Bakanlıktaki kritik görüşme sona erdi   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 02-08-2013 (10:14)   Son Mesaj: 02-08-2013 (10:14)    Cevap: 0    Gösterim: 337  

    02-08-2013

    Bakanlıktaki kritik görüşme sona erdi

    Bakanlıktaki kritik görüşme sona erdi
    Bakanlıktaki kritik görüşme sona erdi

    Türk yargısına ilişkin eleştirileri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı'nda müsteşar Sinirlioğlu ile görüşmesi 2 saat 15 dakika sürdü. Ricciardone'ye ifadelerinden duyulan rahatsızlık iletildi ve Büyükelçi bir daha tekrarlanmaması konusunda uyarıldı.

    Türk yargısına ilişkin eleştirileri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı'nda müsteşar Sinirlioğlu ile görüşmesi 2 saat 15 dakika sürdü. Ricciardone'ye ifadelerinden duyulan rahatsızlık iletildi ve Büyükelçi bir daha tekrarlanmaması konusunda uyarıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek üzere saat 15.30'da bakanlık binasına geldi.

    Ricciardone'nin, Dışişleri Bakanlığı'na girişinde elindeki mavi dosya dikkat çekti.

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun görüşmesi 2 saat 15 dakika sürdü.

    Görüşmede ağırlıklı olarak terörle mücadele ve bu konuda Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği gündeme geldi.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre görüşmede, Ricciardone'nin basına yansıyan son açıklamalarından duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

    ABD Büyükelçisi'ne gerekli uyarının yapıldığını, bir büyükelçinin bu tür ifadelerde bulunmasının kabul edilemez olduğunun söylendiğini ve bunun bir daha tekrarlanmamasının beklendiğinin vurgulandığını öğrenildi.

    BÃœYÃœKELÇİ'DEN ÖZÃœRÂ*
    Öte yandan görüşmeden önce Ricciardone'nin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'e bir mektup gönderdiği ortaya çıktı.

    Ricciardone, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Türk medyasında yer alan açıklamalarımın olumsuz tepkinizi çekmesine üzüldüm. Niyetim bu değildi. Ekte bana yöneltilen soru ve yanıtların yer aldığı yazılı metni gönderiyorum. Basın mensuplarına söylediğim her sözün, ABD ve Türkiye arasındaki ortaklığa duyduğum saygıyı yansıttığını; dayanışma ve dostluğu ifade ettiğini göreceğinizi umuyorum."

    ÖZÜR BİLMECESİ
    Görüşme saat 18:00 sıralarında sona erdi. Büyükelçi sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve üzgün olduğunu belirtirken, Hüseyin Çelik'e de özür mektubu yazdığı belirtilirken ABD Ankara Büyükelçi kaynakları özürün sözkonusu olmadığını belirtti.

    'BÃœYÃœKELÇİ HADDÄ°NÄ° BÄ°LMELÄ°'Â*
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ricciardone'nin bu açıklamalarına dün sert tepki göstermiş, ''Sayın Ricciardone haddini bilmeyi öğrenememiş" ifadesinin kullanmıştı.

    Ricciardone'yi kendi sınırları ve hudutları içinde kalmaya davet eden Çelik, ''Bunu hoş karşılamadığımızı, kınadığımızı, ayıpladığımızı ifade ediyorum. Bir kez daha söylüyorum sayın büyükelçi haddini bilmelidir'' demişti.

    BOZDAÄž DA TEPKÄ° GÖSTERDÄ°Â*
    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, süren bazı davalarla ilgili açıklamalarına ilişkin ''Fevkalade yanlış, göreviyle bağdaşmayan açıklama olarak görüyorum. Umarım tekrar etmez'' dedi.

    Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi:

    ''Büyükelçi'nin yaptığı açıklamalar, göreviyle bağdaşmayan açıklamalardır. Büyükelçi kendi işlerine bakarsa daha isabetli ve ülkesi için daha yararlı bir iş yapmış olur. Büyükelçiler, kendi işlerine bakmalı, kendi işlerini iyi yapmalı. Türkiye'nin yargısına, içişlerine ilişkin müdahale anlamına taşıyan değerlendirmelerden uzak durmalıdır. Fevkalade yanlış, göreviyle bağdaşmayan açıklama olarak görüyorum. Umarım tekrar etmez.''

    KONU MUHALEFETÄ°N DE GÃœNDEMÄ°NDEÂ*
    CHP Lideri KılıçdaroÄŸlu, Büyükelçi'nin sözlerinin bu ülkenin iyi yönetilemediÄŸi anlamına geldiÄŸini söylerken; MHP'li Oktay Vural da, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in "Büyükelçi haddini bilmeli" sözlerini hatırlatarak "Madem öyle haddini bildirsinler, lafla peynir gemisi yürümez" dedi.Â*

    RICCIARDONE NE DEMÄ°ÅžTÄ°?
    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone önceki gün Türk yargı sistemini eleştirmişti.

    Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye'deki uzun tutukluluk sürelerini eleştirerek, "Askeri yetkililer terörist diye hapse kondu. Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı demir parmaklıklar arkasında" demişti.

    Ricciardone, "ABD ve Avrupa Mahkemeleri'nin buna anlam vermesi zor olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

    'ACEMİ BÜYÜKELÇİ'
    ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin Türkiye'de göreve başladığında da benzer açıklamaları olmuş ve Başbakan Erdoğan kendisini 'acemi büyükelçi' diye nitelendirmişti.





    Bakanlıktaki kritik görüşme sona erdi Yorumları