Görmez, Kenya'da Cuma namazı kıldırdı   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 12-22-2012 (09:10)   Son Mesaj: 12-22-2012 (09:10)    Cevap: 0    Gösterim: 321  

    12-22-2012

    Görmez, Kenya'da Cuma namazı kıldırdı

    Görmez, Kenya'da Cuma namazı kıldırdı
    Görmez, Kenya'da Cuma namazı kıldırdı

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kamerun'da cuma namazı kıldırdı.

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kamerun'da cuma namazı kıldırdı. Resmi temaslar için Kamerun'da bulunan Görmez, cuma namazı için başkentteki Yaounde Camisi'ne gitti.

    Cuma hutbesine, ''Mekansal uzaklığa rağmen kalplerimizi birleştirip Müslümanları kardeş yapan Allah'a hamdediyorum'' diye başladı.

    Görmez, ''Kamerun'u ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı olarak hepinizi sevgiyle, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun'' dedi.

    Türkiye ile Kamerun halkının kardeşliğinin uzun zamandır ihmal edildiğini belirten Mehmet Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Aradan geçen uzun yıllardan sonra ihmal edilen kardeşliğimize bizleri yeniden kavuşturan Yüce Rabbime sonsuz hamd ve senalar ediyorum. İnanıyorum ki bu ziyaretimiz, bu buluşmamız, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik için yeni bir sayfa açacaktır. Bizim en büyük muradımız, arzumuz, isteğimiz, Yüce Rabbimizden niyazımız, Kamerun'da yaşayan bütün farklı inanç ve kültür mensuplarının barış ve huzur içerisinde birlikte yaşamalarıdır. Zira Rabbimiz bize bunu emretmiştir.''

    İslam dininin farklılıklarla birlikte barış içerisinde yaşayabileceğimiz bir ahlak ve hukuk temeline dayandığını vurgulayan Görmez, ''Peygamberimiz Medine'ye hicret ettiğinde, tarihte ilk defa başta Yahudiler olmak üzere bütün gayrimüslimlerle bir anlaşma imzalamıştır. Böylece farklı dinler ve kültürlerin bir arada, barış içerisinde yaşayabilmelerinin ahlaki ve hukuki temellerini atmıştır'' diye konuştu.

    -''Aynı Allah'a, aynı Peygambere inanıyoruz''

    Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammet'in Veda Hutbesi'nden örnekler veren Görmez, herkesin kardeş, bütün insanlığın aynı anne ve babanın çocukları olduğunu belirtti.

    ''Bizler kardeşiz. Hepimiz aynı tarihin, aynı kültürün, aynı medeniyetin çocuklarıyız. Aynı güneşten istifade ediyoruz. Aynı topraktan Cenabı Hakkın bize bahşettiği nimetlerden istifade ediyoruz'' diyen Görmez, Müslümanları birbirine bağlayan tarihi kişilikler bulunduğunu anlattı.

    Mehmet Görmez, Bilal-i Habeşi, Necaşi, Sahnun, Zeylai, İbn Haldun, İbn Battuta ve Süyuti'nin Müslümanları birbirine bağlayan ortak büyüklerden bazıları olduğunu ifade etti.

    Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hutbesine şöyle devam etti:

    ''Bütün bunların ötesinde bizi kardeş kılan daha büyük bir kardeşlik var ki o da iman kardeşliğimiz, İslam kardeşliğimizdir. Kur'an-ı Kerim'de buyurulduğu gibi müminler, ancak kardeştirler. Aynı Allah'a inanıyoruz, aynı peygambere iman ediyoruz, aynı ahirete iman ediyoruz, aynı kıbleye dönüyoruz, aynı namazı kılıyoruz, aynı secdeye varıyoruz, aynı rükuya varıyoruz. Yemeğe başlarken aynı kelimeyi 'Bismillahirrahmanirrahim' diyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun her Müslüman işine başlarken aynı kelimeyle başlıyor 'Bismillahirrahmanirrahim'. İşini bitirdiğinde de 'Elhamdülillah' der aynı kelimeyle bitirir.

    Müslüman, Allah'a saygı duyan, Allah'a tazimde bulunan ve Allah'ın yarattığı bütün mahlukata şefkat duyan insandır. İşte bütün bu özellikler, bizi kardeş kılan değerlerdir. İman kardeşliği ise kan kardeşliğinin çok çok üstündedir. İslam kardeşliği bütün kardeşliklerin fevkindedir, kan kardeşliğinin fevkindedir. Öyleyse mümin mümine renginden dolayı farklı bakamaz. Çünkü rengi siyah, rengi beyaz, rengi kırmızı olmak hiçbir değer ifade etmez. Bir mümin bir mümin kardeşine ırkından dolayı farklı bakamaz. Bu siyahtır, bu beyazdır, bu Arap'tır, bu Acem'dir diye ayrım yapamaz. Çünkü hepimiz aynı Allah'ın kullarıyız. Hepimiz aynı peygamberin ümmetiyiz. Hepimiz aynı kitabın yani Kur'an-ı Kerim'in müntesibiyiz.''

    -''Cehalet, fakirlik ve tefrikayı yenelim''

    Kamerun'un büyük ve önemli bir ülke olduğuna dikkati çeken Görmez, ''Kamerun, dünyada daha iyi seviyede olmayı hak eden bir ülke. Sizlerin bunu başaracağına yürekten inanıyorum. Yeter ki dini mübini İslam'ın gösterdiği üç kötülükle mücadele edebilelim. Cahiliye ve cehalet, İslam'ın en büyük düşmanıdır. Fakirlik, çalışmamanın, tembelliğin bir göstergesidir. Bu sebeple Yüce Allah 'İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır' buyurmuştur. Tefrika, toplumun birliğini, dirliğini ve bütünlüğünü sarsan bir kötülüktür. Bu sebeple Yüce Allah Kur'an'da 'Allah'ın ipine hep birlikte sımsıkı sarılın. Asla tefrikaya düşmeyin' buyurmuştur'' değerlendirmesinde bulundu.

    Kalkınma ve ilerlemenin ancak halkların yardımlaşması ve omuz omuza vermesiyle mümkün olacağına işaret eden Görmez, cehaleti yenmenin ilim ve hikmete sarılmakla, fakirliği yenmenin çalışmak ve üretmekle tefrikayı yenmenin ise birlik, beraberlik ve kardeşliği yeniden tesis etmekle mümkün olacağını söyledi.

    Hutbenin ardından cuma namazını kıldıran Görmez, camiden ayrılırken cemaatle sohbet etti.



    Kaynak: AA





    Görmez, Kenya'da Cuma namazı kıldırdı Yorumları