BM'den emsal niteliğinde başörtüsü kararı   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 01-09-2013 (11:13)   Son Mesaj: 01-09-2013 (11:13)    Cevap: 0    Gösterim: 296  

    01-09-2013

    BM'den emsal niteliğinde başörtüsü kararı

    BM'den emsal niteliğinde başörtüsü kararı
    BM'den emsal niteliğinde başörtüsü kararı

    BM İnsan Hakları Komitesi türban takarak laikliği ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan asıllı Bikramijt Singh'in okuldan atılmasını haksız buldu. Hindu inancına mensup erkek öğrenci, okul yönetiminin uyarılarına rağmen türban takmaya devam etmiş, sonuçta okulla ilişiği kesilmişti.

    BM İnsan Hakları Komitesi türban takarak laikliği ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan asıllı Bikramijt Singh'in okuldan atılmasını haksız buldu. Hindu inancına mensup erkek öğrenci, okul yönetiminin uyarılarına rağmen türban takmaya devam etmiş, sonuçta okulla ilişiği kesilmişti. Komitenin 2004 yılındaki olayla ilgili ara kararında "Fransız yetkililerin laiklik ilkesine bağlılıkları onlara her türlü yetkiyi vermez. İnançlarının gereğini yerine getiren öğrencilerin, okullarıyla ilişkilerinin kesilmesinin de hiçbir haklı tarafının olamaz." denildi.

    BM İnsan Hakları Komitesi Fransa'nın savunmasını da yetersiz bularak, öğrencinin türban takmasının kurumun işleyişi ve diğer öğrencilerin hak ve özgürlüklerinin ihlal ettiğine dair hiçbir bulgu olmadığını aktardı. Komite, öğrencinin sadece kendi dini kurallarını uyguladığı için okuldan atılmasını 'gereksiz ve hatalı'' olarak değerlendirdi. Fransa, BM kararını açıklamasının ardından 180 gün içinde karara itiraz edebilecek.

    "BAŞÖRTÜSÜ İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE"

    Konuyu Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Avukat Canan Özenici, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nin verdiği kararın çok önemli olduğunu söyledi. Özenici, "Fransa'nın laiklik uygulamasının uluslararası mercilerden destek görmediği bir kez daha ortaya çıktı." diye konuştu. Laiklik ilkesinin birkaç tanımının yapılabileceğini de belirten Özenici, Fransa'nın son 15 yıldır uyguladığı laiklik yorumunun da kavramın özüne uymadığını söyledi. Fransa'da 1989'dan önce laikliğin farklı uygulandığına da değinen Özenici, Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükçü kararlarının birilerini rahatsız ettiğinin ve çıkarılan yeni yasayla bu kararların sınırlandırıldığını dile getirdi. Canan Özenici, Birleşmiş Milletler'in verdiği kararın okullarda başörtülü Müslüman öğrencilere uygulanan yasak için de emsal niteliğinde olacağına vurgu yaptı.

    Fransa'da 2004 yılında meydana gelen olayda Hindistan asıllı öğrenci Bikramijt Singh, inancı gereği taktığı türbanı çıkarmayı reddettiği için okuldan atılmıştı. Okulun kararını mahkemeye taşıyan Singh'i Fransız mahkemeleri haksız bulmuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de okulun verdiği kararı onaylamıştı. Singh 2008 yılında okulun kararını Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne taşımıştı.

    Kaynak: CİHAN





    BM'den emsal niteliğinde başörtüsü kararı Yorumları