Sami HoÅŸtan ve 65 şüpheliye 454 yıl istendi   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 01-11-2013 (10:13)   Son Mesaj: 01-11-2013 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 305  

    01-11-2013

    Sami Hoştan ve 65 şüpheliye 454 yıl istendi

    Sami Hoştan ve 65 şüpheliye 454 yıl istendi
    Sami Hoştan ve 65 şüpheliye 454 yıl istendi

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen soruşturma sonucunda, ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Sami Hoştan ve kardeşinin de aralarında bulunduğu 65 şüpheli hakkında 454 yıla kadar hapis istendi.

    Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilliÄŸi'nce yürütülen soruÅŸturma sonucunda, ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Sami HoÅŸtan ve kardeÅŸinin de aralarında bulunduÄŸu 65 şüpheli hakkında 454 yıla kadar hapis istendi. Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilliÄŸi'nce yürütülen soruÅŸturma sonucunda, ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Sami HoÅŸtanÂ*ve kardeÅŸinin de aralarında bulunduÄŸu 65 şüpheli hakkında ''örgüt kurmak-yönetmek'', ''yaÄŸma'', ''kumar oynatmak'' ve ''rüşvet vermek'' gibi suçlardan 2 ile 454 yıl arasında deÄŸiÅŸen hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, özel yetkili Ä°stanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

    Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili Ä°stanbul Cumhuriyet Savcısı Ä°smail Göktürk tarafından hazırlanan iddianamede,Â*şüphelilerin iÅŸlediÄŸi öne sürülen suçlar teker teker sıralandı.

    Şüpheli Sami Hoştan'ın ''suç örgütü lideri'' olarak tanımlandığı iddianamede, bu suç örgütünün 48 ayrı suç eyleminden toplam 1 milyon 632 bin 500 TL ile 218 bin dolar haksız kazanç elde ettiği bilgisine yer verilirken, yapılan incelemeler neticesinde Sami Hoştan liderliğindeki örgütün Beşiktaş Etiler'de kumarhane işlettiği de kaydedildi.

    'Cebir ve şiddetle para tahsilatı'

    Kumarda hile yapılması sonucu oynayanların borçlandırıldığı belirtilen Â*iddianamede, ÅŸu ifadeler kullanıldı:

    ''Şüphelilerin, kumar alacağını ödemesi konusunda mağdurları fiziki takibe alarak, cebir ve tehditle para tahsil ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca suç örgütünün irtibatlı olduğu emniyet ve belediye görevlilerinin memuriyet sıfatlarının verdiği yetki ve nüfuzlarını kötüye kullanarak, suç örgütüne yardım ettiği anlaşılmıştır. Söz konusu çalışanlar sayesinde örgüte yapılacak operasyonların haberi önceden ulaştırılmıştır. Örgüte yakın belediye görevlilerinin ise kumarhanelerdeki mühürlerin sökülmesinde yardımcı oldukları bilgisine ulaşılmıştır.''

    Suç örgütünün, ''Ergenekon'' davasının sanığı olan Sami Hoştan'ın ismini, kamuoyunda korkutucu güç olarak kullandığı aktarılan iddianamede, Hoştan'ın ''Ergenekon'' davası dokümanlarına göre ''ulusal mafya liderliği'' konumunda olduğu ve ''Ergenekon'' terör örgütünün faaliyetleri çerçevesinde diğer suç örgütlerini kontrol ettiği yönünde bilgiler bulunduğu da dile getirildi.

    Şüpheli Hoştan'ın, Sedat Şahin ve Ziya Bandırmalıoğlu gibi tanınmış diğer suç örgütü liderleriyle ilişkili olduğu öne sürülen iddianamede, bu suç örgütleri arasında çıkar çatışmalarından doğan anlaşmazlıkları da şüpheli Hoştan'ın giderdiği ve farklı suç örgütlerinin müdahil olduğu olaylarda konunun Hoştan'a aktarıldığı anlatıldı.

    Kumar borcu nedeniyle yaÄŸma

    İddianamede, örgütün ikinci adamı olarak nitelendirilen Sami Hoştan'ın kardeşi Sedat Hoştan'ın ise ağabeyi adına kumarhaneleri işlettiği ve kumar borçları nedeniyle kişilere karşı yağma suçunu işlediği belirtilerek, Sedat Hoştan'ın ayrıca bağlantılarını kullanarak kamu görevlilerine rüşvet verdiğinin altı çizildi.

    Sami Hoştan liderliğindeki örgütün ''silahlı suç örgütü'' olduğu vurgusu yapılan iddianamede, örgütün hiyerarşik bir düzene sahip olduğu da kaydedildi.

    Sami Hoştan'ın, örgütün parasını nasıl yönlendirdiği ve hangi hesaplarda koruduğu da anlatılan iddianamede, Hoştan'ın örgüt faaliyetleriyle elde ettiği paranın, örgüt üyeleri adına açılan hesaplara yatırıldığı, kazanılan bir kısım paranın da örgüt üyelerine ait şirketlerin hesaplarına aktarıldığı belirtildi.

    ''Rulet topunda mıknatıs''

    İddianamede, örgüt kumarhanesinde hilenin nasıl yapıldığı şöyle anlatıldı:

    ''Hile için rulet makinelerine ve poker masalarına mekanizma konulduğu görülmüştür. Rulet makinesinin içerisine her rakamın altına manyetik bir alan oluşturacak bobin tarzı malzemeler konulduğu tespit edilmiştir. Ayrıca rulet topunun içerisinde metal veya mıknatıs olduğu, rulet topunun istenilen rakamın üzerinde durması için istenilen rakamın altındaki manyetik malzemenin buton vasıtasıyla aktif edildiği anlaşılmıştır. Ayrıca poker masasında ise oyun kağıtlarının gözle görülemeyen ancak özel kamerayla görülebilen işaretli kağıtlar olduğu görülmüştür. Sanıkların, bu şekilde oyunlara müdahale ederek hile yaptıklarına kanaat getirilmiştir.''

    İddianamede, şüpheli Sami Hoştan'ın, ''silahlı suç örgütü kurmak-yönetmek'', ''nitelikli yağma'', ''nitelikli yağmaya teşebbüs'', ''rüşvet vermek'', ''tehdit'', ''konut dokunulmazlığını ihlal'', ''kumar oynatmak'', ''suçun üstlenilmesi talimatı vermek'', mühür bozmak'' ve ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçlarından toplam 252 ile 439 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.

    Aralarında Sedat Hoştan'ın da bulunduğu diğer 64 şüphelinin de benzer suçlardan 2 yıldan 454 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianame, gönderildiği İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

    Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

    Kaynak: AA





    Sami Hoştan ve 65 şüpheliye 454 yıl istendi Yorumları