Suriyeliler el iÅŸi kurslarıyla hayata tutunuyor   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 02-09-2013 (10:13)   Son Mesaj: 02-09-2013 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 397  

    02-09-2013

    Suriyeliler el işi kurslarıyla hayata tutunuyor

    Suriyeliler el işi kurslarıyla hayata tutunuyor
    Suriyeliler el işi kurslarıyla hayata tutunuyor

    17 bine yakın mültecinin misafir edildiği Kahramanmaraş Konaklama Tesisleri'nde Suriyeli kadınlar, çadır kentte açılan el işi kursları sayesinde hayata yeniden tutunuyor.

    17 bine yakın mültecinin misafir edildiği Kahramanmaraş Konaklama Tesisleri'nde Suriyeli kadınlar, çadır kentte açılan el işi kursları sayesinde hayata yeniden tutunuyor. Boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla Halk eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nün açtığı el işi ve trikotaj kursuna katılan kadınlar, bir yandan meslek öğreniyor, bir yandan da aile bütçelerine katkı sağlıyor.

    İç savaşın hüküm sürdüğü Suriye'den kaçarak Kahramanmaraş'a kurulan çadır kente yerleştirilen Suriyeli kadınlar, üretilen ürünlerden 4 ile 25 TL arasında gelir elde ediyor. El becerilerini geliştirerek katıldıkları kursu fırsata dönüştüren kadınlar, kendilerine kucak açan Türkiye'ye teşekkür ediyor. Usta öğreticiler nezaretinde trikotaj ve giyim eğitimi alan Suriyeli kursiyerler, 4 aylık emeğin ardından, kışlık kazak, ceket, yelek ve hediyelik süs eşyası üretmeye başladı. Kursiyerlerin ürettiği ürünler ise açılan sergide satışa çıkarılıyor.

    Suriyeli kursiyerlerin ilgisinden memnun olduğunu söyleyen kursun usta öğreticisi Nergiz Dökülmez kursa 40 kişinin katıldığını belirtti. Suriyelilerin her gün yeni bir şey öğrendiğini aktaran Dökülmez, "Burada hem kendilerini geliştiriyorlar hem de ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üretiyorlar. Suriyeli kardeşlerimizin ürettikleri ürünlerin ekonomiye kazandırılması için sergi çalışmamız devam edecek" dedi.

    Esad'a bağlı askerlerin geride bıraktığı yakınlarına zarar verebileceği endişesiyle adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli kursiyer ise kurstan kazanç sağladığı için mutlu olduğunu dile getirdi. Türkiye'de bulundukları için şanslı olduğunu anlatan kursiyer, "El işi makinede örgü yapmayı öğrendik. Öğrendiğimiz bu bilgileri uygulayarak kazanç sağlıyoruz. Esad'ın zulmü biter ve bizler bir gün evlerimize dönersek bu işleri yaptığımızda hep Türkiye'yi hatırlayacağız" diye konuştu.

    Â*

    Kaynak: CÄ°HAN





    Suriyeliler el işi kurslarıyla hayata tutunuyor Yorumları