10 bin genç Sarıkamış ÅŸehitleri için yürüdü   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 01-07-2013 (04:05)   Son Mesaj: 01-07-2013 (04:05)    Cevap: 0    Gösterim: 412  

    01-07-2013

    10 bin genç Sarıkamış şehitleri için yürüdü

    10 bin genç Sarıkamış şehitleri için yürüdü
    10 bin genç Sarıkamış şehitleri için yürüdü

    Allahuekber Dağları'nda düzenlenen ''Gençlik Şühedanın İzinde'' anma yürüyüşüne 10 bin genç katıldı.

    Allahuekber DaÄŸları'nda düzenlenen ''Gençlik Şühedanın Ä°zinde'' anma yürüyüşüne 10 bin genç katıldı. GALERÄ° İÇİN TIKLAYIN Sarıkamış Åžehitleri'ni anma etkinlikleri kapsamında Kızılçubuk köyü mevkisindeki 8,4 kilometrelik yürüyüş, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile İçiÅŸleri Bakanı Ä°dris Naim Åžahin tarafından baÅŸlatıldı.Â*Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca ''Gençlik Şühedanın Ä°zinde'' anma programına bakanların yanı sıra 81 ilden gelen 10 bin genç, polis, jandarma ve vatandaÅŸlar katıldı.

    Türkiye İzcilik Federasyonu'nun öncülüğünde kente gelen izci grubu da yürüyüşte yer aldı. Kar yağışı altında başlayan yürüyüşte katılımcılara atkı, eldiven şapka dağıtıldı.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile 3. Ordu Komutanlığı tarafından yürüyüşe katılanlara içerisinde süt, lavaş ekmeği, poğaça, helva, su ve çikolata bulunan erzaklar ikram edildi.

    Yürüyüş, Yukarı Sarıkamış Şehitliği Anıtı önünde yapılacak törenle sona erecek.

    Bu arada, yürüyüş sırasında Türk Kızılayı ekipleri, Sağlık Bakanlığının paletli ambulansları ve UMKE ekipleri de hazır bulunduruldu.

    "Gök kubbe var oldukça bu millet var olacak"

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Bu millet gök kubbe var oldukça bu millet var olacaktır. Bu varlığın en büyük teminatı Türk askeridir, Mehmetçiktir'' dedi.

    ''Türkiye Şehitleriyle Yürüyor'' programı kapsamında Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Kızılçubuk köyünden başlayan anma yürüyüşü, Yukarı Sarıkamış Şehitliği'nde sona erdi.

    İçişleri Bakanı Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kars Valisi Eyüp Tepe, Iğdır Valisi Ahmet Pek, belediye başkanları, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Türkiye'nin farklı illerinden gelen çok sayıda vatandaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversite öğrencileri ve askeri birliklerle 7 kilometre yürüdü.

    Kar yağışı altında Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu'nda yapılan anma yürüyüşü 2,5 saat sürdü. Burada tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, Bakan Kılıç'ı, Hafız Hakkı Paşa rolünde Enver Paşa'nın ''Eğer Ben Savaşta Ölürsem'' adlı vasiyetnamesi ile karşıladı.

    Bakan Şahin ve beraberindekiler, Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen törende anıta çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, 9. Motorlu Tugay Komutanlığı'ndan bir subay, Sarıkamış Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yürüyüşün son derece büyük bir amaç içerdiğini belirtti.
    Düşmandan daha ötede ve öncelikle doğa şartlarıyla karşılaşarak, adeta iki cephelik bir savaş verildiğini anımsatan Şahin, ''Vatan müdafaası için Sarıkamış Harekatı'nda çok açık bir şekilde gördük ve yaşadık, Türk milletinin tarihte sürekli sınavı olmuştur. Adeta o milletin kahraman ordusunun ateşle imtihanı olmuştur. Ateşle imtihanı zaferle sonuçlanmıştır. Yenilgisi düşmana olmamıştır. Yenilgisi kaderin farklı bir gerçeği ile şekillenmiştir. Ateşle imtihanı, kar taneleri, buzla olmuştur'' diye konuştu.
    Türk milletin tarihi büyük bir millet olduğunu vurgulayan Şahin, ''Derinden bir tarihten geliyoruz. Bugün burada 10 binler yürüdü. Türk milletinin onurlu, gururlu birer ferdi, şerefle bu dünyaya geldik, şerefli birey olarak terk edeceğiz. Gök kubbe var oldukça bu millet var olacaktır. Bu varlığın en büyük teminatı Türk askeridir, Mehmetçiktir'' diye konuştu.

    "Şühedanın ayak izini takip ettik"

    Bakan Suat Kılıç, bugün çok anlamlı bir güne tanıklık ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
    ''Şühedanın ayak izini takip ettik. Kahraman ecdadımızın yerine, onlara vekaleten 10 bin gencimizle şehadetlerini getirdik. Tekbirler getirerek, Allahuekber Dağları'nı aştık. Kat kat giyindik, ama onların çektiği çileleri çekmedik. Bugün öğrencilerimizle, polisimizle, askerimizle hep birlikte bu dağları adımladık. Bu gençleri doğuran analardan, vesile olan babalardan Allah bin kez razı olsun. Yürüyüşte bize eşlik eden herkese çok teşekkür ediyorum. Şehitlerimiz için herkesten birer Fatiha okumaların istirham ediyorum.''
    Tören, Türk Kızılayı tarafından kurulan çadırlarda yemek ikramıyla sona erdi.
    Bu arada, kar yağışı nedeniyle Kars'ta eğitime iki gün ara verildi.





    10 bin genç Sarıkamış şehitleri için yürüdü Yorumları