Filistin, BM'de gözlemci statüsü kazandı   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 11-30-2012 (10:14)   Son Mesaj: 11-30-2012 (10:14)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    11-30-2012

    Filistin, BM'de gözlemci statüsü kazandı

    Filistin, BM'de gözlemci statüsü kazandı
    Filistin, BM'de gözlemci statüsü kazandı

    Filistin BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandı. Oylamada 138 ülke evet, 9 ülke hayır oyu kullanırken 41 ülke çekimser kaldı.

    Filistin BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazandı. Oylamada 138 ülke evet, 9 ülke hayır oyu kullanırken 41 ülke çekimser kaldı. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Filistin'in BM'deki ''gözlemci kuruluş'' olan statüsü ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsüne yükseltildi.

    Yapılan oylamada 138 ülke evet, 9 ülke ise hayır oyu kullandı. 41 oy ise çekimser yönde kullanıldı.

    BM Genel Kurulu'ndaki toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bir konuşma yaptı.

    "BM'ye tarihi bir hatayı düzeltmek için geldik" diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

    "Filistin, geleceğine sahip çıkmak için mücadele ediyor. Filistin tam üye olana kadar adalet yerini bulmayacak. Filistin'in statüsünün yükseltilmesi barış sürecinin önünü açar. İsrail'in Filistin'i reddetmesi mantıklı değil. Filistin bugün olmayacak da ne zaman üye olacak, biz Gazze'den Batı Şeria'ya Filistin'in yanındayız."

    CLINTON: ÇÖZÜM NEW YORK'TA DEĞİL
    Filistin'in BM'ye başvurusuna karşı çıkan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, "Filistin halkının arzularını yerine getirecek iki devletli çözüme açılan yol, New York'tan değil, Kudüs ve Ramallah'tan geçer" dedi.

    Kalıcı bir çözüme ulaşmanın tek yolunun doğrudan müzakerelere başlamak olduğunu ve buna olanak sağlayacak atmosferin oluşturulması gerektiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı Clinton, "İki tarafa da çözüme odaklı anlamlı müzakerelere geri dönülmesini zorlaştıracak adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunduk" şeklinde konuştu.

    ALMANYA ÇEKİMSER
    BM'de Filistin'e "hayır" diyecek ülkeler ise şimdilik İsrail'in yanı sıra ABD, Kanada ve Hollanda. Almanya oylamada "çekimser" kalacağını açıkladı. İtalya, Fransa, İsviçre, İspanya, Portekiz, Avusturya, Lüksemburg, Norveç ve Danimarka gibi Avrupa ülkeleri, Filistin lehine oy kullanacaklarını belirtmişlerdi.

    OLMERT: KARŞI ÇIKMAK İÇİN BİR NEDEN YOK
    İsrail eski başbakanlarından Ehud Olmert de, ülkesinin Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasına karşı çıkmasının doğru olmadığını söyledi. "Filistin'e gözleci devlet statüsü tanınmasına karşı çıkmak için bir neden yok" diyen İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, BM Genel Kurulu'nun Filistin"e "gözlemci devlet" statüsü tanımasının "iki devletli çözüm" fikrinin temel taşlarından biri olacağını belirtti.
    Â*
    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'nin kararının mevcut durumda hiçbir değişikliğe neden olmayacağını iddia etti.

    NETANYAHU: BM KARARI HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ
    Filistin'in başvurusu öncesi açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, BM'nin Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanımasının bir Filistin devleti kurulmasına "katkısı" olmayacağını iddia etti. Netanyahu, "BM'nin bugün vereceği karar hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bir Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olmayacak" dedi.

    AÅžRAVÄ°: SON ÅžANS
    Filistinli yetkili Hanan Aşravi ise, BM'de Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasının "iki devletli çözüm" için son şans olduğunu belirtti. Aşravi, Ramallah'ta yaptığı açıklamada, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru hakkından da vazgeçmeyeceğini vurguladı. ABD ve İsrail, Filistin'e Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuru hakkı tanınmaması için mücadele veriyor.

    GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜ NEDİR?
    İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından "daimi gözlemci" statüsüne kabul edilmesiyle başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pek çok "gözlemci", BM'nin "üyesi" haline geldi.

    Örneğin İsviçre, yaklaşık 50 yıl "gözlemci devlet" olarak anıldıktan sonra 2002'de BM'nin üyesi oldu.

    VATİKAN TEK 'GÖZLEMCİ DEVLET'
    "Daimi gözlemciler" kategorisinde, "üye olmayan devlet ve kuruluşlar" ile "hükümetler arası kuruluşlar" yer alıyor.

    Bu kategoride Vatikan, BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına "gözlemci" olarak katılma hakkına sahip ve BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci misyonu bulunan "üye olmayan gözlemci devlet" olarak anılıyor. Vatikan, BM'de şu anda bu statüye sahip tek devlet.

    Netanyahu: Değişen birşey olmayacak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'nin kararının mevcut durumda hiçbir değişikliğe neden olmayacağını iddia etti.

    Oylama öncesi ABD, Filistin'i tehdit etti Filistin'in BM'ye "gözlemci devlet" statüsü için başvurusuna saatler kala ABD, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı bu kararından vazgeçirmek için yoğun çaba harcadı.





    Filistin, BM'de gözlemci statüsü kazandı Yorumları