Uludere komisyonu toplandı   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 11-14-2012 (20:06)   Son Mesaj: 11-14-2012 (20:06)    Cevap: 0    Gösterim: 334  

    11-14-2012

    Uludere komisyonu toplandı

    Uludere komisyonu toplandı
    Uludere komisyonu toplandı

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu, raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde yer alacak hususları belirlemek üzere toplandı.

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu, raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde yer alacak hususları belirlemek üzere toplandı. Alt komisyon, Şırnak'ın Uludere İlçesinde, Irak sınırında yapılan hava harekatı sonucunda meydana gelen olayla ilgili olarak, yaklaşık 10 aydır sürdürdüğü çalışmalarında son aşamaya geldi.

    AA muhabirinin komisyon üyesi milletvekillerinden aldığı bilgiye göre, toplantıda milletvekilleri raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde yer almasını istedikleri hususları anlattı. Komisyon uzmanları bunları not aldı.

    Yaklaşık 10 gün sonra yapılacak ikinci toplantıda rapora, üst komisyonu sunulacak şekilde son şekli verilecek.

    CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir yetkilinin çağrılıp dinlenilmesi yolundaki görüşünü tekrarladı.

    Bunun üzerine, Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, Genelkurmay'dan hangi belgeleri isteyeceklerine muhalefet ile birlikte karar verdiklerini belirterek, bu talebi kabul etmedi.

    Şener, alt komisyonun soruşturma komisyonu olmadığını, inceleme komisyonu olduğunu ifade ederek, ''Biz bir fotoğraf çekeceğiz. Olayı hem savcılık hem de Genelkurmay soruşturuyor'' dedi.

    Raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde, güvenlik birimleri ile istihbarat birimleri arasındaki koordinasyon eksikliğinden bahsedeceklerini kaydeden Şener, kaçakçılık, sınır güvenliği, boşaltılan karakol sorunlarına da yer vereceklerini belirtti.

    İhsan Şener, ''Levent Gök, bir şekilde muhalefet etme ihtiyacı duyuyor, muhalefet etmiş olmak için muhalefet ediyor'' dedi.

    -''Bu olayın askeri ve siyasi sorumluları var''-

    Komisyon üyesi, CHP'li Gök de raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde, sadece güvenlik birimleri ile istihbarat birimleri arasında koordinasyon eksikliğinin yer alacak olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

    Olayın başından beri, hem Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınlarına hem de kamuoyuna, olayın faillerinin bulunması konusunda ciddi bir çalışma yapacaklarını ve bunun sonucunu açıklayacaklarını söylediklerini kaydeden Gök, ''Sizin verdiğiniz bu sözler hem taahhüdümüze hem de komisyonumuzun niteliğine uymuyor. Rapor, demokrasi ve şeffaflık açısından herkesin merak ettiği bir rapor. Bu olayın sorumluları, askeri ve siyasi sorumluları vardır. Bunların adını koymamız ve gereğini buna göre yapmamız gerekir. Ama anlaşılan sizlerle ortak bir görüşte buluşamayacağız. Siz kendi görüşlerinizi hazırlayın biz de bunun üzerine muhalefet görüşümüzü hazırlarız'' dedi.

    Gök, iktidarla aralarında çok derin görüş ayrılıkları olduğunu belirterek, ''Bu olayın karartılmaya çalışıldığını bir kez daha tespit ettim. Sürecin bu kadar uzun sürmesinin nedeni de olay soğutturulmak, unutturulmak, karartılınmak isteniyor. Biz de bu işin ortağı olmayız'' diye konuştu.

    Komisyon üyesi MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya ise ''Heron görüntülerini değerlendiren kişileri, bu değerlendirmeleri hangi kriterlere göre yaptıkları konusunda dinlememiz gerekirdi. 'Talimatı kim verdi?' sorusu netliğe kavuşturulmadı. Bunlar raporda yer almalı. Olaydan sonra Hükümetin yeterince müdahale etmediği ve alanı PKK'ya bıraktığına ilişkin hususlar da raporda yer almalı'' dedi.

    Toplantıya katılmayan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de komisyon üyesi milletvekillerine yazı gönderdi. Kürkçü yazısında, ''Olayda siyasi sorumluluğun Hükümette olduğunu'' iddia etti.

    Kaynak: AA





    Uludere komisyonu toplandı Yorumları