King Air dağları dar etti: 22 terörist öldürüldü   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 11-14-2012 (20:05)   Son Mesaj: 11-14-2012 (20:05)    Cevap: 0    Gösterim: 526  

    11-14-2012

    King Air dağları dar etti: 22 terörist öldürüldü

    King Air dağları dar etti: 22 terörist öldürüldü
    King Air dağları dar etti: 22 terörist öldürüldü

    Genelkurmay Başkanlığı Hakkari-Şırnak kırsalında gerçekleştrilen son operasyonlarla ilgili açıklama yaptı. Operasyona ilişkin fotoğrafların da yayınlandığı açıklamada ele geçirilen malzemelerin detaylı listesi de verildi.

    Genelkurmay Başkanlığı Hakkari-Şırnak kırsalında gerçekleştrilen son operasyonlarla ilgili açıklama yaptı. Operasyona ilişkin fotoğrafların da yayınlandığı açıklamada ele geçirilen malzemelerin detaylı listesi de verildi. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 30 Ekim-09 Kasım 2012 tarihleri arasında eş zamanlı ve koordineli olarak Kavaklı Bölgesi, Cudi Dağı ve Şemdinli bölgelerinde üstün fedakarlık ve başarı ile icra edilerek terör örgütüne büyük darbe vurulduğu belirtildi.

    Kış hazırlığı yapan terör örgütüne duyumlar üzerine kritik bölgelerde öncelikle insansız hava araçlarıyla (İHA) operasyon düzenlendiği belirtilen açıklamada, Hakan-2 operasyonunda ilk kez başarı ile kullanılan insanlı keşif uçağı (İKU), hava fotoğrafları, telsiz kestirme ve dinlemeleri gibi teknik istihbarat gayretleri yoğunlaştırıldığı ve Kavaklı bölgesinde bir grup teröristin kışı geçirmek üzere hazırlık yaptığı, diğer yandan sınıra yakın Cudi Dağı ve Şemdinli bölgelerinde örgüt mensuplarının sansasyonel eylemlerde bulunmak üzere hareketlendiğinin tespit edildiği kaydedildi.

    Açıklamaya göre, terör örgütünün bu seneki kış hazırlıklarına büyük bir darbe vurmayı amaçlayan TSK, 3 bölgede operasyon düzenledi. Bu kapsamda 30 Ekim-09 Kasım 2012 tarihleri arasında, 12 Taburdan oluşan tamamı profesyonel personelin katılımı ile, kışı geçirme hazırlığında bulunan teröristlerin kış tertiplenmesini bozmak maksadıyla Hakkari'nin Kavaklı bölgesinde, Türkiye'ye geçiş yaptığı tespit edilen terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek maksadıyla 2 Komando Bölüğü ile 2 korucu timinden oluşan bir operasyon birliği ile Cudi Dağı bölgesinde, 2 Özel Kuvvet Taburu ve 2 Komando Bölüğü katılımı ile Şemdinli bölgelerinde kesin istihbarat ve şok etkisine dayanan, sonuç odaklı, kısa süreli, uçar birlik harekatı şeklinde gerçekleştirilen nokta operasyonları icra edildi.

    KING AIR 350 İLK KEZ KULLANILDI

    ABD'den kiralanan King Air 350 İnsanlı Keşif Uçaklarının ilk kez kullanıldığı operasyonlarda, İHA (İnsansız Hava Aracı), yine ilk kez başarı ile kullanılan İKU (İnsanlı Keşif Uçağı), hava fotoğrafları, telsiz kestirme ve dinlemeleri gibi teknik istihbarat yoğunlaştırıldı.

    ULUDERE OLAYI SONRASI ABD'DEN KİRALANDI

    TSK, Uludere'de 34 sivilin ölümüne yol açan Heron kazasının ardından, istihbaratta yeni bir atağa geçmişti. ABD'den kiralanan " King Air " marka yüksek teknoloji donanımlı insanlı uçak geçtiğimiz temmuz ayında göreve başlamıştı. King Air, sınır boyunca teröristlerin hareketlerini adım adım takip ediyor ve çektiği görüntüleri kriptolu olarak kontrol istasyonuna iletiyor.

    BEŞ UÇAKTAN BİRİ TESLİM EDİLDİ

    Türk Silahlı Kuvvetleri, Şırnak Uludere'de yaşanan Heron kazasının ardından aldığı "terörle mücadalede insanlı istihbarat uçaklarını kullanma" kararını uygulamaya başladı. Bu çerçevede ABD'den kiralanan özel donanımlı 5 insanlı istihbarat uçağından ilki, önceki gün Türkiye'ye teslim edildi. Batman'daki harekat merkezinde Genelkurmay Başkanlığı yetkililerine teslim edilen uçak hemen göreve başladı.

    24 SAAT BOYUNCA IRAK VE SURİYE SINIRINI GÖZETLİYOR

    2 yıllığına kiralanan King Air marka yüksek teknoloji donanımlı uçaklar, Batman'da kurulan komuta merkezinden yönetiliyor. 24 saat boyunca Irak ve Suriye sınırını gözetleyecek uçakların topladığı görüntüler, Batman'daki merkezden anında hem bölgedeki üslere hem de Ankara'ya iletiliyor.

    TERÖRİSTLERİN KOLUNDAKİ SAATİ BİLE GÖREBİLİYORLAR

    7 gün 24 saat en az 3 tane insanlı istihbarat uçağı sınır boyunca terörist grupların hareketlerini izliyor. Özel donanımlı bu uçaklardaki görüntüleme sistemleri 30 bin feet, yani yaklaşık 10 km yükseklikten uçacak ve yerdeki teröristlerin elindeki silahın markasını, hatta kolundaki saatin kaç olduğunu bile rahatlıkla görebiliyor.

    HAKAN-2 OPERASYONU

    Bir süredir teröristlerin Hakkari-Şırnak illeri arasındaki Altındağları-Kavaklı bölgesinde olduğu ve bu bölgede kışı geçirmek için hazırlıklara başladıkları bilgisi üzerine, bölgede geniş kapsamlı bir operasyon yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, operasyon yapılacak bölgenin, ortalama 2500 metre rakımla, yüksek sert kayalıklar ve derin vadilerden oluşan yaklaşık 50 kilometre genişliğinde ve 25 kilometre derinliğinde zor bir arazi kesimi olduğuna dikkat çekildi.

    3 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

    Birliklerin bir taraftan bu geniş alanda tespit edilen bölgelerdeki yaşam alanlarına yönelik arama-tarama faaliyetleri yürütürken, operasyon boyunca Hava Kuvvetleri Keşif Uçakları, İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile bölgenin havadan 24 saat esasına göre gözetlenmesine başladığı, görüntü alınan bölgelerde Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) askerleri tarafından çok sayıda başarılı ve sonuç getiren nokta operasyonları gerçekleştirildiği ve bu operasyonlarda 3 terörist etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

    Diğer yandan, bölgede yaşayan vatandaşların zarar görmemesi için gerek hedef tespiti aşamasında gerekse operasyon süresince titizlikle davranıldığına işaret edilerek, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin ve beraberindeki heyetin Kavaklı Köyü'nde yaşayan vatandaşları ziyaret ettiği belirtildi.

    ŞEHİT JANDARMA ASTSBAY ÇAVUŞ MUTLU YILDIRIM-2 OPERASYONU'NDA 5 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

    TSK son dönemde yurt içinde bazı kritik bölgelerin keşfi için insanlı keşif uçağını da etkin olarak kullanmaya başladığına dikkat çekilen açıklamada, "04 Kasım 2012 tarihinde Şırnak güneyinde keşif uçuşu yapan İKU bir grup terörist tespit etmiştir. Bölgeye sevk edilen İHA'nın işaretlemesi neticesinde düzenlenen hava harekatından sonra bölgeye 2 jandarma özel harekat bölüğü görevlendirilmiştir. Operasyon neticesinde 5 terörist etkisiz hale getirilmiştir" denildi.

    ŞEMDİNLİ BÖLGESİNDE İCRA EDİLEN OPERASYON İSE 14 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

    Şemdinli Çayı'nın Irak'a geçtiği Basyan Ağzı bölgesinde bulunduğu değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek için 2 özel kuvvetler taburu, 2 komando bölüğü uçar birlik harekatıyla Habeşti Yaylası'na indirilen operasyonda, birlikler Şemdinli Çayı'nın her iki tarafına hakim tepelere sızdı. Hakimden bölgeyi sabırla gözetleyen birlikler tespit ettikleri terörist grupları öncelikle lazerle işaretlemiş ve hava harekatı düzenledi. Hava harekatını müteakip bölgeye giren birlikler yer yer temas sağlamış ve operasyon neticesinde 1'i sağ olmak üzere toplam 14 terörist etkisiz hale getirildi. Bu operasyonda Uzman Çavuş Seyit Yalçın şehit oldu.

    "TERÖR ÖRGÜTÜ BEKLEMEDİĞİ BİR DARBE ALDI"

    Terör örgütünün "Final Yılı" ilan ettiği 2012 yılı boyunca güvenlik güçlerinin fedakarlığı ve kahramanlığı sayesinde beklemediği bir darbe aldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu başarıda bölge halkının örgüte destek vermemesinin ve güvenlik güçlerine olan güvenin de etkisi büyük olmuştur. Örgüt bölge halkının kış aylarında da köylerinde kalıp kendilerine destek olmaya zorlamış fakat halktan büyük tepki görmüştür. Bölge halkının bu tepkisini gören teröristlerin bölgelerini meskun mahallerden uzak seçmeleri ve kış hazırlıklarını halktan uzakta ve habersiz yürütmeye çalışmaları bu tepkinin sonucudur.

    İcra edilen üç operasyon baskın etkisi sağlayacak şekilde birbiri ile eşgüdümlü ve koordineli, istihbarata dayalı, sonuç odaklı, kısa süreli, teknoloji-yoğun ve tamamen profesyonel birliklerin kullanıldığı operasyonlar şeklinde icra edilmiş, başlangıçta belirlenen hedeflere tam olarak ulaşılmıştır. Her üç operasyonda da TSK'nın kara unsurları ile Hava Kuvvetleri arasında çok yakın ve etkin bir işbirliği kurulmuş, kara unsurları tarafından titizlikle seçilen hedefler Hava Kuvvetleri tarafından tam doğrulukla vurulmuştur. Eldeki mevcut tüm teknoloji ve imkânlar kullanılarak, bölgede her türlü arazi ve hava şartlarına rağmen operasyonlar, üstün bir gayret ve başarı ile icra edilmiştir. TSK aynı kararlılığı kış aylarında da gösterecek ve operasyonlara devam edilecektir."

    ELE GEÇEN MALZEMELER

    Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Malzemeleri

    ? 1 Adet 88 mm lik Havan,
    ? Elektronik EYP Patlama Düzeneği

    ? 1 Adet 60 mm lik Havan,
    ? Araç Alarmı Şeklinde Bomba Düzeneği

    ? 2 Adet RPG-7 Roketatar,
    ? 1 Adet Elektrikli Fünye

    ? 14 Adet Kaleşnikof P.Tf.,
    ? 13 Adet Rus Tipi Savunma El Bombası

    ? 82 Adet 82 mm lik Havan Mühimmatı,
    ? 12 Adet Dinamit Lokumu

    ? 80 Adet 60 mm lik Havan Tahrip Mühimmatı,
    ? 11 Kutu Kaleşnikof Mühimmatı(751) Toplam:8261

    ? 85 Adet Havan Tapası,
    ? 13 Kutu Bixi Mühimmatı(440) Toplam:5720

    ? 7 Kutu 14.5 lik Doçka Mühimmatı,
    ? 53 Kg Amonyum Nitrat Patlayıcı

    ? 2 Kutu 12.7 mm lik Doçka Mühimmatı,
    ? 14 Adet El Bombası Fünyesi

    ? 15-20 kg civarında C-4 Patlayıcı,
    ? 1 Adet Uçaksavar Silahı Namlusu

    ? 1 Adet M-16 Şarjörü,
    ? 1 Adet MP-5 Şarjörü

    ? 65 Adet M-16 Mühimmatı,
    ? 3 Adet Kaleşnikof Şarjörü

    ? 38 Adet Kaleşnikof Mühimmatı,
    ? 250 m İnfilaklı Fitil

    ? 62 Adet Kamuflajlı Şemsiye,
    ? 150 Adet M-16 Mühimmatı

    ? 14 Adet El Bombası,
    ? 250 Adet Çoklu Patlayıcı Madde Kapsülü

    ? 1 Adet Basma Düzeneği,
    ? Yarım Çuval Amonyum Nitrat

    ? 35-40 m Dikenli Tel

    Giyim Kuşam Malzemeleri

    ? Bel Çantası,
    ? Sera Naylonu

    ? 1 Adet Deodorant,
    ? Makas Bıçak

    ? 2 Adet Müzik cd,
    ? Tıraş Malzemesi

    ? Çakmak Gazı,
    ? 4 Adet Battaniye

    ? 2 Tonluk Su Deposu,
    ? Bol Miktarda Bayan Çamaşırı ve Çorabı

    ? 1 Adet 50 Lt lik Kazan,
    ? 480 Adet Palaska

    ? Muhtelif Sayıda Tava ve Tencere,
    ? Çok Miktarda Şampuan

    ? Demir Yatak,
    ? 50 Adet Çöp Poşeti

    ? 100 Adet Battaniye,
    ? 11 Adet Katır

    ? 1 Adet Odun Sobası,
    ? Elektro Optik Malzemeler

    ? 1 Adet Jelikan,
    ? Dizüstü Bilgisayar

    ? Gaz Lambası,
    ? 1 Adet Cep Telefonu

    ? Çeşitli Kırtasiye Malzemeleri,
    ? DVD Player

    ? Heybe,
    ? Flaş Bellek

    ? 5 Adet Düdüklü Tencere,
    ? 1 Adet Kompresör

    ? Çok Sayıda Uyku Tulumu,
    ? 6x30 Dürbün

    ? 10 Top, Toplam 3000 m Kumaş,
    ? Dikiş Makinesi

    Barınma ve Yakıt Malzemeleri

    ? 3 Adet 50 Lt lik Mazot Dolu Varil,
    ? 10 Adet 5 Kg lık Deterjan

    ? 2 Adet 50 Lt lik Benzin Dolu Varil,
    ? 5 Adet Büyük Çadır

    ? 75 Adet 30 Lt lik Mazot Dolu Bidon,
    ? 5 Bidon Madeni Yağ

    ? 42 Adet Piknik Tüp,
    ? 100 Adet 250x20 cm lik Kalas

    ? 40 Adet 12 Kg lık Mutfak Tüpü,
    ? Çok Miktarda Pil

    ? 2 Tonluk Su Deposu,
    ? Kullanılmamış Dizüstü Bilgisayar

    ? 2 Adet Testere,
    ? Kullanılmamış Yazıcı

    ? 2 Adet Balta,
    ? Kaynak Makinesi

    ? 2 Adet Kazma,
    ? Güç Kaynağı

    ? 4 Adet Dikenli Tel Engeli,
    ? Elektrik Kabloları

    ? 3 Adet 30 m lik Çelik Halat,
    ? 4 Adet Onluk Kesilmiş Demir

    ? 3 Çuval İçerisinde Çelik Halka,
    ? 1 Balta

    ? 6 Adet Elektrikli Tek Gözlü Yemek Isıtıcı,
    ? 1 Adet Çimento

    ? 3 Adet Portatif Isıtıcı,
    ? 500 Kg lık Su Deposu

    ? 1 Adet Kuzine Soba,
    ? 11 Katır

    ? 38 Adet Çadır,
    ? 9 Adet Yaylı Yatak

    ? Çok Sayıda Uyku Tulumu,
    ? 5 Top Sera Naylonu

    ? Çok Sayıda Çaydanlık,
    ? 1 Güç Kaynağı

    ? 5 Adet Üçlü Ocak,
    ? 1 Kaynak Makinesi

    ? 1 Ton Odun,
    ? Bol Miktarda Elektrik Malzemesi

    ? 2 Lavabo

    Gıda Malzemeleri

    ? 390 Adet 2.5 Lt.lik Kola ve benzeri Gazlı İçecek,
    ? 130 Adet Poşete Sarılmış Kumanya

    ? 1 Çuval Fasulye,
    ? 2 Çuval Antep Fıstığı

    ? 8.5 Lt Bitkisel Yağ
    ? 40 Adet Kuru Maya

    ? 16 Lt Ayçiçek Yağı,
    ? 20 Adet 750 Gr lık Tuz

    ? 2 Koli Yumurta,
    ? 40 Adet Ketçap

    ? 480 Adet 1 Lt lik Limonata,
    ? 40 Adet Mayonez

    ? 20 Bidon 40 Kg lık Kavurma(800 Kg),
    ? 1 Çuval Patates

    ? 62 Adet Srilanka Çayı,
    ? 60 Adet 2.5lt lik Gazlı İçecek

    ? 20000 Paket Sigara,
    ? 180 Adet 2.5 lt lik Kola

    ? 6 Çuval Şeker,
    ? 350 Adet 1 lt lik Meyve Suyu

    ? 1.5 Kg Otlu Peynir,
    ? 12 Adet Ocak

    ? 11 Teneke 1 Kg lık Salça,
    ? 27 Adet 18 Kilo Ayçiçek Yağı

    ? 16 Paket 750 Gr lık Tuz,
    ? 25000 Karton Sigara

    İlaç ve İlk Yardım Malzemeleri

    ? 17 Kutu Cezol MArka İlaç,
    ? 7 Adet Makskay Ağrı Kesici Ampül

    ? 7 Kutu Biteral İlaç,
    ? 5 Adet Adrelin Ampül

    ? 7 Adet Selin Sargı Bezi,
    ? Mantar İlacı

    ? 1 Kutu Vibro Civil İlaç,
    ? 1 Adet Pamuk Rulo

    ? 1 Kutu Vibro İlaç,
    ? 2 Kutu Ağrı Kesici İlaç

    ? 3 Kutu Ekizolin İlaç,
    ? 9 Kutu Rigodil Ampul

    ? 1 Kutu Pavanik Şurup,
    ? 3 Adet Damar Yolu

    ? 3 Kutu Diaspor Antibiyotik,
    ? 22 Adet Neşter

    ? 4 Adet Alçı Bezi,
    ? 1 Rulo Kağıt Plaster

    ? 1 Adet Astım için Fısfıs,
    ? 3 Adet Serum ve Seti

    ? Doğum Kontrol Hapları,
    ? Çok Miktarda Tıbbi Malzeme

    Gıda Malzemeleri

    ? 30 Adet Konserve

    ? 2 Şişe Üzüm Pekmezi

    ? 10 Adet 0.5 kg lık Tahin Pekmez

    ? 1 Kangal Sucuk

    ? 100 Paket 750 Gr lık Maya

    ? 6 Çuval Küp Şeker

    ? 20 Çuval 50 Kg lık Un

    ? Çok Sayıda Un ve Kabartma Tozu

    ? 5 Kutu Konserve

    ? 11 Paket 20 Kg lık Makarna

    ? 2 Kg lık Çay

    ? 4 Paket 5 Kg lık Tuz(20 Kg)

    Kaynak: İHA





    King Air dağları dar etti: 22 terörist öldürüldü Yorumları