Semerkant romanına soruÅŸturma iddiası   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 01-31-2013 (11:14)   Son Mesaj: 01-31-2013 (11:14)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    01-31-2013

    Semerkant romanına soruşturma iddiası

    Semerkant romanına soruşturma iddiası
    Semerkant romanına soruşturma iddiası

    İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'daki bir lisede öğretmenin öğrencisine Amin Maalouf'un Semerkant isimli romanını tavsiye ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

    Ä°stanbul Milli EÄŸitim Müdürü Muammer Yıldız, Ä°stanbul'daki bir lisede öğretmenin öğrencisine Amin Maalouf'un Semerkant isimli romanını tavsiye ettiÄŸi gerekçesiyle soruÅŸturma açıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Muammer Yıldız,Â*AA muhabirine yaptığı açıklamada,Â*Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Lisesi'nde bir tarih öğretmeni hakkında 2 velinin ÅŸikayet dilekçesi verdiÄŸini belirtti.

    Şikayet dilekçelerinde öğretmenin ''müfredat dışına çıktığı, müfredat ve ders kitaplarını eleştirdiği, ders işlenişi sırasında terör örgütünün üst yapılanması KCK operasyonları, terör örgütü PKK ve tutuklularla ilgili yorumlarda bulunduğu'' iddialarına yer verildiğini kaydeden Yıldız, dilekçelerden birinde, öğretmenin öğrencisine Amin Maalouf'un Semerkant romanını tavsiye ettiğinin de yer aldığını ifade etti.

    Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de verilen iki dilekçe üzerine, okul ve şube müdürlerinden oluşan muakkip tayin ettiğini aktaran Yıldız, soruşturma açılıp açılmamasına, muakkiplerin yapacağı incelemenin ardından karar verileceğini söyledi.

    Yıldız, incelemelerin kitaba yönelik deÄŸil öğretmenin davranışları üzerine yapıldığını ancak öğretmenin üyesi olduÄŸu sendikanın yaptığı açıklamada konunun bu yönünün gizlendiÄŸini savunarak, ''Sanki bu soruÅŸturma Semerkant kitabı üzerinden tekil olarak yapılmış gibi gösterildi.Â*Bu kesinlikle doÄŸru deÄŸil. Bu noktada bunu yalanlıyorum.Â*Kitap üzerinden ideolojik bir tartışma yapılmak isteniyor ve kitap bunun aracıymış gibi kullanılıyor'' diye konuÅŸtu.

    Velinin, şikayet dilekçesinde kitaptan bir suç aletiymiş gibi bahsetmesinin doğru olmadığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

    ''Artık Türkiye'de bunlar ÅŸikayet konusu olmamalı.Â*Velilerimiz zaman zaman bu konuları gündeme getirebiliyorlar. Biz yönetim olarak, kitaba iliÅŸkin özgürlükçü açıklamalarımıza raÄŸmen, bu konuyu veli dilekçeyle gündeme getirdiÄŸi zaman inceleme konusu yapıyoruz. Ancak burada bu kitapla ilgili bir inceleme de olmamış. Bunun bilinmesini istiyorum.''

    Muammer Yıldız, diÄŸer iddialara iliÅŸkin incelemenin dikkatle yürütüldüğünü söyleyerek, ''Biz öğretmenimizi de korumak durumundayız.Â*Kurum olarak, öğretmenimizin hakkını hukukunu savunurken, diÄŸer taraftan velinin ÅŸikayetini dikkate almak durumundayız'' ifadelerini kullandı.

    - ''Semerkant kitabını öneriyorum'' -

    MuammerÂ*Yıldız, kitap okuma alışkanlığının yaygınlaÅŸması için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, ''Ben bu konuda açık yüreklilikle bir çalışma yürütüyorum. Bu konuda gerçekten özgürlükçüyüm. Sloganımız da ÅŸu: 'Bırakalım çocuklarımız kitap okusun. Hangi kitabı okursa okusun, hangi yazarı okursa okusun' Önemli olan çocuklarımızın bu yaÅŸta kitap okuyor olmaları'' diye konuÅŸtu.

    ''Öğretmenler öğrencilerine Semerkant romanını tavsiye edebilirler mi?'' şeklindeki soru üzerine ise Yıldız, şunları söyledi:

    ''Ben Ä°stanbul Milli EÄŸitim Müdürü olarak sadece öğrencilerime deÄŸil, öğretmenlerime ve velilerime tavsiye ediyorum. Tabi ki bu kitap bir çaÄŸdaÅŸ edebiyat eseri, bir çocuk kitabı deÄŸil. Ä°lköğretimde deÄŸil ama orta öğretim seviyesindeki tüm çocuklarımızın bu kitabı okumasını, hararetle tavsiye ediyorum. Çünkü Semerkant, Amin Maalouf'un en güzel kitabıdır. Ben kendisinin tüm kitaplarını okuyorum.Â*Semerkant da hem doÄŸu ve batı kültürlerini, aradaki sentezi ve geçiÅŸleri anlatan harika bir kitaptır.''

    Kitap için alabildiğine özgürlüğü savunduğunu belirten Yıldız, artık Türkiye'de bu konuların gündeme gelmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

    Â*

    Kaynak: AA





    Semerkant romanına soruşturma iddiası Yorumları