İlk kez seçim heyecanı yaşayacaklar!   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 01-08-2013 (14:16)   Son Mesaj: 01-08-2013 (14:16)    Cevap: 0    Gösterim: 342  

    01-08-2013

    İlk kez seçim heyecanı yaşayacaklar!

    İlk kez seçim heyecanı yaşayacaklar!
    İlk kez seçim heyecanı yaşayacaklar!

    Kilis'teki konteyner kentte 17 Ocak'ta yapılacak seçimle mahalle muhtarlarını seçecek olan 14 bin Suriyeli sığınmacı, ülkelerinden uzakta ilk demokratik seçimlerini yapacaklar.

    Kilis'teki konteyner kentte 17 Ocak'ta yapılacak seçimle mahalle muhtarlarını seçecek olan 14 bin Suriyeli sığınmacı, ülkelerinden uzakta ilk demokratik seçimlerini yapacaklar. Konteyner kentteki 6 mahalle muhtarlığı için 17 Ocak'ta yapılacak seçimde 3'ü kadın toplam 17 muhtar adayı yarışacak.

    Seçim hazırlıkları için seçim kurulu, sandık kurulları ve seçim kütüklerinin oluşturulduğu konteyner kentte 18 yaş üzeri sığınmacılar 17 Ocak Perşembe günü sandık başına gidecek.

    Yerli ve yabancı basın mensuplarına çekim ve röportaj fırsatı da verilecek kampanya süresince adaylar, mahalleler arasında belirlenen noktalarda propaganda çalışmalarını yürütebilecek.

    Oy kullanma sürecinde her sandıkta bir başkan, seçmen kütüğü sorumlusu, tercüman, polis ve muhtar adaylarının belirleyeceği bir sandık temsilcisi görevlendirilecek.

    Suriyeli Hamza Salih el-Haci, AA muhabirine, kendilerine özgür seçim hakkı tanıyan yetkililere teşekkür etti.

    El-Haci, ''Özgür irademizle aday olduk. Burada ilk defa demokratik bir seçim yapacağız. Suriye'de demokratik bir seçim görmedik. Diktatör irade söz konusu. Fakat konteyner kentte demokratik bir seçim var. Herkes adaylığını koyabiliyor'' diye konuştu.

    -''Her türlü önlem alındı''-

    Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise amaçlarının demokratik kültürün yerleşmesi ve oluşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

    Konteyner kentte yaklaşık 14 bin Suriyeli sığınmacının kaldığını anımsatan Tapsız, ''Özgür seçimlerin, demokrasilerin olmazsa olmazı'' olduğunu belirtti.

    6 mahalleden oluşan konteyner kentte bugüne kadar her mahallenin birer temsilcisi bulunduğunu anımsatan Tapsız, ancak Suriyeli vatandaşların bu alandaki tecrübelerini aktarmak ve demokrasiye uyum sağlamaları amacıyla her mahalleye muhtar seçileceğini ifade etti.

    -Adaylardan 3'ü kadın-

    Tapsız, ''Kilis konteyner kentte 17 Ocak 2013 tarihinde seçim düzenliyoruz. 30 yaşını doldurmuş Suriyeli vatandaşlar aday olarak başvuru yapabilecek. Bugüne kadar 17 Suriyeli aday olmak için müracaatını yaptı. Bunların 3'ü kadın'' dedi.

    Müracaat süresinin dolduğuna işaret eden Vali Tapsız, seçime kadar 10 günlük süre zarfında adayların propaganda çalışması yapabileceğini dile getirdi.

    Valilik olarak seçim için her türlü desteği verdiklerini anlatan Tapsız, şöyle devam etti:

    ''Burada 18 yaş ve üzeri Suriyeli vatandaşı oy kullanabilecek. 6 mahalleden bir muhtar ve iki aza olmak üzere toplam 18 kişi seçilecek. Her mahalleden birer tane de kadın aday göstermelerini istedik. Böylece her mahalleden birer de kadın aday olacak.''

    Vali Süleyman Tapsız, seçimin huzurlu bir ortamda gerçekleştirilmesi için her türlü önlemin alındığını sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA





    İlk kez seçim heyecanı yaşayacaklar! Yorumları