Sel ve heyelanlara karşı erken uyarı sistemi   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 12-14-2012 (10:12)   Son Mesaj: 12-14-2012 (10:12)    Cevap: 0    Gösterim: 303  

    12-14-2012

    Sel ve heyelanlara karşı erken uyarı sistemi

    Sel ve heyelanlara karşı erken uyarı sistemi
    Sel ve heyelanlara karşı erken uyarı sistemi

    Trabzon'un Akçaabat ilçesi Mersin Beldesi'nde kurulan meteoroloji radarı ile bölgede oluşabilecek sel ve heyelanlara karşı erken uyarı yapılarak, tedbir alınabilecek.

    Trabzon'un Akçaabat ilçesi Mersin Beldesi'nde kurulan meteoroloji radarı ile bölgede oluÅŸabilecek sel ve heyelanlara karşı erken uyarı yapılarak, tedbir alınabilecek. Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Adem Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından beldede 578 rakımlı bir tepeye, bin 200 metrekare alana kurulan, 20 metre kule yüksekliÄŸine sahip meteoroloji radarının test yayınlarının baÅŸarı ile gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.Â*
    Meteorolojik olaylar konusunda bölgeye hizmet verecek radarın bir yıl gibi kısa sürede tamamlandığını dile getiren Taşçı, şunları söyledi:
    ''Meteoroloji radarı Giresun'dan Hopa'ya kadar 300 kilometre çaplı alanda özellikle kıyı kesiminde oluşacak ani hava olaylarını herhangi bir anda, herhangi bir noktaya düşecek yağış miktarını belirlemede ve yetkilileri uyarmada yardımcı olacak. Radar, oluşabilecek ani hava değişiklerini, şiddetli hava olaylarını, 4 saat sonrasına kadar beklenen ani yağışları önceden tahmin etme imkanı sağlayacak.''

    Yağış başladıktan sonraki yarım saat ile bir saat içinde o bölgeye ne kadar yağış düşeceğinin de radar sayesinde hesaplanabileceğini vurgulayan Taşçı, şöyle devam etti:
    ''Doğu Karadeniz'in topoğrafik yapısından dolayı şiddetli yağışlar ani akışlara neden olabiliyor. Bunlar da olumsuz şartlar oluşturabiliyor. Trabzon'da kurulan meteoroloji radarı sayesinde bölgedeki şiddetli yağışlar önceden tespit edilecek, böylelikle can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi noktasında önemli bir görev yerine getirecek. Radar sayesinde elde edilen veriler önce Ankara'ya gidiyor, oradan da gerekli yere ulaşıyor. Artık radar ile bu tür durumlar erkenden belirlenebilecek ve yetkililer uyarılacak. İlgililer de buna göre önlemlerini alacak.''

    En ufak bir yağışı bile tespit ediliyor

    Taşçı, meteoroloji radar istasyonun test yayınları sırasında bazı şiddetli yağışları tespit ettiğini, verilerin kendilerine ulaşmasından sonra yetkililerin uyarıldığını ve anında önlemler alındığını da kaydetti.
    Meteoroloji radarlarının aşırı yağışlar için ihbar görevi gördüğünü belirten Taşçı, ''Meteoroloji radarı 300 kilometre çaplı bir alanda en ufak bir yağışı bile tespit edebiliyor. Bu yağışın şiddeti ve yönü hakkında anında haberdar oluyoruz'' dedi.

    Adem Taşçı, barındırdığı jeneratör ve teknik altyapı sayesinde radarın 24 saat kesintisiz hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA





    Sel ve heyelanlara karşı erken uyarı sistemi Yorumları