ODTÃœ'deki olaylara bir tepki de Kayseri'den   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 12-26-2012 (09:11)   Son Mesaj: 12-26-2012 (09:11)    Cevap: 0    Gösterim: 340  

    12-26-2012

    ODTÜ'deki olaylara bir tepki de Kayseri'den

    ODTÜ'deki olaylara bir tepki de Kayseri'den
    ODTÜ'deki olaylara bir tepki de Kayseri'den

    Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yaşanan olaylara ilişkin, ''Öğrenciler demokratik haklarını şiddetle aramamalılar'' dedi.

    MelikÅŸah Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. ReÅŸit Özkanca, OrtadoÄŸu Teknik Ãœniversitesi'nde (ODTÃœ) yaÅŸanan olaylara iliÅŸkin, ''Öğrenciler demokratik haklarını ÅŸiddetle aramamalılar'' dedi. Prof. Dr. Özkanca,Â*yaptığı yazılı açıklamada, ODTÃœ'de yaÅŸanan olaylara genel bir bakış açısıyla yaklaÅŸmak gerektiÄŸini vurguladı.

    Öğrencilerin demokratik haklarını kullanabileceklerini ancak önemli konuların görüşüldüğü ve bilimsel faaliyetlerin yapıldığı bir toplantının bu şekilde protesto edilmemesi gerektiğini ifade eden Özkanca, şunları kaydetti:

    ''Öğrenciler hukuk çerçevesinde demokratik haklarını kullanabilir, gösteri ve yürüyüş yapabilir. Ancak öğrencilerimizin, çantalarındaki molotofkokteylleri ile ortalığı yakıp yıkmaları doğru değil. Öğrenciler demokratik haklarını şiddetle aramamalılar. O gün ülkemizin teknolojik bakımdan başarı gösterdiği bir günün gölgelenmesi, ayrıca aldığımız bilgilere göre orada bulunan kişilerin öğrenci olmaması ve başka kişilerin olaya müdahil olması üniversitelerimizin imajını bozmaktadır. Ben bu olayı esefle kınıyorum.''

    Özkanca, ODTÜ rektörünün de önceden bu konuda tedbir alması gerektiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

    ''Ãœniversite yönetimi olayların buralara kadar geleceÄŸini tahmin etmiÅŸtir diye düşünüyorum. Burada büyük bir ihmalin olduÄŸu aÅŸikardır. Ãœniversitelerimizde devlet büyüklerimize karşı yapılan bu tip müdahaleler yakışıksızdır. Öğrencilerimizin haklarını aramalarını destekliyorum, onlarla aynı görüşte de olmayabiliriz. Ama bunu kırıp dökerek yapmamalılar.Â*Ayrıca bu tip çaÄŸdışı saplantılardan da öğrencilerimiz kurtarılmalıdır.''

    Polisin güç kullandığı yönündeki iddialar hakkında da değerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Özkanca, bu tip organize öğrencilerin sadece ODTÜ'de değil, başka üniversitelerde de olduğunu ve bu öğrencileri polisin bildiğini ifade etti.

    -ERÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Tarcan-

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğrenci Konseyi Başkanı Aysen Tarcan da yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerin, öğrenciler var olduğu sürece mevcudiyetini koruyacak ve devam ettirecek kurumlar olduğuna değinerek, şöyle dedi:

    ''Gerek Türkiye Öğrenci Konseyi, gerekse üniversite bünyesinde bulunan tüm öğrenci konseyleri, yasal çerçevede haklarını savunmalarına destek saÄŸlamak amacıyla her zaman öğrencilerinÂ*yanındadır. Ancak amacı sorun çıkartmak olan militanların yanında deÄŸildir. Ãœlke çapında, uzay teknolojisi alanında atılan bu büyük adım, bir grup öğrencinin maksatlı davranışlarından dolayı gölgelenmiÅŸtir. Sopa, taÅŸ fırlatmak, devlet büyüklerine, ülkemizin polisine saldırmak ve hakaretlerde bulunmak, bir 'hak savunma' biçimi deÄŸildir. Bu olayların yaÅŸanmasına neden olan ve yaÅŸanan olayları yasal çerçeve sınırlarına taşımak isteyen, meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışan kesim, kamuoyunun dikkatinin, orada gerçekleÅŸtirilmeye çalışan bir yeniliÄŸin aksine, bu tür çirkin bir davranışa yönelmesine neden olmuÅŸtur.''

    -Selçuk Üniversitesi Öğrenci Konseyi-

    Selçuk Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin açıklamasında ise üniversitelerin, toplumun gelişmesinde, ileriye gitmesinde en önemli unsurların başında olduğu belirtilerek, ''Devlet büyüklerimize ve emniyet güçlerimize yapılan bu davranışlar hiçbir zaman hoşgörüyle karşılanmamıştır'' denildi.

    Üniversite öğrencilerinin bu tür şiddet eylemlerini büyük bir üzüntüyle karşıladığı ve bu üzücü hadiselerin tekrar yaşanmaması ümidini taşıdığına değinilerek, ''Bu eylemleri kınıyor ve bu hadiselerin ülkemize ve milletimize fayda sağlamayacağını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz'' ifadesi kullanıldı.

    Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin açıklamasında da üniversitelerin, her türlü fikir ve görüşün özgürce tartışıldığı yüksek eğitim kurumları olduğu kaydedilerek, bu demokratik ortamın korunması gerektiği vurgulandı.

    Açıklamada, ''Üniversitelerin bu tür üzücü olaylarla değil, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin bilimsel başarıları ile medyanın gündemine gelmesini arzuluyoruz'' denildi.

    -Okan Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Tüfekçi-

    Okan Ãœniversitesi Öğrenci Konseyi BaÅŸkanı Ömer OÄŸuzhan Tüfekçi deÂ*ODTÃœ'de yaÅŸananÂ*olaylara iliÅŸkin,Â*''BaÅŸbakana ve bilime karşı yapılan bu hareketi lüzumsuz ve baya bulmakla birlikte provokatörlerin bir an önce kendilerine gelmesi için demokrasiye davet ediyoruz'' deÄŸerlendirmesinde bulundu.

    Tüfekçi, yazılı açıklamasında, ODTÜ'de yaşanan elem dolu olaylardan üzüntü duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

    ''Bizlerin üniversite öğrencileri olarak asıl yapmamız gereken aktiviteleri bırakarak 80 dönemi öncesi gerginliğe sevk etmeye çalışanları kınıyoruz. Eğitimdeki amaç kişinin meslek edinme, kendini geliştirme ve ülkesine faydalı olmasıdır. Öğretimdeki amaç ise bilgileri doğru öğrenip doğru kullanmaktır. Başbakana ve bilime karşı yapılan bu hareketi lüzumsuz ve baya bulmakla birlikte provokatörlerin bir an önce kendilerine gelmesi için demokrasiye davet ediyoruz.''

    Â*

    Kaynak: AA





    ODTÜ'deki olaylara bir tepki de Kayseri'den Yorumları