Halep muhaliflerin eline geçmek üzere   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 01-08-2013 (14:16)   Son Mesaj: 01-08-2013 (14:16)    Cevap: 0    Gösterim: 310  

    01-08-2013

    Halep muhaliflerin eline geçmek üzere

    Halep muhaliflerin eline geçmek üzere
    Halep muhaliflerin eline geçmek üzere

    Halep kentindeki Suriye Ordusuna karşı mücadele eden muhalif Şehba Birliğinin Kurucusu Ebu Hamza, Halep'te askerin havaalanlarının çevresinin kuşatıldığını ve kentin muhaliflerin eline geçmesinin ise an meselesi olduğunu söyledi.

    Halep kentindeki Suriye Ordusuna karşı mücadele eden muhalif Şehba Birliğinin Kurucusu Ebu Hamza, Halep'te askerin havaalanlarının çevresinin kuşatıldığını ve kentin muhaliflerin eline geçmesinin ise an meselesi olduğunu söyledi. Halep'teki genel durumla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Ebu Hamza, Esed'e bağlı ordu birliklerinin 6 aydan bu yana şehirde muhaliflerin yoğun yaşadığı mahalle ve semtlere ağır silahlarla operasyonlar gerçekleştirdiğini ve birçok bölgenin de savaş uçaklarınca bombaladığını belirtti.

    Beşşar Esed yönetiminin halka uyguladığı baskı ve ''zulümden'' dolayı duyarlı kişilerin rejimle sahada mücadele etmek için muhalif askeri birlikler kurduğunu kaydeden Ebu Hamza, ''Şebbihalar evlerimize her gün rastgele baskınlar düzenliyordu. Evde kadınlarımıza gözlerimizin önünde hakaret ediyor ve çocuklarımızı tutukluyorlardı. Rejim hapishanelerde tutuklulara akla gelmedik işkenceler ediyordu. Aileler de buna tepki olarak muhalif tugay ve birlikleri destekledi. Birliklere her gün onlarca kişi katılıyordu'' dedi.

    Muhalif tugayların kentin yüzde 70'ine hakim olduğunu ve gün gittikçe ilerlemeler kaydettiğini dile getiren Ebu Hamza, Şam yönetime bağlı ordu birliklerinin kent ve çevresinde taarruzdan savunmaya geçtiğini ve askerin, birliklerinde hapsolduğunu, muhaliflerin ise taarruza geçtiğini ifade ederek, ''Halep'teki tüm askeri havaalanlarının çevresi kuşatılmış durumda, kentin tümünün muhaliflerin eline geçmesi ise an meselesi'' diye konuştu.

    ''Muhalif tugaylar bir çatı altındaÂ*toplanmış olsaydı, rejim çoktan düşmüştü''

    Ülke içindeki ve dışındaki muhaliflerin bir çatı altında toplanmadığından şikayet eden Ebu Hamza, ''Muhalif tugaylar bir çatı altında toplanmış olsaydı, rejim çoktan düşmüş olurdu ve her gün onlarca insan da ölmezdi'' ifadelerini kullandı.

    Muhalif birliklerin Suriye ordusuna karşı birlikte mücadele etmediğini, her birliğin kendi imkanınca saldırılar gerçekleştirdiğini ve başarılar sağladığını vurgulayan Ebu Hamza, şöyle devam etti:

    ''Birlikler arasında kolektif bir şuur yok, olsaydı, birçok kentin kontrolü çoktan sağlanmış olurdu. Her birlik ve tugay kendi imkanınca ve hafif silahlarla yönetime karşı savaşıyor. Rejim ise her gün başımıza bombalar yağdırıyor. Kardeşlerin birlik zaman geldi ve geçti, rejimin ömrünü daha fazla uzatmayalım artık.''

    ''Olaylarda yakınlarını yitiren, yaralanan, evleriÂ*yıkılan ve hasar görenlere maddi ve manevi destek veriyoruz''

    Halep kentinin uzun bir zamandan beri karanlığa gömüldüğünü ve özellikle muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerin elektrik trafolarının rejim tarafından halka ceza olarak yakıldığını ve iletişimin kesildiğini anlatan Ebu Hamza, şöyle konuştu:

    ''Açılan ateş sonucunda ölen, bombardımandan evleri yıkılan, yakılan ve hasar gören herkese her kim olursa olsun maddi manevi yardımda bulunuyoruz. İhtiyaç sahiplerine yatacak battaniye, elbise ve gıda malzemesi yardımında bulunuyoruz. Şehirde rejim kontrolünü kaybetmeye başladığı için halkın toplu olarak bulunduğu fırınları, petrol istasyonlarını, pazarları ve camileri bombalamaya başladı. Kentte birçok cami, okul, hastahane ve halka açık olan yerler, park ve bahçeler savaş uçaklarının hedefi haline geldi. Şehirde evleri yıkılan yakılan ve hasar gören hangi dinden mezhepte ve ırktan olursa olsun el verdiğince yardım ediyoruz.''

    Olaylarda evi yıkılmış, eşini kaybetmiş, bir yaşında bebeği olan ve derme çatma barakada yaşayan bir anneyi tespit ederek para ve gıda yardımında bulunduklarını aktaran Ebu Hamza, bir kayanın dibinde yaptıkları derme çatma barakada bebeğiyle yaşayan anneyi daha sağlıklı bir yere taşıdıklarını ve tüm ihtiyaçlarını giderdiklerini hatırlattı.

    ''Iraklı maÄŸdurlara yardım ettiÄŸim için rejimÂ*beni 5 yıl hapse mahkum etti, 2 kardeÅŸimi öldürdü''-

    ''Iraklı ihtiyaç sahiplerine yardım ettiğim için rejim sorgulamadan ve beni yargılamadan 5 yıl hapse mahkum etti" diyen Ebu Hamza, hapishanede işkencenin her türlüsüne tutulduğunu vurguladı.

    Ebu Hamza, 2006 yılında güvenlik güçlerinin kardeşini ve eşini öldürdüğü, iki ay öncesinde de yine rejim güçlerince evinden alınan küçük kardeşinin de infaz edildiğini dile getirdi.

    Ebu Hamza, ''Esed'in bir tiran olduğunu ve halkını katleden bir lider olarak tarihe geçtiğini'' kaydederek, ''Olayların başladığı günden bu yana ülkede reform yapacağını söylüyor. Halkı kandırmaya çalışıyor fakat halkın kendisine inanmadığını son konuşmasında bir kez daha gördük'' görüşünü dile getirdi.

    Â*

    Kaynak: AA





    Halep muhaliflerin eline geçmek üzere Yorumları