İslam Alimlerinden Müslümanlara uyarı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 09-15-2012 (17:06)   Son Mesaj: 09-15-2012 (17:06)    Cevap: 0    Gösterim: 422  

    09-15-2012

    İslam Alimlerinden Müslümanlara uyarı

    İslam Alimlerinden Müslümanlara uyarı
    İslam Alimlerinden Müslümanlara uyarı

    İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren 'Müslümanların Masumiyeti' adlı provokatif film, Libya'dan Irak'a, Tunus'tan Endonezya'ya kadar İslam âleminde infiale yol açtı.

    İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren 'Müslümanların Masumiyeti' adlı provokatif film, Libya'dan Irak'a, Tunus'tan Endonezya'ya kadar İslam âleminde infiale yol açtı. Birçok ülkede Amerikan elçiliklerinin önünde protestolar yapıldı. İslam dünyasının önde gelen isimleri ise Müslümanları, sağduyulu olmaları ve provokasyona gelmemeleri konusunda uyardı. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, şiddete dönüşen saldırıların İslam'a zarar vereceğini söyledi ve "Tepkiler, şiddete dönüşmemeli." dedi. Dünyaca tanınan Mısırlı alim Yusuf el-Kardavi'nin başkanı olduğu En Nusra el-Alemiye teşkilatınca yayımlanan ortak bildiride de ABD büyükelçiliklerine yönelik saldırıların durdurulması istendi. Bildiride, Hz. Muhammed'in elçilerin öldürülmesini yasakladığı belirtilerek, "Değerlere yönelik hakaretlerin fitne çıkarmaktan başka amacı yok. Bu gibi provokasyonlara şiddetle cevap vermek, fitnecilerin istediğini yapmaktır." denildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise şöyle konuştu: "Film ne kadar pespaye, bayağı ve provokatif olursa olsun Müslümanların, ona insan öldürerek, büyükelçiliklere saldırarak, ilgisi olmayanları katlederek karşılık vermesinin İslam'a göre meşru bir gerekçesi olamaz."

    Endonezya'dan Sudan'a, Avrupa'dan Körfez ülkelerine yüzlerce İslam aliminin üyesi olduğu teşkilatın yayınladığı bildiride, "Peygamber'i savunmak özenilecek İslami bir davranıştır. Ancak Müslüman'a düşen görev, İslami hukuka ve Peygamber'in direktiflerine göre hareket etmektir. Öyle ki O'nu savunduğumuzu düşünürken O'na muhalefet etmiş olmayalım." ifadelerine yer verildi. Öncelikle Müslümanların öfkelerine hakim olması gerektiği vurgulanarak, "Peygamberimiz'e yöneltilen bu hakaretin derhal durdurulması ve sorumlularının cezalandırılmasına odaklanılmalı. Bu hedefle bağlantılı olarak bu tarz hakaretleri körükleyici, yayılmasına sebep olan ya da sorumluların özgürlük söylemi öne sürülerek korunmasına yol açabilecek hareketlerden uzak durulmalı." denildi. Müslümanların, tepkilerini büyükelçiliklere saldırarak değil, Hz. Muhammed'in hayatını, yüce ahlakını ve kalıcı mesajını dünyaya anlatarak göstermesi istendi. ABD elçiliklerine yönelik şiddet eylemlerinin, İslami ölçülere uymadığını belirten İslam alimleri, "İslami kural ve ahlaka göre, üzerimize düşen her zaman anlaşmalara sadık kalmaktır. Elçiler, tüccarlar ve sözleşmeli bir şekilde ülkeye girenlere hiçbir şekilde zarar verilmez. Peygamberimiz, elçilerin öldürülmesini yasaklamıştır." hatırlatmasını yaptı.

    İHSANOĞLU: TEPKİLER ŞİDDETE DÖNÜŞMEMELİ

    İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Bingazi'de ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve 3 konsolosluk görevlisinin öldürülmesini kınayarak, şiddete dönüşen saldırıların İslam dünyasının imajına zarar vereceği uyarısında bulundu. Zaman'a konuşan İhsanoğlu, "Tepkiler şiddete dönüşmemeli. Müslümanlar provokasyona gelmemeli. Şiddet içeren eylemleri hiçbir gerekçe haklı çıkaramaz. Sükunetle davranılmalı." çağrısında bulundu. Bu olayların İslam dünyası aleyhine bir kampanyaya dönüştürülme riski bulunduğunu dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Müslümanların filme tepki olarak şiddete başvurmalarını tasvip etmediğini söyleyerek, "Lanet, lanetle ortadan kaldırılmaz. Hakaret daha büyük bir hakaretle temizlenmez." diye konuştu. Bu tür şiddet eylemlerinin referansını İslam'dan almasının da mümkün olmadığını kaydeden Görmez, hakaret filmini kabul etmenin mümkün olmadığını, ancak buna asla sağa sola saldırıp ilgisi olmayan insanları katlederek cevap verilemeyeceğini belirtti. Görmez, "Müslümanlar sadece hikmetli davranarak Peygamberimiz'in kendisine yönelik saldırılarda verdiği cevaplar neyse onları dikkate alarak karşılık vermek zorunda." uyarısını yaptı.

    Clinton: Film, kışkırtıcı ve alçakça

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Müslüman ülkelerde infiale yol açan İslam karşıtı Amerikan yapımı filmi 'iğrenç' olarak niteledi. Clinton, bu yıl gecikmeli olarak düzenlenen Ramazan Bayramı resepsiyonunda yaptığı konuşmada 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmin verdiği mesajı kesinlikle reddettiklerini belirtti. ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürüldüğü Bingazi saldırısını gerçekleştiren 'küçük ve barbar' grubun, bir milyardan fazla Müslüman'ı temsil etmediğini söyledi. Clinton, "Bazıları bu davranışı, internette yayınlanan kışkırtıcı ve alçakça materyalle cevaplayarak haklı göstermeye çalışıyor. Bugün de söylediğim gibi, ABD, bu filmin içeriğini ve mesajını reddetmektedir. ABD, diğerlerinin dini inançlarını lekelemeye dönük tüm kasıtlı çabalardan rahatsızlık duymaktadır." diye konuştu. Bu türden şiddet eylemlerinin hiçbir zaman haklı gerekçesinin olamayacağının da altını çizdi.



    Konsolosluk, baskın öncesi uyarılmış

    İngiliz Independent gazetesi, ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürüldüğü saldırıdan 48 saat önce, Washington'ın Bingazi'deki konsolosluğu ve Kahire'deki elçiliğinin, hedef alınabilecekleri konusunda uyarıldığını, buna rağmen gerekli hassasiyetin gözetilmediğini iddia etti. Habere göre Bingazi konsolosluğunda öldürülen Stevens, ülkeye çok kısa bir süre önce dönmüş ve Bingazi gezisinin ayrıntıları gizli tutulmuş. Ancak saldırganlar, elçilik yerleşkesi içerisindeki dört binadan en çok elçinin içinde olduğu binayı hedef almış. Gazete ayrıca binalardan çalınan gizli belgelerin ülkede Amerika'ya çalışan Libyalıların listesini, diğer güvenli bölgelerin yerlerini ve petrol anlaşmalarını içerdiğini öne sürdü. Saldırılarla ilgili başlatılan soruşturmada şimdiye dek dört kişi gözaltına alındı.

    Yusuf el-Kardavi

    Peygamberi savunduğumuzu düşünürken O'na muhalefet etmemeli. O elçilerin öldürülmesini yasaklamıştır.

    Ekmeleddin İhsanoğlu

    Uluslararası toplum, fanatikler tarafından gerçekleştirilen bu şiddet eylemlerinin tutsağı olmamalı.

    Mehmet Görmez

    Müslümanlar, Peygam-berimiz'in, kendisine yönelik saldırılarda verdiği cevaplar neyse öyle davranmak zorunda.

    Kaynak: Zaman





    İslam Alimlerinden Müslümanlara uyarı Yorumları