Türkiye, Suriyeli çocukları evlatlarından ayıramıyor   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 09-12-2012 (14:53)   Son Mesaj: 09-12-2012 (14:53)    Cevap: 0    Gösterim: 438  

    09-12-2012

    Türkiye, Suriyeli çocukları evlatlarından ayıramıyor

    Türkiye, Suriyeli çocukları evlatlarından ayıramıyor
    Türkiye, Suriyeli çocukları evlatlarından ayıramıyor

    Kilis'teki konteyner kentte doğan Suriyeli bebeklerin sağlık durumları,Türkiye'nin herhangi bir yerinde doğanlar gibi yakından takip ediliyor.

    Kilis'teki konteyner kentte doğan Suriyeli bebeklerin sağlık durumları,Türkiye'nin herhangi bir yerinde doğanlar gibi yakından takip ediliyor. 6 ayda 241 bebeğin hayata ''merhaba'' dediği konteyner kentte, 0-5 yaş arası 2 binin üzerinde çocuğa 3 bin dozdan fazla aşı yapıldı. Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin barındığı Kilis'teki konteyner kentin 12 binlik nüfusunun üçte birinden fazlasını çocuklar oluşturuyor.Topuk kanı alınan ve aşıları yapılan bebeklere, vitamin ve demir desteği de ücretsiz sağlanıyor.

    Kilis Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, mart ayından bu yana konteyner kentin nüfusuna 241 bebeğin katıldığını belirterek, yürütülen hizmetler hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

    ''Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun direktifleri doğrultusunda, Suriyelilerin 0-5 yaş arasındaki ve okul çağındaki çocuklarına, Türk çocukları ne hizmet alıyorsa, aşı olsun, taramalar ve koruyucu hizmetler olsun, aynısını yapmaya çalışıyoruz'' diyen Arslan, her gün 3 hemşire ve 2 doktorla görev yaptıklarını söyledi.

    Yenidoğan çocukların listesini hastaneden alarak tarama ve aşılama faaliyetlerine başladıklarını kaydeden Arslan, D vitamini ve demir damlalarının da ücretsiz dağıtıldığını ifade etti.

    [COLOR="#0000ff; background-color: #ffffff"]Özel aşı takvimi hazırlandı[/COLOR]

    Suriyeli çocuklar için Türkiye'deki ve ülkelerindeki uygulama göz önünde bulundurularak özel bir aşı takvimi hazırlandığını belirten Arslan, aşıların hem çocukları koruduğunu hem de hastalıkların Türkiye'de yayılma riskini ortadan kaldırdığını vurguladı.

    0-6 yaş grubundaki 2 bin 300 çocuğa özel takvime göre 3 bin 338 doz aşı yapıldığını söyleyen Arslan, aşı kartı olmayanların da ''hiç aşı olmamış'' kabul edilerek taramadan geçirildiğini, sonuçlara göre de aşıların yapıldığını belirtti.

    Arslan, konteyner kentte aşılarını ya da kontrollerini aksatan çocuk ya da kadınlara kapı kapı gezerek ulaştıklarını da anlattı.

    Acil servis ve çocuk polikliniğine gelen Suriyeli çocuklar için ne gerekiyorsa yapıldığını aktaran Arslan, hastaneye sevklerin de gerçekleştirildiğini ifade etti.

    ''Ailelerimiz bize böyle davranmadı''

    Konteyner kentteki sağlık ocağının en hareketli odalarından biri aşı odası. 25 günlükken Halep'ten Türkiye'ye gelen 4 aylık Şirin Gebso'nun ve 23 yaşında dördüncü çocuğunu kucağına alan Kufran'ın 10 günlük kızı Merdi'nin aşıları yapılırken anneler kendilerine sunulan imkanlar için Türk devletine teşekkür ediyor.

    İlk kontrollerinin yapılması ve topuk kanı alınması için annesinin kucağında sağlık ocağına gelen 10 günlük Emine Şıhmuhammed'in 22 yaşındaki annesi Nuha Şıhmuhammed, ''Ailelerimiz bize böyle davranmadılar'' diyerek minnetini dile getiriyor. Nuha, bebeğinin adını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı düşünerek koyduklarını belirtiyor.

    Kaynak: AA





    Türkiye, Suriyeli çocukları evlatlarından ayıramıyor Yorumları