Genelkurmay: Bazı belgeler gizlilik derecesine sahip   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 09-11-2012 (15:27)   Son Mesaj: 09-11-2012 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 334  

    09-11-2012

    Genelkurmay: Bazı belgeler gizlilik derecesine sahip

    Genelkurmay: Bazı belgeler gizlilik derecesine sahip
    Genelkurmay: Bazı belgeler gizlilik derecesine sahip

    Genelkurmay Başkanlığı, 2. Askeri Casusluk davasında mahkemeye gönderdiği yazıda sanıklardan ele geçirilen belgelerin bazılarının gizlilik derecesine sahip olduğunu belirtti.

    Genelkurmay Başkanlığı, 2. Askeri Casusluk davasında mahkemeye gönderdiği yazıda sanıklardan ele geçirilen belgelerin bazılarının gizlilik derecesine sahip olduğunu belirtti. 2. Askeri Casusluk davasının 5. duruşması bugün yapıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 5 tutuksuz askerden Yahya Sezer ve Halil Can Akince katıldı.

    Duruşmada Mahkeme Başkanı Ömer Diken dosyaya gelen evrakları okudu. Sanıklardan ele geçirilen belgelerin gizli olup olmadığının tespit edilmesi için Genelkurmay'a gönderildiğini hatırlatan Başkan Diken, Genelkurmay'dan cevap geldiğini belirtti.

    Geçtiğimiz duruşmada sanıklardan elde edilen CD ve DVD'lerin Genelkurmay'a gönderilmesine karar verilmişti. Söz konusu CD ve DVD'leri inceleyen Genelkurmay, mahkemeye gönderdiği yazıda gönderilen CD ve DVD'lerden 35'inin açılamadığını belirtti. Sadece iki dosyanın açılabildiğini belirten Genelkurmay, bu dosyalardaki belgelere ilişkin değerlendirmesini de yaptı. Klasörlerin birisindeki belgelerin hepsinin gizlilik derecesini yitirdiğini belirten Genelkurmay, diğer klasördeki bazı belgelerin ise gizlilik derecesine sahip olduğunu belirtti.

    Davadaki sanıkların görevleri nedeniyle bu gizli belgelere ulaşabileceğini vurgulayan Genelkurmay, ancak bu belgelerin askeri birliklerin dışına çıkarılmasının yasak olduğunu bildirdi. Yazıda, bu belgelerin birlik dışına çıkarılmasının güvenlik açısından da tehlike olduğu vurgulandı. Mahkeme, açılamayan CD ve DVD'lerin açılır hale getirilerek, belgelerin tekrar Genelkurmay'a gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

    İddianamede, şüpheli askerler Yahya Sezer'in Gölcük'teki evindeki CD ve DVD'lerde 535 adet, Rüstem Altundaş'ın evinde 383, Halil Can Akince'nin evinde 7 bin 654, Ramazan Boz'un evinde 6 bin 39, Yıldırım Kahraman'ın evinde ise 3 bin 21 adet açıklanması yasaklanan ve niteliği itibariyle gizli kalması gereken belge ele geçirildiği belirtiliyor. Şüphelilerden Ramazan Boz'da 153, Yıldırım Kahraman'da ise 2 adet devletin güvenliğine ilişkin belgenin ele geçirildiği anlatılan iddianamede şüpheliler Ramazan Boz ve Yıldırım Kahraman'ın "yasaklanan bilgileri temin etmek ve devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçlarından 4 yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Şüpheliler Yahya Sezer, Rüstem Altundaş ve Halil Can Akince'nin de "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

    Kaynak: CİHAN





    Genelkurmay: Bazı belgeler gizlilik derecesine sahip Yorumları