Şehit cenazesinde protokol kirizi   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 09-18-2012 (00:10)   Son Mesaj: 09-18-2012 (00:10)    Cevap: 0    Gösterim: 371  

    09-18-2012

    Şehit cenazesinde protokol kirizi

    Şehit cenazesinde protokol kirizi
    Şehit cenazesinde protokol kirizi

    Balıkesir'de şehit Piyade Bakım Uzman Çavuş Hüseyin Apaydın'ın cenazesinde protokol krizi yaşandı.

    Balıkesir'de şehit Piyade Bakım Uzman Çavuş Hüseyin Apaydın'ın cenazesinde protokol krizi yaşandı. Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerden Piyade Bakım Uzman Çavuş Hüseyin Apaydın'ın memleketi olan Balıkesir'in Bigadiç ilçesindeki cenazesine binlerce kişi katıldı. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı sırasında protokol krizi yaşandı. Cenazenin getirildiği pazar yerindeki törene daha önce gelen CHP milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş ve Namık Havutça, namaz vakti yaklaştığında diğer protokol üyelerinin geleceği ön saftaki yerlerini alıp beklemeye koyuldu. Bu sırada bir zabıta memuru, vali ve beraberindeki protokol üyelerinin geleceğini söyleyip ön saftaki cemaatten bir adım daha geri gitmelerini istedi. MHP İlçe Başkanı İsmail Çakır, "Zaten burası protokol oluyor, cenazenin sahibi protokolden daha mühim" diye zabıtaya tepki gösterdi. Ardından CHP milletvekili Namık Havutça devreye girdi. Havutça, "Protokole milletvekillerinin dışında kim gelecek buraya başka? Vali bey gelecek, vali bey de burada duracak zaten. Tamam mı, sıkıntı yok" diye çıkıştığı zabıta memurunu, kendilerinin de milletvekili olduğunu hatırlatıp gönderdi.

    Bu sırada gelen Vali Ahmet Turhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım ile diğer askeri erkan ön saftaki yerlerini aldı. Kameralara namaz safında ön sırada olma çabasının yansıdığı şehit cenazesinde Balıkesir milletvekili Cemal Öztaylan yanında Garnizon Komutanına yer gösterirken, arka safta kalan Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ise cenaze namazını kıldıracak olan İl Müftü Vekili tarafından ön safa alındı.

    İMAM UYARDI; TEKBİR GETİRİLMEDİ, SLOGAN ATILMADI, ALKIŞ YAPILMADI
    Bigadiç ilçesindeki şehit cenazesinde Balıkesir'de daha önceki şehit cenazelerine nazaran ilk defa büyük bir sessizlik yaşandı. Bunda cenaze namazı sırasında cemaate nasihatte bulunan müftü vekilinin sözleri etkili oldu. Balıkesir İl Müftü Vekili Necati Kara, "Şehidimize yakışmayan, slogandır, ıslık çalmaktır, alkış tutmaktır. Böyle şeyler olmuyor. Cenazelerde, hususiyetle şehitlerin cenazeleri söz konusu ise tekbir ve tehlil getirmenin de mekruh olduğu ifade ediliyor. Biz şehidimize saygımızın ifadesi olarak onurumuza yakışır bir şekilde 'Ya Rab; ten kafesimize can tuzunu koyan sen, dilediğin ve istediğin zaman bu emaneti alma yetkisi, kudreti ve takdiri senindir' diyelim" şeklinde cemaati uyardı.

    Cennaze namazının kılınmasının ardından Kara'nın bu ikazını dikkate alan binlerce kişi şehidin tabutunu ilçe mezarlığına kadar sessiz bir şekilde taşıdı.

    Bu arada, şehidin acılı annesi Hatice Apaydın, son yolculuğuna uğurladığı evladının başında hocaların okuduğu Yasin-i Şerife eşlik etti. Acılı anne, sonuna kadar okuduğu duayı şehit oğluna hediye etti. Balıkesir'deki şehit cenazesine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı çelenk gönderdi.

    Kaynak: İHA





    Şehit cenazesinde protokol kirizi Yorumları