Menderes'e yazılan tarihin en hazinli mektubu!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-07-2013 (10:11)   Son Mesaj: 01-07-2013 (10:11)    Cevap: 0    Gösterim: 381  

    01-07-2013

    Menderes'e yazılan tarihin en hazinli mektubu!

    Menderes'e yazılan tarihin en hazinli mektubu!
    Menderes'e yazılan tarihin en hazinli mektubu!

    TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na Devlet Arşivleri'nden gönderilen binlerce belge arasından, tarihimizin en hazin mektuplarından biri çıktı.

    TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na Devlet Arşivleri'nden gönderilen binlerce belge arasından, tarihimizin en hazin mektuplarından biri çıktı. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivleri'nin TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na gönderdiği 27 Mayıs darbesiyle ilgili binlerce belgenin arasından, tarihimizde eşine ender rastlanacak derecede hüzünlü bir mektup çıktı.

    Mektup, Osmanlı hükümdarı İkinci Abdülhamid'in hanımı olan ve 1961'de vefat eden Müşfika Kadınefendi, yahut cumhuriyet dönemindeki ismi ile Müşfika Kayasoy tarafından 26 Ekim 1954'te zamanın Başbakanı Adnan Menderes'e yazılmıştı.

    'TARİHİN EMANETÇİSİYİM'

    Habertürk'ün haberine göre, Sultan Abdülhamid'in hanımı, mektubunda örtülü ödenekten kendisine her ay 200 lira verildiğini, tek gelirinin bu olduğunu ama artık geçinemediğini söylüyor; "Ben merhametli milletimize tarihin emaneti gibiyim. Devletten ve milletten başka dayanağım yoktur. Âciz bir şekilde yaşamama rıza göstermeyin" diyor ve 200 liralık aylığına zam yapılmasını rica ediyordu.

    Çektiği sıkıntıyı son derece açık bir şekilde ifade eden Müşfika Kadınefendi, mektubunu Başbakan Adnan Menderes'e hitaben "Oğlum... Hâlimi arzettim. ...Sevgi ve dualarla gözlerinizden öperim" sözleriyle bitiriyordu.

    'MİLLETİMİ TERKETMEDİM'

    Kadınefendi'nin mektubunun altına elyazısı ile yazılmış olan "Sayın Müsteşar'a (yani, Adnan Menderes'in Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Salih Korur'a) arzedildi. Ayda 50 lira olmak üzere üç ayda 150 lira ilâveyi tensip buyurmuşlardır. 4 Aralık 1954" şeklindeki nottan, Osmanlı Devleti'nin "sabık imparatoriçesine" ayda 50 lira zam yapıldığı anlaşılıyor.

    İşte, bir zamanlar sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güçlü ve en zengin devlet başkanı olan Sultan İkinci Abdülhamid'in hanımının Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yazdığı mektup:







    Menderes'e yazılan tarihin en hazinli mektubu! Yorumları