TİKA'dan Filistin'e tarihi hizmet   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 12-20-2012 (10:13)   Son Mesaj: 12-20-2012 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 387  

    12-20-2012

    TİKA'dan Filistin'e tarihi hizmet

    TİKA'dan Filistin'e tarihi hizmet
    TİKA'dan Filistin'e tarihi hizmet

    Abdülhamid'in tahta çıkışı yıl dönümü anısına yaptırılan kule restore edildi.

    Abdülhamid'in tahta çıkışı yıl dönümü anısına yaptırılan kule restore edildi. Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı Sultan II. Abdülhamid'in 1901 yılında, tahta çıkışının 25 yıl dönümü anısına Filistin'in Nablus şehrinde inşa edilen tarihi saat kulesi, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından restore edilerek yeniden kullanıma açıldı.

    Saat kulesinin açılışına Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Şakir Torunlar, Nablus Valisi Cibril el-Bekri, Nablus Belediye Başkanı Gassan eş-Şak ile çok sayıda Filistinli yetkili katıldı.

    Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Şakir Torunlar, açılışta yaptığı konuşmada, yenileme işleminin, iki kardeş toplumun sahip olduğu ortak tarih ve kültür mirasının korunması konusunda gösterdiği kararlılığın bir simgesi olduğunu belirtti.

    Torunlar, ?Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk halkı, Filistin devleti ve halkına kesintisiz olarak kardeşçe destek vermeye devam edecektir? dedi.

    Estetik bir mimariye sahip, içeriden merdivenli beş katlı saat kulesinin, ikinci katında iki pencere, üçüncü katında bir taş balkon, dördüncü katında dört cephede birer saat bulunuyor. Son kat ise kuledeki saatlerin kontrolü ve şehri yukardan izlemek için tasarlanmış.

    Şehir merkezinde yer alan ve Nablus'ın sembolü olarak görülen tarihi saat kulesinin yenileme ve bakımı, toplam 35 bin dolara mal olurken, bu son yardımla TİKA'nın Filistin'de son beş yıl içinde yaptığı yardım ve yatırımların toplamı da 118 milyon dolara ulaştı.

    25. Yıldönümünde Yapılan 100 Saat Kulesinden Biri

    Restorasyonu yapılan saat kulesi 1876'da tahta çıkan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü çevresinde, tüm Osmanlı topraklarında yaptırdığı yüz kadar saat kulesinden biri.

    Filistin'de Kudüs, Safed, Akra, Hayfa, Yafa, Nazareth, ve Nablus şehirlerine de saat kuleleri inşa edildi. Ancak Kudüs'te bulunan saat kulesi, Osmanlı' Devleti'nin bölgeden çekilmesinin ardından, Filistin'i işgal eden İngiliz ordusunun komutanı General Alenby tarafından yıktırılmıştı





    TİKA'dan Filistin'e tarihi hizmet Yorumları