Darbe Komisyonu 4 saat AÄŸar'ı dinledi   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 11-11-2012 (07:33)   Son Mesaj: 11-11-2012 (07:33)    Cevap: 0    Gösterim: 374  

    11-11-2012

    Darbe Komisyonu 4 saat Ağar'ı dinledi

    Darbe Komisyonu 4 saat Ağar'ı dinledi
    Darbe Komisyonu 4 saat Ağar'ı dinledi

    TBMM Darbe Ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Aydın Yenipazar'daki kapalı ceza infaz kurumunda Mehmet Ağar'ı dinledi. Yaklaşık 4 saat süren görüşme ile ilgili komisiyon üyeleri çıkışta açıklamalarda bulundu.

    TBMM Darbe Ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Aydın Yenipazar'daki kapalı ceza infaz kurumunda Mehmet Ağar'ı dinledi. Yaklaşık 4 saat süren görüşme ile ilgili komisiyon üyeleri çıkışta açıklamalarda bulundu. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Susurluk davası kapsamında Yenipazar Cezaevi'nde bulunan, eski İçişleri Bakanı ve eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı dinlemeye başladı.

    27 Mayıs ve 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı AK Parti milletvekili Yaşar Karayel başkanlığındaki heyet, Aydın'ın Yenipazar İlçesi'ne geldi. Burada bulunan yüksek güvenlik cezaevine geçen heyet, Mehmet Ağar'ın ifadesine başvurmak üzere saat 13.40'da içeri girdi. Alt Komisyon Başkanı Yaşar Karayel, "28 Şubat döneminde Türkiye'nin yaşadığı travmaları soracağız. Geniş açıklamayı çıkışta yapacağız" dedi.

    Komisyonda, AK Parti milletvekili Yaşar Karayel'in yanı sıra, MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, AK Parti milletvekilleri Feyzullah Kıyıklık, Cengiz Yabiloğlu, İdris Şahin ve Selçuk Özdağ bulunuyor.

    Komisyonun, Refahyol hükümeti döneminde İçişleri Bakanlığı yapan Mehmet Ağar'a, Erbakan'ın olaylı Libya gezisi sonrası istifa sürecini, Susurluk sürecini ve kontrgerilla konusunu sorması bekleriyor.

    ÖZDAĞ İLK BÖLÜMÜ ANLATTI

    TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyesi AK Parti Manisa milletvekili Selçuk Özdağ, Yenipazar Cezaevi'nde eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a yöneltilen soruların ilk bölümünü ve aldıkları yanıtları açıkladı.

    İşi nedeniyle kendisinin ayrılmak zorunda kaldığını kaydeden Özdağ şunları söyledi:

    ?Mehmet Ağar'a özgeçmişinden itibaren soru sormaya başladık. Babasından başladık. Babası biliyorsunuz Adana Emniyet Müdürü idi. 1960 darbesinden sonra tutuklandı. Bu dönemde aile olarak yaşadıkları sıkıntıları, babasının işsiz kaldığı dönemleri sorduk. 'Biz çok şöhretli bir aileydik. Bürokraside çok güçlüydük. Çok sıkıntılı anlar yaşadık. 7-8 vilayet gezerek okullarımızı tamamlayabildik' dedi. Biz kendisinden 1960, 71 ve 80'e uzanan yolda bir serencam yani tarihi seyir dinledik. Bu dönem içerisinde darbelerin kötü olduğunu söyledi. Ama burada siyasilerin de üzerine düşen görevi layıkıyla yapması gerektiğini ifade etti.

    Siyasi istikrarın çok önemli olduğunu, siyasetin güçlü olması gerektiğini söyledi ve 'siyaset güçlü olursa başkaları darbe yapmaya zemin bulamazlar ve darbelerine meşrutiyet kazandıramazlar' ifadesini kullandı. Bu dönem içerisinde hem siyasetin hem de emniyetin güçlü olması gerektiğini belirtti. Yıllarca milli istibarat teşkilatına bağlı olarak çalıştıklarını ve oradan bilgi aldıklarını, çünkü tüm bilgi teknolojilerinin milli istihbaratta olduğunu, emniyette olmadığını ifade etti. Şimdi ise emniyetin çok güçlü olduğunu, şu anda ABD, Rusya ve İsrail'den sonra en büyük istihbarati güce sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. PKK ile başedebilecek güçte olduğunu ve en kısa zamanda da PKK'nın çok ciddi şekilde darbeler yiyeceğini, Türkiye'nin hem siyasi istikrardan mütevellit hem de son zamanlarda teknolojik olarak ulaşmış olduğu süreçten dolayı PKK'yı alt edebileceğini ifade etti.?

    UĞUR MUMCU, TURGUT ÖZAL

    Selçuk Özdağ, Ağar'a ?Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra Güldal Mumcu ile bir görüşmesinde 'bir tuğla çekersem altından çok şeyler çıkar' ifadesini? kullanıp kullanmadığını sorduğunu belirtti. Özdağ, Ağar'ın ?Ben bu ifadeyi kullanmadım. Güldal Mumcu benim sınıf arkadaşım. Ben kesinlikle böyle bir ifadeyi kullanmadım. Hatta birkaç sefer bu konuyu tekzip etmeme rağmen, hala bu konuyla suçlanıyorum? dediğini belirtti.

    ÖzdaÄŸ, Korkut Özal'ın, ?Turgut Özal suikastiyle ilgili olarak Mehmet AÄŸar bütün arka planları biliyor ve bununla ilgili bilgileri saklıyor?Â*açıklamasını da AÄŸar'a sorduÄŸunu ifade etti. ÖzdaÄŸ, AÄŸar'ın verdiÄŸi yanıtı şöyle aktardı:

    ?Ben Özal'a çok büyük saygı duyuyorum. Özal, Türk siyasi hayatının çok önemli duayenlerinden bir tanesiydi. Bütün geldiğim noktalara Özal sayesinde geldim. Elbette ki yeteneklerim imkanlarım vardı ama, Özal hem çok değerli bir başbakan, hem de çok değerli bir siyasetçi ve cumhurbaşkanıydı. Ben bilsem bunları söylerdim neden söylemeyeyim? Bizim emniyetçi olarak, istihbaratçı olarak veya bu tür görevlerde bulunan insan olarak önemli olayları aydınlatmak gibi bir isteğimiz vardır. Öyle birşey olsaydı aydınlatmak noktasında gereğini yapardım. Kartal Demirağ (Özal'ın suikastçisi) ile ilgili söyleceklerim de bir dış bağlatısının olduğunu düşünmüyorum, tahmin etmiyorum. Kendisinin belki psikolojik nedenlerle bu işi yapmış olabileceğini tahmin ediyorum.?

    PKK VE Ä°SLAMÄ° YAPI

    Ağar'ın daha sonra 90'lı yıllarla ilgili bilgi verdiğini anlatan Özdağ, ?Bu yıllarda terör örgütü PKK'nın çok güçlü olduğunu, ancak şimdi bu gücünü kaybettiğini söyledi. O dönemde askerlerin bölgedeki dini yapıyı ve Türkiye'deki islami yapının hassasiyetini ihmal ettiklerini, cenaze namazlarını dahi kılmadıklarını ifade etti. Daha sonra kendisinin gayretleriyle askerlerin dini değerlere saygı gösterdiğini ve askerlere de yöre halkının çok daha büyük saygı duyduğunu söyledi. Yöre halkının tekke ve medreselerin kapatılmasından sonra bu işleri gizli yaptığını ifade etti. O bölgede bizi hala mozaik olarak bir arada tutan tutkal unsurunun islam olduğunu söyledi. İslama ve o bölgenin insanının değer yargılarına saygı duymamız gerektiğini belirtti? diye konuştu.

    AK PARTÄ° VE GÃœNEYDOÄžU

    Ağar'ın Türkiye üzerine kafa yorduğunu dile getirdiğini belirten Özdağ, ?AK Parti'nin Güneydoğu Anadolu'da çok güçlü olması nedeniyle Türkiye'nin bölünmediğini söyledi. Bugün Türkiye'nin en büyük teminatının Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da AK Parti'nin gücü olduğunu ve bunun devam etmesini gerektiğini belirtti. 'Eğer bu güç devam ederse, yani siyasi istikrar devam ederse, hem terörün üstesinden geliriz, hem de bu milletin AK Parti'ye olan teveccühü nedeniyle bölünme tehlikesini bertaraf ederiz, izole ederiz ifadesini kullandı? dedi.

    ASIL SORULAR ŞİMDİ

    Gazetecilerin, ?bu açıklamalar sizi tatmin etti mi??Â*sorusuna da ÖzdaÄŸ, ?Kendisi bir tarihi süreç içerisinde yaÅŸadıklarını anlattı. Ben sadece sorularımı sordum. Asıl sorular ÅŸimdi baÅŸladı. 28 Åžubat 1997 yılından 27 Nisan e-muhtırasına kadar olan süreçle ilgili sorular ÅŸu an sorulacak? dedi.

    TBMM Darbe ve Muhtıraları AraÅŸtırma Komisyonu 28 Åžubat Alt Komisyonu BaÅŸkanı AK Parti Kayseri Milletvekili YaÅŸarÂ*Karayel, MehmetÂ*AÄŸar ile yaptıkları görüşmenin tatminkar olduÄŸunu söyledi.Â*TBMM Darbe ve Muhtıraları AraÅŸtırma Komisyonu, ''Susurluk davası'' hükümlüsü Mehmet AÄŸar'ı,Â*Yenipazar K1 Tipi Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu'nda dinledi.

    Yaşar Karayel başkanlığındaki 7 milletvekilinden oluşan komisyon üyeleri, Mehmet Ağar'la cezaevinde yaklaşık 4 saat görüştü.

    Karayel, cezaevinden çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağar'a komisyon üyelerince ''28 Şubat süreci'' başta olmak üzere devlet kademelerinde görev aldığı dönemlere ilişkin sorular yöneltildiğini belirterek, şöyle konuştu:

    ''Kendi dönemiyle ilgili ailesi de biliyorsunuz geçmişten bugüne hep devlette görev yapmış insanlardı. 1960 ihtilali, 1971 muhtırası, 1980 darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan'la ilgili bütün arkadaşlarımızın soruları oldu. Bu sorulara içtenlikle cevaplar verdi. Özellikle 28 Şubat döneminde kendi döneminden 1996'ya kadar ki dönemde İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılmasına kadar ki kısmı arkadaşlarımız sordu. Özellikle 'Refahyol' hükümetinin düşürülmesiyle ilgili konularda arkadaşlarımız sordu. 27 Nisan'da cumhurbaşkanı seçimlerine hangi noktalarda girmediler, niye girmediler, girmeme gerekçeleri neydi arkadaşlarımız onları da sordu. Kendisi bu konularla ilgili cevaplarını verdi.''

    -''Bizim için tatminkar bir görüşme oldu''-

    Mehmet Ağar'ın, ''Devlet adamı anlayışı içerisinde yapmış olduğu hizmetler döneminde kimseye herhangi bir kusur izafe etmeden doğru bildiklerini komisyon üyeleriyle paylaştığını'' dile getiren Karayel, ''Bütün kamuoyunun bildiği, bilmesini istediği bütün soruları sorduk, o da cevapladı. Hepsini kayıtlara geçirdik'' dedi.

    Karayel, bir gazetecinin, ''Dönemin BaÅŸbakanı Necmettin Erbakan'ın Libya gezisi sonrası istifasıyla ilgili sorularınız oldu mu?''Â*sorusunu ise şöyle yanıtladı:

    ''Sorduk, özellikle Dışişleri Bakanlığı istihbaratlarından gelen bilgiler olduğunu, o bilgileri Sayın Erbakan ile paylaştığını, gitmemesi gerektiğini Bakanlar Kurulu'nda anlattığını, daha sonra da bir kararname hazırlandığını, bu kararnameyle ilgili basın mensupları sorular sorunca 'haberim yok, ben öyle bir kararname imzalamadım' değini, daha sonra Libya'ya gittiğini ve sonrasında da kendisinin haklı olduğunu söyledi.''

    ''Sizin için olumlu bir görüşme miydi?'' sorusunu Karayel, ''Olumlu bir görüşmeydi. Şu ana kadar 200'e yakın Türkiye'nin geçmiş dönemlerine hizmet etmiş, şahit olmuş, şahitliğinde nelerin yaşandığıyla ilgili insanlarla konuştuk. Sayın Ağar'ı da bu noktada dinlemiş olduk. Bizim için tatminkar bir görüşmeydi. Kendisine 'geçmiş olsun' diyoruz. İnşallah kısa zamanda hürriyetine kavuşur. Kendisi iyi ve sağlıklı'' diye yanıtladı.

    -''Kamuoyunun bilmediği bir şey anlatmadı''-

    Komisyon üyesi CHPÂ*Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet ToptaÅŸ ise AÄŸar'ın, kamuoyunun bilmediÄŸi bir ÅŸeyi anlatmadığını ifade ederek, ÅŸunları söyledi:

    ''Sizin bilmediÄŸiniz hiçbir ÅŸeyi söylemedi. Ä°srail'denÂ*alınan ve kaybolan silahları sorduk, 'mücadele için buÂ*gerekiyordu' dedi. 'Silahların kaydı yok' dedim, 'evet, bunların kaydı olmaz' dedi.Â*Derin devletin ne olduÄŸunu sordum, 'derin devlet, Musul ve Kerkük'ten baÅŸka toprak kaybetmemektir' dedi. Bundan ne anlıyorsanız anlıyorsunuz. Bir de iÅŸkenceleri sorduk, 'sert sorgu yöntemleriydi onlar' dedi. Sert sorgu yöntemlerinden ne anlamak gerekiyorsa bunu anlamak lazım.''

    Toptaş, gazetecilerin, görüşmeyi verimli bulmamasına karşın içerde uzun süre kalmalarını hatırlatması üzerine ise ''Uzun şeyler anlattı ama hep bilinen şeyleri anlattı. Biz de anlatmasına fırsat verdik. Bir insan uzunca bir süre cezaevinde kalınca anlatma ihtiyacı duyuyor. Doğal karşılamak lazım. Beklediğim hiçbir şey alamadım. Sayın Ağar'dan ben zaten bir şey öğreneceğimizi beklemiyordum'' dedi.

    Kaynak: DHA





    Darbe Komisyonu 4 saat Ağar'ı dinledi Yorumları