştırılamaz."

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işleri ise şu şekilde belirledi;

    "1. Toprağın pişirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tuğla, ateş tuğlası işleri ile boru, pota, künk ve benzeri inşaat ve mimari malzeme işleri.

    2. Kurutma ve yapıştırma işleri, kontrplak, kontratabla, yonga ağaçtan mamul suni tahta ve PVC yüzey kaplamalı suni tahta imali işleri ile emprenye işleri.

    3. Parafinden eşya imali işleri.

    4. Kuş ve hayvan tüyü kıllarının temizlenmesi, didiklemesi, ayrılması ve bunlara benzer işler.

    5. Plastik maddelerin şekillendirilmesi ve plastik eşya imali işleri. (PVC'nin imali ve PVC'den mamül eşyaların yapımı hariç)

    6. Mensucattan hazır eşya imali işleri (Perde, ev tekstili, otomobil ürünleri ve benzerleri).

    7. Kağıt ve odun hamuru üretimi işleri.

    8. Selüloz üretimi işleri.

    9. Kağıt ve kağıt ürünlerinden yapılan her türlü eşya ve malzemenin imali işleri.

    10. Zahire depolarındaki işler ile un ve çeltik fabrikalarındaki işler.

    11. Her türlü mürekkep ve mürekkep ihtiva eden malzeme imali işleri."

    Kaynak: İHA





    Çocuklar bu işlerde çalışamaz Yorumları