Ä°slam ülkelerindeki acıları bitirecek formül   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 01-10-2013 (10:13)   Son Mesaj: 01-10-2013 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 327  

    01-10-2013

    İslam ülkelerindeki acıları bitirecek formül

    İslam ülkelerindeki acıları bitirecek formül
    İslam ülkelerindeki acıları bitirecek formül

    Suriye için başlatılan yardım kampanyası büyüyerek devam ediyor. Başlatılan bu kampanya ve yaşanan acılar akıllara diğer İslam ülkelerini de getirmiyor değil. Afganistan, Pakistan, Irak ve son olarak komşumuz Suriye...Peki İslam ülkeleri neden bu kadar sıkıntıda. Onları bu sıkıntıdan kurtaracak bir şey yok mu? Bu sorunun cevabı İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt'dan geldi.

    Suriye için başlatılan yardım kampanyası büyüyerek devam ediyor. Başlatılan bu kampanya ve yaşanan acılar akıllara diğer İslam ülkelerini de getirmiyor değil. Afganistan, Pakistan, Irak ve son olarak komşumuz Suriye...Peki İslam ülkeleri neden bu kadar sıkıntıda. Onları bu sıkıntıdan kurtaracak bir şey yok mu? Bu sorunun cevabı İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt'dan geldi. Remziye Karakuş'un haberi

    Türkiye'de 150'ye yakın sivil toplum kuruluÅŸununÂ* bir araya gelerek baÅŸlattığı ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyası büyüyerek devam ediyor. Türkiye'nin önde gelen kurum ve kuruluÅŸlarının destek verdiÄŸi kampanya yurtÂ* dışında 16 ülkede karşılık buldu. Kampanyaya Türkiye'yle birlikte Malezya, Pakistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Yemen, Ãœrdün, Mısır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ABD, Belçika, Bahreyn ve Cezayir de destek veriyor.

    İnsanların ekmek kuyruklarında bile katledildiği Suriye'de insanların hali perişan... Evlerini yurtlarını kaybetmiş, kışın soğuk şartlarında hayatta kalma mücadelesi veren Suriyeli kardeşlerimiz bir ekmeğe bile muhtaç... Dünya devletlerinin özelliklede Avrupa'nın Suriye'deki acılara kulak tıkadığı, görmezden geldiği bir süreçte Türkiye Suriyeli kardeşleri için seferber oldu. Şimdiye kadar 50 milyon dolara yakın bir para toplandı.

    Kampanyayla ilgili bilgi veren İslam Dünyası Sivil Toplum Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt, Türkiye'nin Suriye konusunda çok iyi bir sınav verdiğini söylüyor. Kurt, İslam ülkelerinde çekilen bu acıları bitirebilecek formülü ise şöyle açıklıyor:

    ''İslam dünyası kendi meselelerine kendisi kafa yoracak ve kendi enstrümanlarını kendisi geliştirecek bir noktaya gelmezse bu sıkıntılar yaşanmaya devam edecek''

    Bu kampanyanın mimarlarından olan İslam Dünyası Sivil Toplum Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt, Yeryüzü doktorları 2. Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Suriye Türkleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Şirin Suriye için başlatılan kampanyayı ve Suriye'deki son durumu Haber 7'ye değerlendirdi.

    İslam Dünyası Sivil Toplum Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt:

    Türkiye Suriyeli mültecilere yaptığı yardımlarla ve başlattığı bu kampanyayla diğer ülkelere örnek oldu, ülkemiz uluslararası büyük bir kampanyaya öncülük ediyor. Bu durum Türkiye'nin imajı açısından nasıl değerlendirilebilir?

    Türkiye yeni geliÅŸen dış politika anlayışında hakikaten vizyonel bir tavır sergiledi. Bu güne kadar edilgen bir yapı içindeÂ* hareket eden Türkiye gerek Ä°slam coÄŸrafyasında gerek dünya coÄŸrafyasında kendisi açısından kıymet ifade eden bütün adımları bilinçli olarak atıyor.

    TÃœRKÄ°YEÂ* ÇOK Ä°YÄ° BÄ°R SINAV VERDÄ°

    OrtadoÄŸu coÄŸrafyası baÅŸta Filistin problemi olmak üzere bizim ilgi alanımız. Bu coÄŸrafyada yaÅŸananlar tüm dünyadan önce biziÂ* ilgilendirir. Suriye'yle asırlara dayanan iliÅŸkilerimiz akrabalıklarımız var. Bizim dindaÅŸlarımız kardeÅŸlerimiz. YaÅŸadıkları dram çok iç acıtıcı bir dram. Bu sıkıntının karşısında Türkiye çok iyi bir sınav verdi. Türkiye 650 milyonluk bir devlet yardımıyla çok iyi bir sınav verdi. Biz STK'lar olarak bu konuda destek veriyoruz.

    Bütün STK'lar Suriye için bir çatı altında toplandı... başlatılan kampanya 16 ülkede karşılık buldu. Bu kampanyayı 53 ülkeye taşımayı düşünüyoruyoruz.

    Bizim bu kampanyadaki hedefimiz Suriye'deki sıkıntı bitene kadardır. Ama hiç değilse kış boyunca ağır geçen bu hava şartlarında Suriyeli kardeşlerimize destek vermek istiyoruz.

    50 MÄ°LYON DOLAR PARA TOPLANDI

    Sadece Türkiye'de 50 milyon dolar civarında bir para toplandı. Ä°ngiltere'de bugün yardım kuruluÅŸlarıÂ* milyon dolar vaadinde bulundu. Bu yardımların 100 milyon dolar civarına yükseleceÄŸini ümit ediyoruz. Yurt dışında ciddi yardımlar bekliyoruz.

    İslam dünyası kendi meselelerine kendisi kafa yoracak ve kendi enstrümanlarını kendisi geliştirecek bir noktaya gelmezse bu sıkıntılar yaşanmaya devam edecek.

    Yeryüzü doktorları 2. Başkanı Dr. Kerem Kınık:

    Avrupa'da Amerika'dan Arap ülkelerinden dünyanın bir çok ülkesinde Suriye için kampanya baÅŸlatılmış oldu. Ä°nÅŸallah daha da yayılarak devam edecekÂ* Åžu ana kadar 50 milyon dolar civarında bir para toplandı. Bu kampanya dışında da sivil toplum kuruluÅŸlarımızın ve devletimizin yardımları devam ediyor.

    Peki bu kampanya ne zamana kadar sürecek?

    Ãœmit ediyoruz ki bu siyasi ve insani durum bir an önce çözülür. Böyle kampanyalara ihtiyaç duyulmaz. Biz bundanÂ* sonra Suriye'nin yeniden yapılanmasıyla uÄŸraşırız. Ama bu kriz devam ettikçe bu kampanya da devam edecek.

    Peki toplanan yardımlar Suriye halkına nasıl ulaştırılıyor. Bir sıkıntı yaşanıyor mu?

    SıkıntılarÂ* tabiki yaÅŸanıyor. Özellikle lojistik koridor noktasında güvenlik noktasında sorunlar var. Karşı tarafta bir paydaÅŸ yada sizinle aynı iÅŸi yapan bir kuruluÅŸ olmadığı devlet otoritesi olmadığı için bu yardımlar doÄŸrudan insani yardım kuruluÅŸlarının personeli tarafından bölgeye intikal ettiriliyor.

    Bu, güvenlik açısından oradaki depolama, dağıtma, lojistik açısından ciddi sorunlar yaşanıyor.

    Suriye Türkleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Şirin:

    Bu kampanya daha erken yapılmalıydı çok gecikmiÅŸ bir kampanya ancak Suriyeli kardeÅŸlerimizin yanında olduÄŸumuzu göstermemiz bizimÂ* için çok önemli... Hele ki bu kış ÅŸartlarında çok önemli... Yazın bunu pek hissedemiyorduk ama kışın o insanların ayaklarında ayakkabı, üzerine giyecek bir kazak olmadığını görüyoruz.

    ONLARIN SIKINILARINI TV'DEN İZLEYEREK ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

    Yiyecek noktasında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Fırınların çoğu çalışamaz durumda. Fırınlar akaryakıtla çalışıyor ve akaryakıt Türkiye'den bile pahalı. Yakıt temin etmek çok zor. Ya Türkiye'den kaçak yollarla temin ediliyor, ya da Suriye'nin iç bölgelerinden fahiş fiyatlarla alınıyor. Gıda da değil sadece insanların barınma şartları çok zor. Kendi imkanlarıyla barınan insanların sıkıntıları daha da çok. Gidip onları görmek gerekiyor. Onların sıkıntılarını televizyondan ya da internetten izleyerek bilmek mümkün değil. Oradaki insanların temel ihtiyaçlarını belirleyip ona göre hareket etmek en doğrusu olur.

    STK'LARIN BU ACIYI ANLATMASI LAZIM

    Türkiye insani yardım noktasında öncülük ediyor.Â* Bazı STK'lar yardım noktasında gecikti ancak ÅŸuan bile olması bizi gururlandırıyor. Ä°nsanlar, medya bu dramı ne kadar duyurursa, bu acıdan o kadar haberdar olabiliyor. Dünya ülkelerinin STK'larının Suriye'de yaÅŸanan dramı kendi halklarına anlatması gerekiyor. Suriye'deki acı ÅŸuanda dünyanın hiçbir yerinde yok.

    Kaynak: Haber7





    İslam ülkelerindeki acıları bitirecek formül Yorumları