2030'a dair olası Türkiye senaryosu!   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 12-11-2012 (10:11)   Son Mesaj: 12-11-2012 (10:11)    Cevap: 0    Gösterim: 300  

    12-11-2012

    2030'a dair olası Türkiye senaryosu!

    2030'a dair olası Türkiye senaryosu!
    2030'a dair olası Türkiye senaryosu!

    5 yılda bir hazırlanan ve dünyanın geleceğine ilişkin senaryoların ele alındığı 'Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar' adlı raporda, Türkiye'ye de yer verildi.

    5 yılda bir hazırlanan ve dünyanın geleceğine ilişkin senaryoların ele alındığı 'Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar' adlı raporda, Türkiye'ye de yer verildi. Türkiye'nin 2030 yılına kadar yükselişe geçeceğine değinilen raporda, "Bölgede kurulabilecek bir Kürt devletinin Türkiye'nin bütünlüğüne darbe vuracağı" ifadesi yer alıyor.

    Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İstihbarat Direktörlüğü,, 'Küresel Eğilimler 2030: Alternatif Dünyalar' başlıklı bir rapor yayımladı.

    Raporda Türkiye'nin dünya sahnesindeki rolü ile bölgesinde yaşanabilecek gelişmelerden nasıl etkileneceği yönünde tespitlere yer verildi.

    NTV'nin haberine göre; Raporun en dikkat çekici ifadelerinden biri, "Bir Kürt devletinin yükselişinin Türkiye'nin bütünlüğüne darbe olacağı ve Ortadoğu sınırlarının ortaya çıkmakta olan bu devletle yeniden çizileceği" oldu.

    MUHTEMEL DEĞİL AMA...

    Ulusal İstihbarat Konseyi Danışmanı ve raporun başyazarı Mathew Burrows'a göre, bu muhtemel bir senaryo değil ancak gerçekleşmeyeceğinden de emin olunmamalı.

    Raporda Türkiye'nin 2030 yılına kadar bölgesel aktör olarak küresel ekonomi için önemli hale gelmesinin beklendiği kaydedilirken, Burrows'a göre, bu bağlamda Türkiye'nin uluslararası sistemde daha geniş bir etkisi olacak.

    Türkiye'de doğum oranında keskin bir düşüş yaşandığının belirtildiği raporda, bu şekilde devam etmesi halinde, 2030 yılında Türkiye'deki genç nüfus oranında az bir düşüş yaşanacağı ve Türkiye'nin Sahra Altı Afrikası ile Güneydoğu Asya gibi bölgelerden genç göçmenleri çekeceği dile getiriliyor.

    ÇİN, ABD'Yİ GEÇECEK

    Raporun küresel bazdaki öngörülerinden biri de, 2030 yılında Çin'in Amerika'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi olacağı.

    Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, en iyi senaryo olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne, Çin ile birlikte hareket edilmesi, küresel problemlerle başa çıkmada işbirliğine gidilmesi tavsiyesinde bulundu.

    2030'da yiyecek, su ve enerji ihtiyacının yüzde 35 ila 50 oranında artacağı, bunun da özellikle Afrika ve Ortadoğu gibi bölgelerde çatışmalara yol açabileceği de raporda yer alan öngörülerden bir tanesi.

    Â*





    2030'a dair olası Türkiye senaryosu! Yorumları