Uzunlu Barajı, sızıntı nedeniyle boşalıyor   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 09-17-2012 (23:13)   Son Mesaj: 09-17-2012 (23:13)    Cevap: 0    Gösterim: 383  

    09-17-2012

    Uzunlu Barajı, sızıntı nedeniyle boşalıyor

    Uzunlu Barajı, sızıntı nedeniyle boşalıyor
    Uzunlu Barajı, sızıntı nedeniyle boşalıyor

    Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde bulunan Uzunlu Barajı'nda meydana gelen heyelan yüzünden oluşan kaçaktan sızan sular baraj suyunu azalttı.

    Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde bulunan Uzunlu Barajı'nda meydana gelen heyelan yüzünden oluşan kaçaktan sızan sular baraj suyunu azalttı. İlçe tarımına hayat veren Uzunlu Barajı'nda oluşan heyelan, yetkilileri harekete geçirdi. Boğazlıyan Sulama Birliği Başkanı Avni Hokkaömeroğlu, barajda daha önce heyelan nedeniyle su kaçağı oluştuğunu ve barajın boşaltılıp yapıldığını söyledi. Hokkaömeroğlu, "Son günlerde yine aynı bölgede heyelan meydana geldi ve bu da büyük oranda su kaybına sebep oldu. Ankara'dan gelecek heyeti bekliyoruz. Gerekli incelemelerin ardından aralık ayında uzun vadede bir çalışma yapıp barajda şubat ayında tekrar su tutulması ile çiftçinin mağdur olmamasını planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

    Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan ve ürettiği kaliteli şeker pancarı ile sürekli gündeme gelen Boğazlıyan'da bölge tarımına hayat veren Uzunlu Barajı'ndaki su kaçağı özellikle pancar ekicilerini endişelendirdi. Yaklaşık 3 yıl öncede barajda oluşan heyelan su kaçağına neden olmuş ve barajın boşaltılması ile birlikte başta pancar çiftçileri olmak üzere yüzlerce çiftçi mağdur olmuştu. 3 yıl önce barajdaki heyelan nedeniyle boşaltılıp yapılan yerde yine heyelan oluşması baraj kapaklarının açılmasına neden oldu.

    Birlik personeli ile birlikte 20 gündür sürekli barajda incelemelerde bulunduklarını ve orada heyelanın gittikçe arttığını gözlemlediklerini belirten Hokkaömeroğlu, "Orada heyelan var göçük var. Yaklaşık 10 milyon ton civarı su vardı. Suyu açtık, açmadan önce komisyon bölge müdürlüğünden jeoloji mühendisleri, inşaat mühendisi ve işletme şube müdürlerinin olduğu 14 kişilik büyük bir heyeti buraya getirdik. Heyetin incelemeleri sonucunda Ankara'da oluşturulan büyük bir heyet yeniden bu bölgeye gelecek." dedi.

    Baraj sularının tahliyesi için kapakları açtıklarını ve 10 gün içinde suyun bitmesini beklediklerini kaydeden Hokkaömeroğlu, "Açılan kapaklardan verilen su şuan bir bakıma pancar için söküm suyu oldu. Ayrıca çiftçi ve başkan olarak rahatsız oldum ve 6 ay önce seçimlerden önce teknik heyete, barajın daha sağlıklı ve daha işlev nasıl hale getirilebilir ve neler yapılabilir konusunda bir çalışma başlatmıştık. Bunun sonucunda da bir komisyon kararı çıktı. Bu kararı bölge müdürlüğümüz genel müdürlüğe gönderdi. Kısa vadeli yaptığımız enjeksiyonlar gibi enjeksiyon yapmak bir de uzun vadeli jeomeflan ya da beton kaplama ile bu işi tamamen ortadan kaldırmak istedik. Biz tabi ki ikinci olandan yanayız. Yeni oluşturulan komisyonun kararına göre de Devlet Su işleri (DSİ) çok acil bekliyor. Ona göre de bakım ve onarımını yapacağız. Bizim amacımız bu bakım ve onarımı aralık ayında yapmak. Zaten bizim suyumuz genelde şubat aylarında doluyor. Nisan ve mayıs aylarında da tamamlanıyor." diye konuştu.

    Uzunlu Barajı'nın problemli bir baraj olduğunu ve sürekli takip ettiklerini vurgulayan Hokkaömeroğlu, "Yaklaşık 3 yıl önce de heyelan olduğu dönemde teknik heyette olan arkadaşlar, aynı yerde yine heyelan olduğunu görünce uzun vadeli olacak bir şekilde çalışma düşünüldü. Komisyon kararını kısa bir süre içerisinde bekliyoruz ve jeomeflan denilen madde özel bir plastik madde. Barajın ortasının mıhlamak suretiyle yapılan ve bölgeye komple serilen ayrıca 40-50 yıl durabilen bir madde, inşallah bu çalışmaların tamamlanmasıyla tekrar su tutularak çiftçimiz mağdur edilmeyecek." şeklinde konuştu.

    Kaynak: CİHAN





    Uzunlu Barajı, sızıntı nedeniyle boşalıyor Yorumları