Mersin'de Cumhuriyet Bayramı gerginliği   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 10-29-2012 (14:39)   Son Mesaj: 10-29-2012 (14:39)    Cevap: 0    Gösterim: 570  

    10-29-2012

    Mersin'de Cumhuriyet Bayramı gerginliği

    Mersin'de Cumhuriyet Bayramı gerginliği
    Mersin'de Cumhuriyet Bayramı gerginliği

    Mersin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gerginlik yaşandı. Resmi kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na girmek isteyen CHP'liler, polis barikatını yararak yürümek istedi.

    Mersin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gerginlik yaşandı. Resmi kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na girmek isteyen CHP'liler, polis barikatını yararak yürümek istedi. CHP'lilerin önüne ikinci kez barikat kuran çevik kuvvet ekipleri, kutlamalar bitene kadar grubun meydana girmesini engelledi.

    Mersin'de Cumhuriyet Bayramı'nın resmi kutlamaları sabah saat 09.00'da Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda tebrikleri kabulü ile başladı. Kutlamalara saat 09.30'dan itibaren de Cumhuriyet Meydanı'nda devam edildi. Buradaki törende Vali Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte öğrencilerin, askerlerin, protokol üyelerinin ve kutlamalara katılan halkın bayramını kutladı. Vatandaşların ellerinde bayraklarıyla yoğun katılım gösterdiği törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Güzeloğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

    Konuşmasına, "En büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramımızın 89. yıldönümü hepimize ve büyük Türk Milleti'ne kutlu olsun" diyerek başlayan Güzeloğlu, bu büyük bayramın ecdadın sonsuza kadar payidar olacağı, hür, bağımsız ve onurlu bir milletin üyesi olarak ve bağımsızlığın sembolü ay-yıldızlı bayrağın sonsuza kadar göklerde yer alacağı bir bayramın muştusu olduğunu söyledi. Güzeloğlu, "Kuruluşundan bugüne bir milletin her ferdinin en büyük fedakarlık olan canıyla kanıyla yaşattığı, kurduğu ve sonsuza kadar yaşatma kararlılığını savunduğu bir büyük bayramdır. Türk milletinin İstiklal Savaşı tarihe geçmiş, emsalsiz bir kahramanlığın adıdır. Mazlum milletlere örnek olmuş bir büyük destanının adıdır. Bu destan, insanlık tarihinde bağımsızlığından hiç vazgeçmemiş, daima adaletten yana olmuş, hakkı savunmuş ve bu uğurda fedakarlıklarda bulunmuş bir milletin en büyük değer olan özgürlük ve bağımsızlığına kast eden iç ve dış düşmanlara karşı emsalsiz birlikteliğin 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yakılan özgürlük ve bağımsızlık ateşinin 29 Ekim 1923'te Ankara'da millet iradesinde egemenliğin adı olan Cumhuriyetin tescilidir" dedi.

    Vali Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterileri ile devam eden tören, geçit resmiyle sona erdi.

    POLİS CHP'LİLERİN ÖNÜNE BARİKAT KURDU

    Öte yandan, CHP Mersin İl Başkanlığı da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla alternatif bir kutlama düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymak üzere saat 10.00'dan itibaren CHP binası önünde toplanan çok sayıda partili, burada büyük bir Türk bayrağının arkasında ellerinde Türk bayrakları ile Atatürk Caddesi'ndeki Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüdü. CHP'lilere başta Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi. Resmi tören bitmeden Cumhuriyet Meydanı'na girmek isteyen CHP'lilerin önü, burada çevik kuvvet ekipleri ve polis panzerleri tarafından kesildi. Önlerinin kesilmesine tepki gösteren ve bir süre slogan atan CHP'lilerle polis arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlikle birlikte CHP'liler, çevik kuvvet ekiplerinin kurduğu barikatı yardı.

    Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürümek isteyen partililerle polis arasında arbede yaşanırken, polis Atatürk Evi önünde grubu barikat kurarak ikinci kez durdurdu. Çevik kuvvet ekipleri, partililerin önünde adeta etten duvar örerken, partililerle çevik kuvvet arasında sık sık itiş kakış yaşandı. Bu sırada, alandaki resmi törene katılan CHP İl Başkanı Faruk Mehmet Akar da partililerin yanına gelerek önde yerini aldı. Resmi tören bitene kadar CHP'lilerin geçişine izin vermeyen polis, resmi törene katılanların alanı tamamen boşaltmalarının ardından partililerin önünü açtı. CHP yöneticileri ve partililer, önlerinin açılmasının ardından sloganlar ve alkışlarla Cumhuriyet Meydanı'na girdi. Alanda çok sayıda vatandaş tarafından alkışlarla karşılanan grup, Atatürk Anıtı önünde toplandı.

    Burada kalabalığa kısa bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Akar, Cumhuriyet Bayramı'na sahip çıktıkları için Mersinlilere teşekkür ederek, "Az önce burada resmi kutlamalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda Türkiye'nin en büyük bayramını kutladıklarını söylediler ama Türkiye'nin en büyük bayramında ne yazık ki, halk yoktu. Halk burada" diye konuştu.

    Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Ülkü Çetin ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal'ın da birer konuşma yaptığı kutlamada daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. CHP İl Başkanı Akar'ın, ilçe başkanları ile birlikte Atatürk Anıtı'na CHP çelengini koymasının ardından, grup hep birlikte Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni seslendirdi. CHP'nin alternatif kutlaması daha sonra olaysız sona erdi.

    Kaynak: İHA





    Mersin'de Cumhuriyet Bayramı gerginliği Yorumları